Gyokuro nie je len zelený čaj. Má unikátne vlastnosti

Pitie zeleného čaju sa považuje za príjemné, zdravé aj povzbudzujúce. A o tom, že nie je čaj ako čaj, hovorí práve gyokuro. Špeciálne tienený zelený čaj z Kjóta sa vyznačuje nielen špecifickou chuťou, ale aj unikátnymi vlastnosťami.

04.02.2023 00:00
čaj, lúhovanie Foto:
Potrebujete získať energiu do dňa? Gyokuro to zariadi.
debata

Čo je to gyokuro?

Ide o čajovník, ktorý sa však pestuje unikátnym spôsobom. Dokonca aj v Japonsku je gyokuro považovaný za vzácny a prémiový zelený čaj. Čajové lístky sú zatienené pred slnkom najmenej 20 dní pred zberom. Tento jedinečný proces pestovania produkuje sladší čaj s vyššou koncentráciou živín. Gyokuro používa iba malé čajové lístky vytrhnuté z hornej časti rastliny. Okrem jemnej chuti je Gyokuro vďaka bohatým zdravotným výhodám jedným z najlepších dostupných zelených čajov.

Predstavil piatu chuť

Piata chuť umami je spájaná s pôžitkom, vychutnávaním si života aj zdravím. No a práve gyokuro je jedným z hlavných reprezentantov piatej chuti. Ak chcete umami v skutočne koncentrovanej forme, spravte si gyokuro z času na čas ako váš pôžitok zmyslov.

Jeden z najlepších nakopávačov

Potrebujete získať energiu do dňa? Gyokuro to zariadi. Tento čaj má vyšší obsah kofeínu, pretože sa vyrába s použitím čajových lístkov najvyššej kvality. Avšak pozor, „neroztrasie“ vás ako káva. Vďaka aminokyseline theanín sa kofeín v čaji postupne uvoľňuje počas celého dňa. Teda na telo pôsobí jemnejšie ako kofeín z kávy a vydrží dlhšie.

rooibos - čaj - vývar - výluh - príprava Čítajte aj Poznáte čaje, po ktorých sa oplatí siahnuť v čase diéty?

Podporuje srdce

Gyokuro obsahuje bioflavonoidy, ktoré preukázateľne pomáhajú znižovať riziko vzniku krvných zrazenín, srdcového infarktu, mozgovej príhody a iných kardiovaskulárnych ochorení. Pitie nesladeného gyokura môže tiež pomôcť znížiť krvný tlak a chráni vaše telo pred množstvom toxínov.

Podporuje zdravie aj imunitu

Gyokuro ako jeden z mála čajov obsahuje vitamín C, čo podporuje imunitu a stimuluje tvorbu kolagénu, takže vaše telo bude vyzerať mladšie a bude zdravšie. Aj preto, aby sa zachovali vitamín C aj ďalšie dôležité výživové prvky sa odporúča zalievať gyokuro teplotou vody maximálne 50 – 60 stupňov Celzia.

Podpora zdravých zubov

Gyokuro obsahuje polyfenoly, ktoré môžu pomôcť zlepšiť zdravie ústnej dutiny prevenciou kazov a zápachu z úst. Obsahuje tiež fluorid a minerály, ktoré môžu zabrániť vzniku zubného kazu a iným infekciám v ústach. Štúdie zistili, že pitie zeleného čaju Gyokuro môže tiež chrániť pred ochorením a zápalom ďasien.

Ochrana pred rakovinou

Gyokuro môžu pomôcť pri prevencii rakoviny ústnej dutiny, ale tento účinok sa nezastaví len pri ústach. Štúdie v skutočnosti ukazujú, že vysoký obsah látky EGCG, môže znížiť riziko rakoviny močového mechúra, prostaty, prsníka, vaječníkov a pankreasu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #imunita #kofeín #vitamín C #zelený čaj #antioxidanty #ďasná #srdcovo-cievne ochorenia #bioflavonoidy #polyfenoly #prevencia rakoviny #gyokuro #umami

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...