Unikátne benefity húb pre naše telo. Tretí je špeciálne zaujímavý

Obohatiť stravovacie návyky o jedlá z húb znamená nielen pestrejšiu paletu chutí na tanieri, ale predovšetkým nový zdroj dôležitých prvkov, ktoré potrebujete k zdraviu, kráse aj spokojnému životu. Pretože huby na tanieri toho dokážu omnoho viac, ako nám len zaplniť žalúdok a pohladiť chuťové poháriky.

30.10.2022 06:31
lesné huby, hubárska sezóna Foto:
Huby sú veľmi účinný prostriedok k zníženiu váhy.
debata

Nižší krvný tlak

Väčšina húb obsahuje draslík. No a ten je potrebný na to, aby sa vám podarilo znížiť tlak aj v prípade, že ste konzumovali slané jedlo. Draslík zmierňuje účinok sodíka na vašu krv. V dôsledku toho huby pomáhajú znižovať váš krvný tlak.

Huby vám môžu pomôcť udržať si mladosť

Podľa štúdie Penn State z roku 2017 huby obsahujú super vysokú koncentráciu dvoch antioxidantov, ergotioneínu a glutatiónu. Keď sú tieto antioxidanty prítomné spolu, pracujú mimoriadne intenzívne, aby chránili telo pred fyziologickým stresom, ktorý spôsobuje viditeľné známky starnutia. To v preklade znamená vrásky. Takže viac húb znamená menej vrások.

Schudnete

Huby sú veľmi účinný prostriedok k zníženiu váhy. Po hubách sa budete dlhšie cítiť sýti a súčasne ide o nízkokalorický pokrm. Pritom majú tiež vysoký obsah živín, takže môžete zjesť menej, no napriek tomu získate viac energie ako z množstva iných potravín. Huby sú skutočne spojencom peknej línie, minima tuku a zdravého, nielen pekného tela.

potraviny, jedlo, hlava, mozog, myslenie, hlad Čítajte aj Mozog si pýta kvalitnú stravu, spánok aj dostatok tekutín. Ako mu ešte pomôcť?

Huby omladia váš mozog

Keď už začnú s omladzovaním tela, neobídu ani mozog. Dlhodobá štúdia zo Španielska zverejnená v roku 2021 zistila, že potraviny bohaté na polyfenoly môžu u starších ľudí chrániť pred kognitívnym poklesom. Vedci z Penn State tiež zistili, že antioxidanty ergotioneín a glutatión môžu pomôcť predchádzať Parkinsonovej a Alzheimerovej chorobe. To sú presne tie antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v hubách. Preto sa odporúča jesť aspoň päť húb denne, aby ste znížili riziko neurologických ochorení v budúcnosti.

Huby vám zlepšia náladu

Hovoríme samozrejme o bežných jedlých hubách, žiadnych halucinogénnych. Vedci z Penn State však vykonali v roku 2021 ďalšie výskumy a zistili, že zo skúmaných 25 000 ľudí, mali jedáci húb nižšie riziko depresie. Autori naznačujú, že to môže byť opäť spôsobené ergotioneínom, ktorý znižuje hladinu oxidačného stresu. To zase zmierni príznaky depresie. Draslík z húb ešte navyše znižuje príznaky úzkosti.

Podporia zdravie srdca

Huby dodávajú jedlu špecifickú chuť vďaka tomu, že obsahujú glutamátové ribonukleotidy. Tieto zlúčeniny prispievajú k pikantnej chuti umami bez soli a teda dôsledkov na váš krvný tlak alebo riziko srdcových chorôb. Celá šálka húb má iba 5 mg sodíka! Huby sú tiež vynikajúcou a uspokojivou náhradou červeného mäsa v akomkoľvek jedle, čím sa z receptu eliminujú kalórie, tuk a cholesterol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #Parkinsonova choroba #krvný tlak #mladosť #Alzheimerova choroba #antioxidanty #sodík #nízkokalorické jedlo #kognitívne schopnosti #kardiovaskulárne riziko #oxidačný stres

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...