Pochúťka Američanov ako dezert na slovenskom stole? Skúste tento koláč, stojí za to...

V zozname dezertov slovenskej kuchyne sa nachádza niekoľko osvedčených pochúťok. Trochu nám v nej chýba experimentovanie s ingredienciami, ktoré v zásade mnoho z nás vníma ako zeleninové a vhodné skôr na slané jedlá. Presvedčte sa o opaku.

16.11.2022 06:00
Tradičný tekvicový koláč Foto: ,
Tradičný tekvicový koláč, ktorý sa občas nahrádza aj za koláč s plnkou zo sladkých zemiakov.
debata (2)

Jedným zo spôsobov, ktorým tak môžete urobiť, je vyskúšať pripraviť tekvicový koláč (alebo ak chcete po anglicky – pumpkin pie). Táto dobrota má dlhoročnú históriu a v Severnej Amerike je pripravovali už zhruba od sedemnásteho storočia. Domovom tekvice je práve Severná Amerika, no boli to prisťahovalci (a kolonizátori), ktorí sa s tekvicou hrali aj v kuchyni a od sedemnásteho storočia sa objavujú prvé zmienky o príprave tekvicových jedál a tiež slávneho pumpkin pie.

pečie celé slovensko Čítajte viac Neuveriteľné! Kysnuté cesto sa pod rukami súťažiacich sladkej šou menilo na obdivuhodné 3D výtvory

V priebehu rokov sa dobrota s tekvicovým základom rozšírila do väčšej oblasti Ameriky a dnes patrí k obľúbeným dezertom, ktoré sa zvyknú servírovať ako posledný chod po večeri na Deň vďakyvzdania. Čo by však mohlo na tekvicovom koláči zaujať slovenského našinca, je najmä jeho chuť a výrazné spojenie sladkosti s vôňou aj chuťou korenín v plnke, ktorá sa servíruje v lahodnej sladkej kruste z cesta. V predvianočnom a zimnom období je tekvicový koláč ukážkovou alternatívou dezertu, ktorý sa hodí ku káve, horúcemu čaju alebo napríklad vianočnému punču. Ak vás teda predchádzajúce riadky navnadili, pokračujte a skúste to aj s receptom. Ten, ktorý ponúkame, pochádza zo stránky Sallysbakingad­diction.com.

zväčšiť Ideálnou plnkou do tekvicového koláča je mäsitá... Foto: SHUTTERSTOCK
tekvicový koláč Ideálnou plnkou do tekvicového koláča je mäsitá oranžová tekvica hokkaido.

Cesto, ktorým vyložíte formu, sa dá kúpiť už hotové v obchode, alebo ho pripravíte z múky, masla, vajíčok, štipky soli a ľadovo studenej vody. Viac si pozrite tu. Pri príprave chutnej plnky prichádza tá väčšia zábava. Tekvicový koláč (ktorý sa v niektorých častiach Ameriky nahrádza plnkou zo sladkého zemiaka) potrebuje naozaj intenzívnu chuť a dobrú textúru plnkovej masy.

varecha, pr Čítajte viac Presolili ste? 6 skvelých kuchynských trikov, ako môžete jedlo zachrániť

Budete potrebovať zhruba pol kila tekvicového pyré, prípadne si tekvicu môžete nastrúhať na jemnom strúhadle. V miske zmiešajte 3 vajíčka, 250 gramov hnedého cukru, pyré, jednu smotanu (250 ml), 60 ml plnotučného mlieka a jednu lyžičku kukuričného škrobu. Dobre premiešajte a následne ochucujte. Nezabudnite na štipku soli, pridať následne môžete mletú škoricu, mleté klinčeky, najemno zomletý zázvor a nastrúhaný muškátový oriešok. Cestom vysteľte formu na pečenie, pričom následne do neho vylejete tekvicovú plnku. Koláč pečte v rúre pri teplote zhruba 190 stupňov Celzia od 50 do 60 minút. Cesto si môžete tiež čiastočne predpiecť a následne doň vliať plnku a dopiecť ho. Rád a návodov nájdete na internete niekoľko. Podeľte sa potom s nami pokojne o výsledok.

Video
Ak obľubujete pestrosť chutí a konzistencií, určite musíte vyskúšať tento recept. Do štúdia nám ho priniesol Miroslav Buľovský, ktorý prostredníctvom združenia PARASPORT24 pomáha ľuďom s handicapom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pochúťka #cukor #koláč #tekvica

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...