Najvhodnejšie sú tie, ktoré majú pevnú „štruktúru“, a najlepšie sú mladé exempláre. Tie sú vizuálne pekné, aj sú chuťovo jemnejšie. Na nakladanie sú najvhodnejšie dubáky, kuriatka, rýdziky. Naopak, menej vhodné sú napríklad masliaky, ktoré sú po zavarení slizké. Ak by ste ich chceli predsa len zavárať, dá sa tomu zabrániť tak, že ich pred nakladaním obvaríte.
Zohrievať či nie?
Dlhé roky sa tradovalo, že pokrmy z húb by sa nemali prihrievať. Nikdy to však nebola celkom pravda, lebo napríklad hubový prívarok sa vždy varil vo väčšom hrnci, takže sa jedol aj na ďalší deň. Prihrievanie jedla s hubami nepredstavuje nijaký problém, dôležité je len, aby bolo odložené v chladničke. Niektoré jedlá z húb sú chutné aj studené – napríklad studené vyprážané dubáky sú výborný snack a studenú hubovú praženicu možno servírovať na chlebe a prípadne obložiť zeleninou.

Ako odstrániť nežiaducu arómu
Niektoré druhy húb sú vhodné aj na zmrazenie, odporúča sa však do troch mesiacov ich použiť. Zmraziť možno napríklad dubáky, suchohríby, ale aj masliaky, rýdziky či kuriatka. Zo známych húb sa na mrazenie nehodia napríklad špičky, už po krátkom zmrazení dostanú kyslastú pachuť. Problémom pri mrazení húb býva ich silná aróma, ktorá už po krátkom čase ovplyvní aj ostatné potraviny v mrazničke. Tomuto zabránite tak, že huby pred zmrazením uvaríte. Dosiahnete tým dva efekty – zmenšíte objem a odstránite prenikavú arómu.
Výborný vývar
Z húb sa dá urobiť aj výborný vývar a nie je to nič komplikované. Najlepšie naň sú špičky a huba známa pod názvom barania hlava, ktorej botanický názov je kučierka veľká. Ak keď huby sa neodporúča umývať, v prípade týchto dvoch a najmä baranej hlavy to neplatí. Treba ich poriadne prepláchnuť, aby sme nemali v polievke piesok. Potom už len stačí opražiť cibuľu, pridať nakrájané huby, sušenú červenú papriku, rascu, soľ a zaliať vodou. Do hotového pridáme mrveničku a bohato posypeme petržlenovou vňaťou.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Krémová hubová polievka so sezamovo-ľanovou tyčinkou na Varecha.sk