Bobkový list nie je len korenie. Jeho účinkami budete prekvapení

Používate bobkový list často? Budete ho používať ešte častejšie. Pretože u nás tak bežné korenie je v podstate známym vavrínom, ktorým sa korunovali víťazi. Nejde o náhodné spojenie, pretože vďaka bobkovému listu môžete zvíťaziť nad mnohými neduhmi.

17.03.2023 14:00
vavrín Foto:
Z bobkového listu je možné spraviť si veľmi zdravý čaj, ale rovnako je na mieste aj inhalácia.
debata

Jedna z najstarších bylín

Roky overený, odskúšaný a v súčasnej dobe trochu prehliadaný bobkový list má čo ponúknuť aj modernému človeku. Možno už z neho nebudete skladať vavrínový veniec, ale minimálne by ste ho mali mať vždy poruke. A takmer s istotou ho využívať pri prechode ročných období, ktoré poriadne preveria imunitu. Bobkový list totiž obsahuje látky, ktoré pomáhajú rozpúšťať hlien a uvoľňovať dýchacie cesty. Preto je úspešný pri záchvatoch kašľa a plnom nose.

Dve formy použitia

Bobkovým listom dochucujeme polievky, omáčky a jedlá. Jeho použitie pre liečebné účely sa trochu líši. Z bobkového listu je možné spraviť si veľmi zdravý čaj, ale rovnako je na mieste aj inhalácia, ktorá dostane silice priamo tam, kde budú najúčinnejšie.

Ako z neho dostať maximum?

Na vhodný účinok je vhodné poznať správny pomer, akým si bobkový list miešať. Na čaj si vezmite jednu až dve lyžice sušených bobkových listov, prelejte ich 250 ml vriacej vody, nechajte lúhovať 10–15 minút. Čaj pite, kým je teplý. Vhodné budú 2 až 3 šálky denne.

žena, prechladnutie, nádcha, chrípka, teplota, smrkanie Čítajte viac Nádchovník. Skvelá bylinka, ktorá uľaví nielen pri alergii

Inhalujte čaj, ale aj špeciálnu zmes

Než sa pustíte do samotného pitia čaju, môžete inhalovať výpary, ktoré sa z neho uvoľňujú. Tým získate ďalší benefit. Ak však potrebujete koncentrovanejší účinok, na mieste je špeciálny inhalačný elixír. Pripravte si tri lyžice sušených bobkových listov, zalejte ich troškou horúcej vody a nechajte mierne vychladnúť. Nakloňte sa nad nádobu a pomaly nevdychujte výpary. Nos sa prečistí.

Skvelý na vyrážky aj rany

Bobkový list obsahuje antioxidanty a protizápalové látky, ktoré pomáhajú urýchliť hojenie rán a zmierňovať bolesť. Urobte si z neho napríklad obklad. Stačí ak prelejete pár bobkových listov vodou, nechajte pätnásť minút lúhovať a potom sceďte. Potom stačí len prikladať obklady v podobe namočeného tampónu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čaj #korenie #silice #vyrážky #rany #inhalácia #upchatý nos #bobkový list #vavrín

+ Správna zdravá životospráva sa ukáže aj na vašej pokožke.
Načo vám je sláva a peniaze, keď vás doma nikto...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...