Pozitíva aj vedľajšie účinky ananásu, ktoré by mal poznať každý

Ananás je bezpochyby jednou zo zdravých pochúťok, ktorej neodolá azda nikto. Práve počas zimných dní vie byť táto plodina pre mnohých zdrojom vitamínov aj príjemnej exotickej chuti. Konzumácia však nie je len o potešení zmyslov, ale ananás má výrazný dopad aj na naše zdravie. Pozitívny, no občas sa môžu prejaviť aj negatíva.

28.01.2023 13:00
ananás, spermie Foto:
Plátok ananásu je ako malorážka v boji proti chorobám a to aj tým civilizačným.
debata

Ananás je nabitý antioxidantmi

Plátok ananásu je ako malorážka v boji proti chorobám a to aj tým civilizačným. Ananás má v sebe látky, ktoré môžu pomôcť predchádzať alebo bojovať proti chronickým ochoreniam, ako sú srdcové choroby, cukrovka a niektoré druhy rakoviny. Je teda skvelou voľbou podpory dobrého zdravia a dlhovekosti.

Super zdroj vitamínu C

Vitamín C je veľmi vyhľadávaný hlavne v období sezónnych ochorení. No a ananás je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, silného antioxidantu, ktorý má v tele viacero úloh, vrátane podpory zdravia srdca a boja proti tvorbe voľných radikálov spojených s rozvojom rakoviny. Ochráni vás aj pred bežným nachladnutím.

Zdroj bromelaínu

Ananás obsahuje vysoké množstvo bromelaínu, teda tráviaci enzým, ktorý rozkladajú bielkoviny na svoje stavebné kamene. To môže pomôcť pri trávení a nielen to. Niektoré štúdie naznačujú, že bromelaín dokáže tiež pomôcť zmierniť príznaky astmy a je skvelý pre podporu dlhovekosti.

10 lacných a účinných bojovníkov proti kašľu, len z toho, čo máte doma Čítajte aj 10 lacných a účinných bojovníkov proti kašľu, len z toho, čo máte doma

Podporuje zdravie kostí

Ananás obsahuje v prírodnej forme významné množstvo mangánu, ktorý podporuje zdravie kostí, napomáha zdravému metabolizmu a hrá úlohu pri regulácii hladiny cukru v krvi. Jednoducho skvelý vo viacerých smeroch.

Multivitamín v prírodnej forme

Ananás obsahuje množstvo minerálov a enzýmov, ktoré posilňujú imunitu a bojujú proti zápalom. Je to ovocie, ktoré je istým spôsobom skvelým zimným multivitamínom a môžete ho konzumovať v prírodnej, nie tabletovej forme.

Pozor pri citlivých zuboch

Ananás má mnoho pozitív, ale nie je to len o výhodách. Ľudia, ktorí majú citlivé zuby by mali byť na pozore. Hoci je ananás zdravé a chutné ovocie, nadmerný príjem môže spôsobiť poškodenie zubnej skloviny a dokonca vyvolať náchylnosť na zubný kaz.

Alergia

Ananás je pre mnohých ľudí zdroj nielen potešenia z vychutnávania, ale aj alergickej reakcie. Pozor by si mali dávať hlavne ľudia, ktorí sú náchylní na potravinové alergie. V takom prípade je potrebné hrýzť do ananásu opatrne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #vitamín C #kosti #minerály #zubný kaz #antioxidanty #ananás #potravinové alergie #mangán #multivitamíny #citlivé zuby #cukor v krvi

+ Nebojte sa budúcnosti, budujete si ju predsa sami.
Nerobte všetko len pre peniaze, robte to preto, lebo chcete....

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...