Vegánska kuchyňa? Slovenskí vegáni majú šťastie, v Bratislave je z najlacnejších v Európe

Vzostup popularity vegánskeho jedálnička zasiahol aj Slovensko. Pre našinca, ktorý sa rozhodol vylúčiť zo svojej stravy mäso a pokrmy živočíšneho pôvodu , je tu však ešte jedna dobrá správa súvisiaca s vegánskou kuchyňou.

05.12.2022 13:55
fazuľová polievka Foto:
Aj toto je vegánske jedlo: fazuľová polievka.
debata

Ako informoval portál BesteOnlineCa­sinos.com, práve metropola Slovenska je miestom s najlacnejšou vegánskou kuchyňou v Európe. Reč je, samozrejme, o reštauráciach a možnostiach konzumovania vegánskych jedál v bistrách či reštikách. Ako ukázal prieskum urobený na viac ako 3,5 milióne európskych vegánskych reštaurácií, práve na Slovensku sa dá vo väčšine zariadení s vegánskou ponukou najlacnejšie najesť.

varecha, pecenie, pr Čítajte viac Doprajte vanilkovým rožtekom dobrú spoločnosť, upečte si aj kakaové, orechové alebo pudingové

V priemere je cena pokrmu vo vegánskej reštaurácii stanovená na sumu 12,99 eura. Nie je to najmenej v zozname, lacnejšie sa dá najesť napríklad v Poľsku alebo v Talline. Platí však, že z množstva ponuky sú slovenské vegánske reštaurácie najlacnejšie v Európe aj medzi okolitými štátmi. V čom by sa však krajina mohla zlepšiť, je ponuka.

Vegan-friendly je oficiálne v Bratislave len 94 stravovacích zariadení, čo napríklad v porovnaní s maďarskou Budapešťou naozaj nie je veľa. Budapešť má v ponuke bezmála 500 reštauračných zariadení, kde sa môžu vegáni najesť. U severného suseda, v poľskom Krakove je to viac ako 290 bistier a reštaurácií.

Richard Bielik Čítajte viac Z basketbalistu šéfkuchárom! Slovák z Levíc skúsil šťastie na ihrisku či v bare, dnes varí (aj) pre pražskú smotánku

Zoznam prináša aj mestá, ktorým by sa vegáni mali radšej vyhnúť. Teda, ak nechcú úplne zruinovať svoju peňaženku. Ponuka je síce dobrá napríklad v Ženeve alebo Zurichu, ale Ženeva šokuje priemernou cenou vegánskeho jedla v reštaurácii za bezmála 40 eur. Medzi drahé sa radia aj vegánske reštaurácie v Londýne.

Video
Recept na prípravu vegánskeho variantu sviečkovej na smotane, ktorý nám v TV Varecha navarila modelka Soňa Štefková, vás prekvapí svojou jednoduchosťou a skvelou chuťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácia #jedálniček #vegánska kuchyňa

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....