Ktoré nápoje nafukujú brucho a špatia postavu?

Pokiaľ si nechcete pokaziť figúru, buďte na pozore. Zaraďovanie niektorých drinkov do pitného režimu môže spôsobiť nepriaznivé vedľajšie účinky. Najmä, ak ich je priveľa. Niektoré z nich totiž spôsobujú problémy s trávením. Výsledkom nie sú len bolesti, horšie zažívanie, ale aj väčší objem brucha. Opticky tak vyzeráte o čosi väčšie.

14.03.2023 11:30
S nafúknutým bruchom sa často trápia aj veľmi... Foto:
Alkoholické nápoje samé o sebe narúšajú zažívanie.
debata

Škála problémov je široká

Pálenie záhy, horšie trávenie, nevoľnosť, hnačka či zápcha. Existuje celý rad zažívacích ťažkostí, ktoré dokážu znepríjemniť život. V niektorých prípadoch je výsledkom týchto problémov nafúknuté brucho a dojem, že trpíte nadváhou. Káva, alkohol, sýtené vody a energetické nápoje v malom množstve neškodia. V prípade, že to s nimi preženiete, odpoveď v podobe nadúvania a horšieho trávenia prichádza rýchlo.

Káva, áno či nie?

Podľa odborníčky na výživu Caroline Thomasonovej môže mať káva dvojaký účinok na ľudské telo. Na jednej strane poskytuje celý rad benefitov, za ktorými sa skrýva povzbudzujúci efekt, ale aj množstvo antioxidantov, ktoré ozdravujú organizmus. Na strane druhej dokáže čierny mok narobiť v žalúdku a črevách doslova neporiadok. Základnou súčasťou kávy je kofeín. Ide o prírodný alkaloid, ktorý stimuluje telo k lepším fyzickým a aj psychickým výkonom. Odvrátenou tvárou kofeínu je jeho schopnosť do istej miery spomaľovať trávenie. Konzumácia kofeínových nápojov sa totiž spája s uvoľňovaním stresových hormónov do tela. Ide o kortizol, adrenalín a noradrenalín. Spomínané hormóny zvýšia srdcovú frekvenciu a zároveň zvyšujú hladinu energie. Kofeín tak znižuje prietok krvi do čriev. Výsledným efektom je spomalené trávenie. Viaceré výskumy zároveň naznačujú, že káva v niektorých prípadoch stimuluje produkciu žalúdočnej kyseliny čo vedie napríklad k refluxu a páleniu záhy.

Alkohol spomalí trávenie

Aj alkohol dokáže ovplyvniť tráviaci systém. Alkoholické nápoje samé o sebe narúšajú zažívanie. Ak je ich priveľa, telo reaguje nevoľnosťou a zvracaním. Problémy s trávením však nemusí spôsobovať len veľké množstvo opojných nápojov, pretože svoju negatívnu rolu zohrá už zopár drinkov. Konzumácia alkoholu má na svedomí spomalenie trávenia potravy. Alkohol sa totiž primárne metabolizuje v pečeni. Pokiaľ jeme a pijeme zároveň, tak telo sa najprv „zaoberá“ spracovaním etanolu v pečeni a až potom vynaloží energiu na zažívanie. Jednoducho povedané, alkohol vie dostať trávenie na vedľajšiu koľaj. Odborníci tiež varujú, že pravidelné pitie alkoholu vedie k rôznym zápalom, pričom najviac si to odnesú črevá.

šalvia lekárska Čítajte aj Prírodné a chutné byliny ktoré zrýchlia metabolizmus a pomôžu s chudnutím aj vo vyššom veku

Takto fungujú „bublinky“

So sýtenými nápojmi sa spája zvláštny paradox. Mnohí ľudia po nich siahajú najmä v prípadoch, keď si potrebujú uľaviť od boľavého brucha či horšieho trávenia. Často sa však stáva, že takzvané bublinkové vody dokážu spôsobiť zažívacie ťažkosti a narušiť pohodlie. "Sýtené nápoje môžu u niektorých ľudí spôsobiť nadúvanie alebo pálenie záhy. Niekomu môže voda sýtená oxidom uhličitým pomáhať, ale iným zase spôsobuje plynatosť a nadúvanie,“ vysvetľuje Thomasonová. Pokiaľ si nechcete odoprieť pitie sýtených nápojov, vyberajte si radšej takzvané jemne perlivé alternatívy a prírodné minerálne vody.

Hra s energetickými drinkami

Rýchly štart do fyzickej či duševnej aktivity a zároveň nepríjemné dôsledky pre trávenie. Energetické nápoje sú nabité kofeínom, cukrom, prípadne umelými sladidlami. Najmä cukor dokáže narušiť črevnú mikroflóru, ktorá je kľúčová pre správne fungovanie zažívacieho ústrojenstva. Hoci sú výskumy v tomto smere radšej opatrné, predsa len varujú pred nadmerným pitím energetických drinkov. V horších prípadoch môžu spôsobiť chronickú gastritídu, pri ktorej dochádza k poškodeniu sliznice žalúdka. V spomínaných nápojoch sa nachádzajú niekedy aj cukrové alkoholy maltitol a xylitol, ktoré črevné baktérie nedokážu spracovať a preto spôsobujú nadúvanie a plynatosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #kofeín #káva #metabolizmus #nadúvanie #energetické nápoje #plynatosť #sýtené nápoje #perlivé nápoje

+ Nezabúdajte na vitamíny, začnite jesť viac ovocia, zachutilo vám.
Nie je všetko len o peniazoch, hľadajte...

+ Vyvážená strava a dostatok odpočinku zlepšia vaše zdravie.
Finančná príležitosť sa ukáže, keď sa to najmenej...