Nižší krvný tlak
Väčšina húb obsahuje draslík. No a ten je potrebný na to, aby sa vám podarilo znížiť tlak aj v prípade, že ste konzumovali slané jedlo. Draslík zmierňuje účinok sodíka na vašu krv. V dôsledku toho huby pomáhajú znižovať váš krvný tlak.
Huby vám môžu pomôcť udržať si mladosť
Podľa štúdie Penn State z roku 2017 huby obsahujú super vysokú koncentráciu dvoch antioxidantov, ergotioneínu a glutatiónu. Keď sú tieto antioxidanty prítomné spolu, pracujú mimoriadne intenzívne, aby chránili telo pred fyziologickým stresom, ktorý spôsobuje viditeľné známky starnutia. To v preklade znamená vrásky. Takže viac húb znamená menej vrások.
Schudnete
Huby sú veľmi účinný prostriedok k zníženiu váhy. Po hubách sa budete dlhšie cítiť sýti a súčasne ide o nízkokalorický pokrm. Pritom majú tiež vysoký obsah živín, takže môžete zjesť menej, no napriek tomu získate viac energie ako z množstva iných potravín. Huby sú skutočne spojencom peknej línie, minima tuku a zdravého, nielen pekného tela.
Čítajte aj Mozog si pýta kvalitnú stravu, spánok aj dostatok tekutín. Ako mu ešte pomôcť?Huby omladia váš mozog
Keď už začnú s omladzovaním tela, neobídu ani mozog. Dlhodobá štúdia zo Španielska zverejnená v roku 2021 zistila, že potraviny bohaté na polyfenoly môžu u starších ľudí chrániť pred kognitívnym poklesom. Vedci z Penn State tiež zistili, že antioxidanty ergotioneín a glutatión môžu pomôcť predchádzať Parkinsonovej a Alzheimerovej chorobe. To sú presne tie antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v hubách. Preto sa odporúča jesť aspoň päť húb denne, aby ste znížili riziko neurologických ochorení v budúcnosti.
Huby vám zlepšia náladu
Hovoríme samozrejme o bežných jedlých hubách, žiadnych halucinogénnych. Vedci z Penn State však vykonali v roku 2021 ďalšie výskumy a zistili, že zo skúmaných 25 000 ľudí, mali jedáci húb nižšie riziko depresie. Autori naznačujú, že to môže byť opäť spôsobené ergotioneínom, ktorý znižuje hladinu oxidačného stresu. To zase zmierni príznaky depresie. Draslík z húb ešte navyše znižuje príznaky úzkosti.
Podporia zdravie srdca
Huby dodávajú jedlu špecifickú chuť vďaka tomu, že obsahujú glutamátové ribonukleotidy. Tieto zlúčeniny prispievajú k pikantnej chuti umami bez soli a teda dôsledkov na váš krvný tlak alebo riziko srdcových chorôb. Celá šálka húb má iba 5 mg sodíka! Huby sú tiež vynikajúcou a uspokojivou náhradou červeného mäsa v akomkoľvek jedle, čím sa z receptu eliminujú kalórie, tuk a cholesterol.