Čo je to gyokuro?
Ide o čajovník, ktorý sa však pestuje unikátnym spôsobom. Dokonca aj v Japonsku je gyokuro považovaný za vzácny a prémiový zelený čaj. Čajové lístky sú zatienené pred slnkom najmenej 20 dní pred zberom. Tento jedinečný proces pestovania produkuje sladší čaj s vyššou koncentráciou živín. Gyokuro používa iba malé čajové lístky vytrhnuté z hornej časti rastliny. Okrem jemnej chuti je Gyokuro vďaka bohatým zdravotným výhodám jedným z najlepších dostupných zelených čajov.
Predstavil piatu chuť
Piata chuť umami je spájaná s pôžitkom, vychutnávaním si života aj zdravím. No a práve gyokuro je jedným z hlavných reprezentantov piatej chuti. Ak chcete umami v skutočne koncentrovanej forme, spravte si gyokuro z času na čas ako váš pôžitok zmyslov.
Jeden z najlepších nakopávačov
Potrebujete získať energiu do dňa? Gyokuro to zariadi. Tento čaj má vyšší obsah kofeínu, pretože sa vyrába s použitím čajových lístkov najvyššej kvality. Avšak pozor, „neroztrasie“ vás ako káva. Vďaka aminokyseline theanín sa kofeín v čaji postupne uvoľňuje počas celého dňa. Teda na telo pôsobí jemnejšie ako kofeín z kávy a vydrží dlhšie.
Čítajte aj Poznáte čaje, po ktorých sa oplatí siahnuť v čase diéty?Podporuje srdce
Gyokuro obsahuje bioflavonoidy, ktoré preukázateľne pomáhajú znižovať riziko vzniku krvných zrazenín, srdcového infarktu, mozgovej príhody a iných kardiovaskulárnych ochorení. Pitie nesladeného gyokura môže tiež pomôcť znížiť krvný tlak a chráni vaše telo pred množstvom toxínov.
Podporuje zdravie aj imunitu
Gyokuro ako jeden z mála čajov obsahuje vitamín C, čo podporuje imunitu a stimuluje tvorbu kolagénu, takže vaše telo bude vyzerať mladšie a bude zdravšie. Aj preto, aby sa zachovali vitamín C aj ďalšie dôležité výživové prvky sa odporúča zalievať gyokuro teplotou vody maximálne 50 – 60 stupňov Celzia.
Podpora zdravých zubov
Gyokuro obsahuje polyfenoly, ktoré môžu pomôcť zlepšiť zdravie ústnej dutiny prevenciou kazov a zápachu z úst. Obsahuje tiež fluorid a minerály, ktoré môžu zabrániť vzniku zubného kazu a iným infekciám v ústach. Štúdie zistili, že pitie zeleného čaju Gyokuro môže tiež chrániť pred ochorením a zápalom ďasien.
Ochrana pred rakovinou
Gyokuro môžu pomôcť pri prevencii rakoviny ústnej dutiny, ale tento účinok sa nezastaví len pri ústach. Štúdie v skutočnosti ukazujú, že vysoký obsah látky EGCG, môže znížiť riziko rakoviny močového mechúra, prostaty, prsníka, vaječníkov a pankreasu.