Ryža nie je len „príloha“. Má super benefity pre telo

Ryžu v mnohých prípadoch vnímame len ako vyplnenie taniera. Avšak vo výžive a v stravovaní jej patrí plnohodnotné miesto. V niektorých prípadoch dá telu dokonca viac, ako hlavný chod, ku ktorému sa pridáva ako doplnok.

08.02.2023 13:57
ryža, dlhozrnná ryža, basmati ryža, jazmínová... Foto:
V Ázii je ryža súčasťou takmer každého jedla.
debata

Skvelá bezlepková potravina

Vedeli ste, že najobľúbenejším bezlepkovým zrnom je práve ryža? Vďaka tomu, že ryža funguje ako prírodný protizápalový prostriedok pre naše telo. To je vždy veľkým prínosom. Dokonca aj v prípade zápalu žalúdka sa odporúča práve ryža.

Pomôže k lepšej nálade

Ryža je úžasným zdrojom rôznych vitamínov skupiny B. Vďaka tomu jej konzumácia pomáha zlepšovať zdravie nervového systému. Ryža má tieto vitamíny v sebe obsiahnuté v prírodnej forme a preto sa vďaka jej konzumácii budete cítiť dobre a lepšie naladení.

Zdravšia pleť

Ryžu môžete v tomto prípade použiť dvomi spôsobmi na zlepšenie stavu pleti. Konzumáciou ktorá pleť čistí z vnútra aj samotnými ryžovými obkladmi. Ryža dokáže aj z pokožky sťahovať zápal. Hnedá ryža sa používa na kožu častejšie kvôli svojim fenolovým zlúčeninám, ktoré zmierňujú začervenania a upokojujú podráždenie pokožky.

Toto už nikdy nerobte: 8 najčastejších chýb pri varení cestovín Čítajte aj Toto už nikdy nerobte: 8 najčastejších chýb pri varení cestovín

Budete dlhšie mladou

Ryža má jeden benefit, ktorý zemiaky nemajú. Vďaka množstvu antioxidantov nachádzajúcim sa v ryži, dokáže táto plodina celkom úspešne spomaľovať proces starnutia tým, že robí pokožku zdravšou a spomaľuje sa vznik vrások.

Ryža prospieva svalom

Konzumácia bielej alebo hnedej ryže, je dobrý spôsob, ako získať pre svoje telo dostatok bielkovín. V 1/4 šálke hnedej ryže je 6 gramov bielkovín. A v 1/4 šálky bielej ryže je až 5 gramov bielkovín. Čo je zhruba tak jedna porcia pre dospelého a cvičiaceho chlapa.

Prírodná prevencia civilizačných ochorení

Keďže je ryža protizápalová, získava body aj v oblasti prevencie rakoviny a protizápalové vlastnosti pomáhajú znižovať aj rýchlosť ukladania aterosklerotického plaku vo vnútri krvných ciev. To potom znižuje riziko závažných srdcových ochorení, ako sú infarkty alebo mŕtvice. Vďaka ryži budete žiť dlhšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ryža #dobrá nálada #bielkoviny #antioxidanty #civilizačné ochorenia #fenoly #bezlepkové jedlá #hnedá ryža

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....