Tipy, triky a nápady: Huby - výborné na zaváranie

Sezóna húb je pomerne krátka a ich nakladanie je spôsobom, ako sa z nich tešiť aj vtedy, keď už nerastú. Nie všetky huby sú však na nakladanie vhodné.

06.10.2022 14:30
varecha, hríby, nakladané huby, Foto:
Na nakladanie sú najvhodnejšie dubáky, kuriatka, rýdziky.
debata

Najvhodnejšie sú tie, ktoré majú pevnú „štruktúru“, a najlepšie sú mladé exempláre. Tie sú vizuálne pekné, aj sú chuťovo jemnejšie. Na nakladanie sú najvhodnejšie dubáky, kuriatka, rýdziky. Naopak, menej vhodné sú napríklad masliaky, ktoré sú po zavarení slizké. Ak by ste ich chceli predsa len zavárať, dá sa tomu zabrániť tak, že ich pred nakladaním obvaríte.

Zohrievať či nie?

Dlhé roky sa tradovalo, že pokrmy z húb by sa nemali prihrievať. Nikdy to však nebola celkom pravda, lebo napríklad hubový prívarok sa vždy varil vo väčšom hrnci, takže sa jedol aj na ďalší deň. Prihrievanie jedla s hubami nepredstavuje nijaký problém, dôležité je len, aby bolo odložené v chladničke. Niektoré jedlá z húb sú chutné aj studené – napríklad studené vyprážané dubáky sú výborný snack a studenú hubovú praženicu možno servírovať na chlebe a prípadne obložiť zeleninou.

varecha, Zelená lagúna, Domaša, Čítajte aj Lahôdky od Domaše: Huby ako hlavné jedlo aj príloha

Ako odstrániť nežiaducu arómu

Niektoré druhy húb sú vhodné aj na zmrazenie, odporúča sa však do troch mesiacov ich použiť. Zmraziť možno napríklad dubáky, suchohríby, ale aj masliaky, rýdziky či kuriatka. Zo známych húb sa na mrazenie nehodia napríklad špičky, už po krátkom zmrazení dostanú kyslastú pachuť. Problémom pri mrazení húb býva ich silná aróma, ktorá už po krátkom čase ovplyvní aj ostatné potraviny v mrazničke. Tomuto zabránite tak, že huby pred zmrazením uvaríte. Dosiahnete tým dva efekty – zmenšíte objem a odstránite prenikavú arómu.

Výborný vývar

húb sa dá urobiť aj výborný vývar a nie je to nič komplikované. Najlepšie naň sú špičky a huba známa pod názvom barania hlava, ktorej botanický názov je kučierka veľká. Ak keď huby sa neodporúča umývať, v prípade týchto dvoch a najmä baranej hlavy to neplatí. Treba ich poriadne prepláchnuť, aby sme nemali v polievke piesok. Potom už len stačí opražiť cibuľu, pridať nakrájané huby, sušenú červenú papriku, rascu, soľ a zaliať vodou. Do hotového pridáme mrveničku a bohato posypeme petržlenovou vňaťou.

Video
Ak máte radi huby, určite si pozrite tento diel seriálu o slovenských dobrotách a nechajte sa inšpirovať aj vy receptom na jemnú polievku plnú chuti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triky do kuchyne #Varecha.sk #hríby #magazín Varecha #dubáky #tipy do kuchyne

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....