Najlepšie nepečené maškrty: Bez múky aj bez lepku

Nie všetko, čo pripravíme na sviatky, musia byť pečené keksíky. Aj nepečené sladkosti chutia rovnako dobre a navyše mnohé majú výhodu, že sú bez múky, teda bez lepku.

26.12.2022 12:00
suhajdy, varecha Foto:
Šuhajdy.
debata

Šuhajdy

Na 40 kusov potrebujeme:

5 ľadových gaštanov, 100 g kvalitnej čokolády na varenie, 250 g Cery – stuženého tuku, 250 g vlašských orechov, 220 g práškového cukru, 50 ml rumu alebo umu, 2 balenia lentiliek

Postup:

1. Orechy pomelieme a zmiešame ich s práškovým cukrom. Prilejeme rum (um), asi pol deci, aby bola hmota kompaktná.

2. Nalámeme čokoládu a nakrájame ľadové gaštany. Rozpustíme stužený tuk a pridáme nalámanú čokoládu. Tuk nesmie byť veľmi horúci, aby čokoláda „nezhrčkavela“. Miešame, kým nevznikne hladká hmota.

3. Do košíčkov dáme po jednej čajovej lyžičke čokolády. Zvyšnú udržujeme v teple na sporáku nad rajničkou s horúcou vodou.

4. Na čokoládu dáme do každého košíčka kopcovitú lyžičku orechovej zmesi. Jemne zvrchu pritlačíme, aby sme plnku trošku zahladili.

5. Na orechovú zmes dáme opäť čokoládu, asi 3 čajové lyžičky do každého košíka. Ozdobíme lentilkami.

Tip: Namiesto čokolády na varenie môžeme dať mliečnu a horkú v pomere 1:1.

varecha, kolace, pr Čítajte aj Toto je stávka na istotu: 20 najlepších vianočných koláčikov všetkých čias

Zdravé či nezdravé?

O sladkostiach ťažko môžeme tvrdiť, že sú zdravé, ale nepečené koláčiky sa dajú urobiť aj relatívne zdravšie, resp. keď neobsahujú vajcia a nemusia obsahovať ani múku (napríklad v keksoch), môžu ich jesť aj ľudia s intoleranciami. Navyše orechy, kokos či datle, z ktorých sa robia, obsahujú aj zdraviu prospešné látky.

Orechy

Vlašské orechy majú napríklad veľa vitamínu B, o ktorom sa hovorí, že posilňuje nervy a odolnosť proti stresu, a tiež sú bohatým zdrojom bielkovín (16 g v 100 g), preto sú dôležitým doplnkom v strave. Tiež obsahujú vitamín E, o ktorom sa hovorí, že je anti-aging vitamín.

Kokos

Mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú najmä v kokose, sa v tele štiepia veľmi ľahko a rýchlo, takže sa dajú pomerne ľahko spracovať. Zároveň poskytujú pocit sýtosti. Kokos obsahuje zmes minerálnych látok, najmä draslíka, vápnika, horčíka a fosforu, ktoré sú dobré pre svaly a kosti.

Datle

Datle sa môžu používať ako náhrada cukru, resp. ak chcete urobiť nejakú sladkosť a nechcete používať cukor ani jeho náhrady, datľové koláčiky sú dobrá voľba. Okrem toho majú pozitívny vplyv na kosti a zuby, lebo obsahujú vápnik a fosfor. Tiež môžu pomôcť pri znižovaní tlaku.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #vianočné pečivo #vianočné pečenie #Varecha.sk #vianočné sviatky #vianočné cukrovinky #magazín Varecha #TV Varecha #nepečený zákusok

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...