Na potravinárskom veľtrhu SIAL v Paríži tak mohli návštevníci ochutnať napríklad imitáciu rýb vytvorenú z ryže a morských rias, kebab s kúskami z hrachového proteínu alebo stopercentne rastlinné špízy na gril, ktoré vonia ako mäso, informovala agentúra AFP.

„Je to chutné a nemusíte kvôli tomu zabíjať zvieratá,“ lákal ku grilu s malými hamburgermi predajcu izraelskej firmy Redefine Meat. Tá sa snaží presvedčiť reštaurácie, aby na svoje menu zaradili jedlá s alternatívami mäsa. Firma cieli najmä na Holandsko, kde je už dnes jedno percento vegánov, päť percent vegetariánov a 70 percent flexitariánov, teda ľudí, ktorí jedia mäso len zriedkavo alebo občas. O niekoľko stánkov ďalej fínska spoločnosť MeEat ponúkala „detox pre mäsožrútov“ vďaka rastlinným replikám rozbifu alebo salámy. Švajčiarska firma Planted sľubuje „naozajstný zážitok z grilovania“ s jej šťavnatými špízmi, vyrába aj kebaby z „hrachových proteínov vyrobených v Európe“. V pavilóne mliekarenských výrobkov ležali na pultoch imitácie syrov z Holandska.
Francúzska začínajúca firma Onami Foods ponúka rastlinné verzie rýb z ryže a rias. Jej šéfka vývoja vysvetľuje, že od ľudí nežiada, aby prestali jesť ryby, ale snaží sa prispieť k ochrane zdrojov. Banka Barclays odhaduje, že do roku 2030 budú rastlinné náhradky tvoriť desať percent trhu s „mäsovými“ výrobkami, aktuálne je to zhruba jedno percento. Väčšiemu rozmachu týchto produktov bráni pomerne vysoká cena. Napríklad kilogram rýb od Onami Foods vyjde na zhruba 40 eur, zatiaľ čo bežné obaľované filé stojí zhruba štvrtinu.

Výrobcovia cenu obhajujú vysokými nákladmi na investície do vývoja nových technológií. Problémom pre väčšie rozšírenie alternatív mäsa je aj súčasná inflácia, ktorá spotrebiteľov núti k úsporám. A výdavky na potraviny obmedzujú ľudia medzi prvými.