Vzduch a svetlo sú najhoršie! Ale sú aj ďalšie chyby, ktoré robíme pri príprave kávy doma

Je dôležité vybrať si zrnká kávy správne, podľa toho, akú kávu si v pohodlí domova chceme pripraviť. Ale to je len začiatok celej alchýmie.

18.10.2022 11:30
káva, žena, kávovar Foto:
Pozor na chyby, ktoré robíme pri príprave kávy doma.
debata

Pozor si treba dávať aj pri jej skladovaní. „Prísun vzduchu a svetla je pre kávu to najhoršie,“ upozorňuje Tereza Hrabálková, ktorá sa príprave kávy venuje už viac ako 20 rokov.

Pokiaľ si chcete na káve pochutnať, mala by byť čerstvá a kvalitná. V prípade, že kupujete kávu balenú, je jedinou možnosťou, ako odhadnúť jej čerstvosť, dátum spotreby a dátum praženia. Pri kúpe váženej kávy je postup nasledovný: „Čerstvá káva sa vyznačuje veľmi intenzívnou vôňou. Naopak, kávové zrná pražené pred dlhou dobou vydávajú minimálnu vôňu a na povrchu sú mierne mastné,“ upozorňuje kávová expertka z Costa Coffee Tereza Hrabálková. Je dôležité vedieť, akú kávu si idete pripraviť. „Väčšina zmesí sa hodí na espresso, no nemusí sa hodiť napríklad na filtrovanú kávu či chemex,“ opisuje odborníčka. Otázky na odborníka, od ktorého kávu kupujeme, sú preto na mieste.

kava kavičkar Čítajte viac Odborník na výživu: Škodí káva zdraviu, alebo je to superpotravina?

„Prísun vzduchu a svetla je pre kávu to najhoršie,“ upozorňuje Hrabálková a dodáva: „Obal, v ktorom ju máte uloženú, musí byť bez prístupu vzduchu, svetla a káva mala by byť skladovaná pri izbovej teplote, rozhodne nepatrí do chladničky.“ Ako je všeobecne známe, káva má tendenciu absorbovať pachy. Ideálnou nádobou na skladovanie kávy sú preto vákuové dózy na kávu. Nemusia byť nevyhnutne tmavé, ak ich nemáme položené na mieste, kam priamo dopadá slnko.

Ak doma uprednostňujete filtrovanú kávu, hrozí tu takisto niekoľko problémov. „Ideálna teplota na prípravu filtrovanej kávy sa pohybuje v rozmedzí 92 – 96 stupňov Celzia. Ideálny pomer kávy je cca 16 gramov na 250 ml vody a extrakcia by mala trvať po dobu 3 minút,“ hovorí odborníčka. A čo sa stane po dlhšej extrakcii? Na káve si nepochutnáte. „Káva stráca vôňu, chuť aj charakter,“ jasne zhodnotí Hrabálková.

kava kavičkar Čítajte viac 12 dôvodov, prečo piť kávu

A napokon… Starať sa treba aj o pomôcky či prístroje, ktoré na prípravu obľúbeného nápoja používame. „Či už doma máte automatický kávovar, french press alebo rýchlovarnú kanvicu, vždy by ste mali dbať na dôkladné vyčistenie technológie a všetkých pomôcok. Pri každom z týchto typov je potrebné dohliadnuť na výmenu alebo aplikáciu vodného filtra a odstránenie zvyškov kávy či iných usadenín,“ nabáda odborníčka. Samozrejme, pri pravidelnej údržby zariadenia na prípravu kávy by malo byť aj jeho odvápnenie. "V prípade, že máte v domácnosti tvrdšiu vodu, vodný kameň sa postupne usadzuje v dýzach, nádobe na vodu aj v ďalšom vnútornom ústrojenstve kávovaru, zhoršuje jeho funkčnosť a v horšom prípade ho môže aj nenávratne poškodiť. V neposlednom rade veľmi negatívne ovplyvňuje aj chuť kávy samotnej. Pokiaľ máte doma tvrdú vodu, mali by ste odvápňovať váš prístroj približne 1× mesačne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #káva #príprava kávy #kávovar

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...