Šuhajdy
Na 40 kusov potrebujeme:
5 ľadových gaštanov, 100 g kvalitnej čokolády na varenie, 250 g Cery – stuženého tuku, 250 g vlašských orechov, 220 g práškového cukru, 50 ml rumu alebo umu, 2 balenia lentiliek
Postup:
1. Orechy pomelieme a zmiešame ich s práškovým cukrom. Prilejeme rum (um), asi pol deci, aby bola hmota kompaktná.
2. Nalámeme čokoládu a nakrájame ľadové gaštany. Rozpustíme stužený tuk a pridáme nalámanú čokoládu. Tuk nesmie byť veľmi horúci, aby čokoláda „nezhrčkavela“. Miešame, kým nevznikne hladká hmota.
3. Do košíčkov dáme po jednej čajovej lyžičke čokolády. Zvyšnú udržujeme v teple na sporáku nad rajničkou s horúcou vodou.
4. Na čokoládu dáme do každého košíčka kopcovitú lyžičku orechovej zmesi. Jemne zvrchu pritlačíme, aby sme plnku trošku zahladili.
5. Na orechovú zmes dáme opäť čokoládu, asi 3 čajové lyžičky do každého košíka. Ozdobíme lentilkami.
Tip: Namiesto čokolády na varenie môžeme dať mliečnu a horkú v pomere 1:1.
Čítajte aj Toto je stávka na istotu: 20 najlepších vianočných koláčikov všetkých čiasZdravé či nezdravé?
O sladkostiach ťažko môžeme tvrdiť, že sú zdravé, ale nepečené koláčiky sa dajú urobiť aj relatívne zdravšie, resp. keď neobsahujú vajcia a nemusia obsahovať ani múku (napríklad v keksoch), môžu ich jesť aj ľudia s intoleranciami. Navyše orechy, kokos či datle, z ktorých sa robia, obsahujú aj zdraviu prospešné látky.
Orechy
Vlašské orechy majú napríklad veľa vitamínu B, o ktorom sa hovorí, že posilňuje nervy a odolnosť proti stresu, a tiež sú bohatým zdrojom bielkovín (16 g v 100 g), preto sú dôležitým doplnkom v strave. Tiež obsahujú vitamín E, o ktorom sa hovorí, že je anti-aging vitamín.
Kokos
Mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú najmä v kokose, sa v tele štiepia veľmi ľahko a rýchlo, takže sa dajú pomerne ľahko spracovať. Zároveň poskytujú pocit sýtosti. Kokos obsahuje zmes minerálnych látok, najmä draslíka, vápnika, horčíka a fosforu, ktoré sú dobré pre svaly a kosti.
Datle
Datle sa môžu používať ako náhrada cukru, resp. ak chcete urobiť nejakú sladkosť a nechcete používať cukor ani jeho náhrady, datľové koláčiky sú dobrá voľba. Okrem toho majú pozitívny vplyv na kosti a zuby, lebo obsahujú vápnik a fosfor. Tiež môžu pomôcť pri znižovaní tlaku.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Vianočný čokoládový likér na Varecha.sk