Sezóna húb: Tu sú najlepšie recepty na ich prípravu

Po suchom lete sa priaznivci hubárčenia a húb konečne dočkali. Rastú, je to čarovné slovíčko, na ktoré týždne čakali. Huby sú vítaným spestrením jesenného jedálneho lístka, možno z nich urobiť raňajky, obed, večeru aj snack, ale aj pripraviť do zásoby - zavariť, zmraziť, nasušiť. Keďže hubárska sezóna je v plnom prúde, prinášame niekoľko inšpirácií z portálu Varecha.sk

05.10.2022 11:00
hubová polievka Foto:
Hubová polievka
debata

Krémová hubová polievka s hubovými knedličkami

Na 4 porcie potrebujeme:

50 g sušených húb, 1 PL oleja, 1 malá šalotka, 1 stredne veľký zemiak, 500 ml hydinového alebo zeleninového vývaru, prípadne vody, soľ a korenie, 100 ml smotany na šľahanie

Knedličky: 170 g hrubej múky, 70 ml vlažného mlieka, 5 g čerstvého droždia, malý vaječný žĺtok, 1/2 rožka z predchádzajúceho dňa, soľ, cukor, muškátový oriešok

Postup:

1. Huby zalejeme asi decilitrom horúcej vody a necháme ich napučať. Vodu scedíme, ale nevylievame. Asi 2 polievkové lyžice húb odložíme na knedle.

2. V miske zmiešame múku so soľou. Do stredu urobíme jamku, pridáme žĺtok, droždie a štipku cukru. Zalejeme mliekom a necháme 5 minút odpočívať. Rožok nakrájame na veľmi malé kocky. Zamiešame cesto a pridáme rožok, huby a muškátový oriešok. Necháme pol hodiny odpočívať prikryté utierkou.

3. Medzitým pripravíme polievku. Šalotku nakrájame nadrobno. Zemiak ošúpeme a nakrájame na malé kocky. V hrnci rozohrejeme olej a restujeme na ňom šalotku. Nenechajte ju zhnednúť. Pridáme huby a krátko ich restujeme. Potom pridáme zemiaky a zalejeme ich vývarom a vodou z húb. Dochutíme soľou a korením a necháme zovrieť.

4. Varíme, kým zemiaky a huby nezmäknú, približne 10 minút. Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka.

5. Z cesta vytvarujeme guľky s priemerom asi 2,5 cm a zakryté ich varíme 10 minút v osolenej vode. Uprostred varu knedličky otočíme. Polievku podávajte horúcu s knedličkami.

varecha, Zelená lagúna, Domaša, Čítajte aj Lahôdky od Domaše: Huby ako hlavné jedlo aj príloha

Krémové špagety s hubami a kimchi

Na 4 porcie potrebujeme:

50 g póru, olej, 2 strúčiky cesnaku, 1/4 hľuzy feniklu, 25 g sušených húb (namočených vo vode 30 minút), hrsť šampiňónov, hrsť ružičiek brokolice, 1/4 cukety, 250 ml sójovej smotany, soľ, čierne korenie, kurkuma, sušené bylinky, celozrnné špagety, podľa chuti kimči

Postup:

1. Nakrájaný pór a fenikel restujeme na oleji niekoľko minút. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, vopred namočené sušené huby, bylinky a 2 minútky podusíme. Pridáme nakrájané šampiňóny, brokolicu, cuketu a varíme asi 10–15 minút (ak treba, pridáme trochu vody).

2. Zalejeme sójovou smotanou, dochutíme a varíme ďalších 5–10 minút. Ak preferujeme hustejšiu konzistenciu, smotanu môžeme zahustiť tapiokovou múkou.

3. Zmiešame s uvarenými špagetami. Na každú porciu dáme trochu kimči.

Nick: Blissofplants Všetky recepty od @Blissofplants nájdete na www.varecha.sk/Blissofplants

Vyberte si správne

Nie je huba ako huba a každá sa v kuchyni hodí na niečo iné. Ponúkame niekoľko nápadov, ako použiť tie najznámejšie.

Suchohríby

Suchohríby sú niekedy považované za chudobnejších príbuzných dubákov, avšak neprávom. Na sušenie sú takmer rovnako dobré, výborné sú však aj pražené na cibuľke s vajcom alebo s krupicou.

Bedle

Hlavičky bedlí sú výborné na vyprážanie v trojobale. Ak chcete diétnejšiu verziu, pripravte ich v rúre alebo len opečte nasucho na panvici a posoľte. Bedle sa dajú aj usušiť a potom rozdrviť na prášok na dochucovanie jedál.

Dubáky

Dubáky sú považované za kráľov medzi hríbmi – pre svoju chuť aj všestrannosť. Sú výborné na sušenie, na nakladanie, možno z nich pripraviť skvelý smotanový prívarok a pochúťkou sú aj vyprážané v trojobale.

Kuriatka

Voľne rastúce kuriatka sú vzácnosťou, v niektorých rokoch vôbec nerastú, stále častejšie však dostať v obchodoch pestované. Sú výborné na smotane, ako ragú, ale aj pražené s vajcom a tiež na nakladanie.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #huby #polievka #Varecha.sk #kimchi #špagety #magazín Varecha #knedličky #TV Varecha

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...