Jedlá, ktoré vám pomôžu zlepšiť spánok

Strava vám vie dodať nielen energiu počas dňa, ale významne vplýva aj na to, ako bude vaše telo fungovať v noci. Asi každý pozná tie hrozné nočné mory, ak ste si ľahli spať s plným žalúdkom. Jedlo má významný vplyv na kvalitu aj dĺžku spánku. Ak máte problémy so zaspávaním a nočným budením, skôr ako siahnete po liekoch na spanie, zmeňte svoje stravovanie.

23.10.2022 13:00
vôňa, žena, spánok, zaspávanie, kvety, vankúš Foto:
Dobrý nočný spánok je mimoriadne dôležitý pre celkové zdravie.
debata

Jedlo a jeho vplyv noc

Dobrý nočný spánok je mimoriadne dôležitý pre celkové zdravie, pretože môže znížiť riziko vzniku určitých chronických ochorení a zároveň posilniť váš imunitný systém. Ak máte problémy so spánkom, existujú niektoré jedlá a nápoje, ktoré pomáhajú zlepšiť spánkový cyklus. Určite sa ich oplatí zaradiť do stravovania.

Figy

Obsahujú koncentrovanú zmes draslíka, horčíka, vápnika a železa, ktoré môžu pomôcť s prietokom krvi a svalovou kontrakciou. Toto sú dôležité faktory, pokiaľ ide o zaspávanie a figy vďaka týmto látkam zvýšia dĺžku aj kvalitu spánku.

Mandle

Sú naozaj požehnaním dobrého spánku. Predstavujú prírodný zdrojom melatonínu, hormónu, ktorý pomáha regulovať cyklus spánku a bdenia. Navyše mandle obsahujú horčík, ktorý sa ukazuje ako dôležitý prvok pri eliminácii stresu a pomáha pri nespavosti.

orechy - vlašské orechy Čítajte aj Stačí za lyžicu na krásu i proti chorobám

Med

Med obsahuje glukózu, ktorá dokáže zvrátiť hladiny orexínu, neurotransmiteru v mozgu, vďaka ktorému sme bdelejší. To je skvelá správa, ak máte chuť na sladké. Med večer nielenže zaženie hlad, ale rovnako vám pomôže aj zaspať.

Kiwi

Ovocie plné vitamínov C a K je jedným z najlepších typov občerstvenia pred spaním. Jedna štúdia zistila, že dospelí, ktorí konzumovali dve kiwi hodinu pred spaním, zaspali o 45 % rýchlejšie a spali o 13 % dlhšie ako tí, ktorí si kiwi nevychutnali.

Kel

Zelenina plná antioxidantov a vápnika. Vápnik má pritom významnú úlohu v procese zaspávania. Pomáha naladiť mozog na to, aby používal tryptofán a uvoľnil hormón podporujúci spánok – melatonín. Kelová polievka na večeru je zdravá nielen na imunitu, ale aj pre sladké sny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #med #spánok #kel #mandle #dobrý spánok #figy #kvalitný spánok #kiwi

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...