Zaberá limetka pri odvykaní od fajčenia?

Cieľ v podobe zbavenia sa návykových cigariet môžeme podľa vedcov dosiahnuť jednoduchou, prírodnou metódou. Okrem nikotínových náhrad totiž do hry proti tejto závislosti vstupuje obyčajné citrusové ovocie. Ako dokáže príbuzná citrónu poraziť zakorenený zlozvyk?

21.10.2022 06:00
limetky, limetka Foto:
Limetka nevyniká len chuťou, vôňou, množstvom vitamínov, ale aj schopnosťou bojovať s nikotínovou závislosťou.
debata

Jednoducho limetka

Chutné ovocie, ktoré žiari nazeleno a má menej výraznú kyslú chuť než citrón. Používa sa najmä do nápojov, ktoré majú mať jemnú a zároveň citrusovú arómu. Odborníci jednej z univerzít v Thajsku jej však v súčasnosti pripisujú omnoho viac vlastností. Limetka podľa nich nevyniká len chuťou, vôňou, množstvom vitamínov, ale aj schopnosťou bojovať s nikotínovou závislosťou.

Závislosť od nikotínu

Poznáme viacero druhov prírodných alkaloidov, od ktorých vzniká fyzická i psychická závislosť. Ide o látky, ktoré sú nám veľmi dobre známe. Do prvej skupiny patrí kofeín. Patrí k typickým života budičom a nachádza sa najmä v káve, ale aj v niektorých druhoch čaju. Na podobnom princípe povzbudenia organizmu funguje aj nikotín. Do tela si ho zvyčajne dopravujeme pomocou cigariet, pričom ich nevýhodou nie je len spomínaná látka, ale vdychovanie stoviek ďalších splodín a chemikálií.

Trápi telo a ťažko sa ho zbavujeme

Závislosť od akéhokoľvek prírodného alkaloidu rozpoznáme jednoducho. Pokiaľ si nevieme deň predstaviť bez cigarety, prípadne po nej siahame v strese alebo počas relaxu, je vymaľované. Nikotín sa viaže na receptory v mozgu, kde spôsobuje pocit uspokojenia. Mozog si na tieto podnety rýchlo zvyká a žiada si v pravidelných intervaloch ďalšiu „dávku“. Niektoré druhy alkaloidov sa počas ostatných desaťročí stali pre spoločnosť prijateľné a preto spadajú do kategórie legálnych návykových látok. Platí to aj o nikotíne, ktorý zužuje cievy, znižuje prietok krvi na jednej strane a na tej druhej krátkodobo povzbudzuje organizmus. Pľúcam, srdcu a cievam neškodí len nikotín, ale aj ďalšie chemikálie z cigarety.

Existuje veľa spôsobov na skončenie s fajčením

V rámci odvykania od cigariet existuje množstvo metód. Najčastejšie sa používajú nikotínové náhrady v podobe sprejov, náplastí a žuvačiek. Okrem toho vedci vymysleli aj lieky, ktoré ovplyvňujú určité časti v mozgu, ktoré zodpovedajú za reakciu na slasť z nikotínu. Podstata nikotínových náhrad je v tom, že telu sa spočiatku dodáva táto látka inou formou než fajčením. Postupom času sa používajú žuvačky, náplasti alebo spreje s menším obsahom nikotínu až po vymiznutie abstinenčných príznakov.

spánok, bdenie, nespavosť, spánková hygiena Čítajte aj Čo sa stane s vašim telom, ak budete málo spávať? Tretí bod je extra nebezpečný

Zaujímavá, ovocná metóda

Univerzita v Thajsku sa podujala testovať takzvanú nenikotínovú liečbu. Na pomoc si zobrali limetku a porovnávali jej účinok s pôsobením nikotínovej žuvačky. Testovanie zahŕňalo dospelých fajčiarov, ktorí mali silnú motiváciu prestať fajčiť. Jedna skupina konzumovala čerstvú limetku, druhá žuvačku s nikotínom. Z výskumu boli vyradení ľudia, ktorí používali iné nástroje na odvykanie od fajčenia a logicky aj osoby alergické na citrusy.

Účinky stoja za povšimnutie

Skutočnosť, že ľudia prestali fajčiť merali vedci pomocou vydychovaného oxidu uhoľnatého (CO). Najdôležitejšie boli merania medzi deviatym až dvanástym týždňom po začatí odvykania. Výsledky testov ukázali, že medzi obidvomi skupinami neboli v spomínanom období žiadne výrazné rozdiely v miere abstinencie. To znamená, že limetka dokázala fungovať podobne dobre ako nikotínové žuvačky. Na rozdiel od týchto žuvačiek limetka mala schopnosť prinavrátiť chuťovým pohárikom skôr ich pôvodné vlastnosti. Prejavilo sa to v schopnosti rýchlejšie rozoznávať nielen výrazné, ale aj veľmi jemné a podobné chute.

Limetka je aj o zdraví

Netreba zabúdať, že limetka je na rozdiel od žuvačiek s obsahom nikotínu absolútne netoxická. Rovnako má mnoho pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Pomáha napríklad bojovať proti mikróbom a zlepšuje trávenie. Ľudskému telu dodáva aj vysoké množstvo vitamínu C, ktorého potrebujú fajčiari viac než ľudia, ktorí sa vyhýbajú tomuto zlozvyku. Denná odporúčaná dávka vitamínu C sa u nefajčiarov pohybuje na úrovni 60 mg, u fajčiarov až na 100 mg.

Ako si pripraviť chutný nápoj?

Limetku je vhodné konzumovať v tekutom stave. Na prípravu kvalitnej šťavy potrebujeme 1 limetku, 1 citrón, lyžičku cukru, šálku vody a prípadne kocku ľadu. Ingrediencie dôkladne rozmiešame a pravidelne pijeme. Pre upresnenie treba dodať, že odvykanie od fajčenia pomocou ovocia nie je okrem spomínaného výskumu vedecky podporené. Odborníci sú preto zdržanliví a skutočne ťažkým fajčiarom, ktorí sa rozhodli skoncovať s týmto zlozvykom odporúčajú konzultáciu s lekárom a používanie iba vedecky overených metód zbavovania sa nikotínovej závislosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #nikotín #odvykacia liečba #závislosť #limetka #alkaloidy

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....