Sezónnosť, lokálnosť, pestrosť a príťažlivosť jedál pre deti v školách! Ako to docieliť?

Program Skutočne zdravá škola prináša prostredníctvom Skutočne zdravej konferencie novinky zo sveta školských jedální a zdravej výživy s cieľom inšpirovať ľudí k udržateľnému stravovaniu.

06.10.2022 09:00
deti, škola, zdravie, zelenina, jedlo Foto:
Sezónnosť, lokálnosť, pestrosť a príťažlivosť našich jedál pre novú generáciu detí.
debata

Je určená pre predstaviteľov škôl – od vedenia, cez vedúce a pracovníkov školských jedální až po pedagógov a rodičov, ale aj pre zriaďovateľov – kraje, mestá, obce, či pre širokú verejnosť. Jednoducho pre všetkých milovníkov kvalitnej, zdravej a udržateľnej výživy.

Anetta Vaculíková, riaditeľka programu, prezrádza viac: „Organizáciou konferencie chceme pomôcť so šírením osvety, vzdelávaním formálnou i neformálnou cestou a pochopením vzťahu medzi jedlom a svetom, v ktorom žijeme.“

dieťa, strava, zdravá strava, tanier, zelenina Čítajte viac Deti majú jesť "dúhu"! Čo robiť, ak isté potraviny odmietnu?

Na účastníkov čaká bohatý program. Okrem praktických workshopov na témy ako sezónnosť, lokálnosť, pestrosť a príťažlivosť našich jedál pre novú generáciu detí, čo je skutočné kakao a ako použiť bylinky pri príprave pokrmov, prebehne aj séria prednášok na rôzne „jedlé“ témy, napr. predstavenie novej jedinečnej metodiky o tom ako začleniť prierezovo tému jedla do rôznych predmetov, zaznie prednáška o verejnom obstarávaní pre školy priamo od zamestnancov Úradu pre verejné obstarávanie, či pohľad a skúsenosti rodiča pri budovaní zdravého vzťahu detí k jedlu.

kilá - obezita - dieťa - nadváha - rodič Čítajte viac Obezita postihuje na Slovensku čoraz viac aj deti, väčšie problémy majú chlapci

Prečo je dôležité učiť o jedle, ozrejmuje aj Katarína Medveďová Ovečková, lektorka združenia Skutočne zdravá škola: „Téma stravy a ekológie je prierezová a vinie sa medzi predmetmi. Stále viac žiakov sa bude pravdepodobne týmto témam venovať aj v budúcnosti. Dá sa o ňu dobre oprieť vo viacerých predmetoch. Pre žiakov a učiteľov prvého stupňa to môže byť veľmi prirodzené a praktické zároveň, pretože triedny učiteľ často učí viacero predmetov. Témy na úlohy a hry, sme volili tak, aby boli pre deti atraktívne. Vychádzajú zo skúseností lektorov Skutočne zdravej školy z lektorovania kurzov varenia a vedenia školských workshopov. Naše hry a úlohy nemajú jediné unikátne správne riešenie. Deti môžu mať rôzne skúsenosti a návyky v oblasti stravovania. Našim cieľom je podporiť zručnosti detí, žiakov a študentov, ktoré využijú v starostlivosti a zodpovednosti za seba samého a otvoria im cestu k zdravému životnému štýlu.“

Skutočne zdravá konferencia sa uskutoční 14. októbra v Primaciálnom paláci v Bratislave.

Video

VIDEO: S trénerom Marošom Molnárom z Extrémnych premien sme sa zhovárali o obezite, o boji s ňou, o dôležitej motivácii či o tom, aké ciele si treba stanoviť, ak chcete schudnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #stravovanie #školské jedálne

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...