Tipy, triky a nápady: Čo je to pinsa? No predsa pizza z kvásku

Pizza patrí medzi najobľúbenejšie jedlá aj na Slovensku, oveľa menej ľudí však pozná jej „príbuznú“ pinsu. V čom sa líšia? Základným cestom a tvarom.

07.10.2022 12:00
varecha, Pinsa Romana, Foto:
Zatiaľ čo bežná pizza sa pripravuje z kysnutého cesta a pšeničnej múky, Pinsa Romana sa podľa pôvodného receptu pripravuje z kvásku a niekoľkých druhov múky
debata

Zatiaľ čo bežná pizza sa pripravuje z kysnutého cesta a pšeničnej múky, Pinsa Romana sa podľa pôvodného receptu pripravuje z kvásku a niekoľkých druhov múky vrátane ryžovej a sójovej alebo cícerovej múky. Na rozdiel od klasického cesta na pizzu musí cesto na pinsu kysnúť najmenej 72 hodín. Potom sa vytvaruje nie do kruhov, ale do oválnych pozdĺžnych placiek a upečie. Obloženie sa dáva také isté ako na pizzu.

Zázračná červená šošovica

Šošovicu si mnohí spájajú so zložitou prípravou, keďže ju treba vopred namočiť. Rozhodne to však neplatí o červenej šošovici – tá sa pripravuje rýchlo, netreba ju vopred namáčať a je ľahko stráviteľná, takže je vhodná aj pre deti. Možno z nej pripraviť polievku, šalát, nátierku, ale aj hlavné jedlo, napríklad dhal. Naň opražíme cibuľu, cesnak a nastrúhaný zázvor na olivovom oleji, pridáme šošovicu, rozmixovanú paradajku, koreniny a udusíme domäkka. Červená šošovica sa však výborne hodí aj na cestoviny. Tiež stačí opiecť cesnak a cibuľu dozlatista, priliať paradajkový pretlak, trochu vody a červenú šošovicu. Uvariť domäkka, to znamená asi 15–20 minút, dochutiť a zmiešať s uvarenými cestovinami.

varecha, napady, mrazenie, ovocie, Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Ako mraziť ovocie

Tekvica na všetky spôsoby

Jeseň je aj obdobím tekvice. Dá sa variť, piecť, grilovať – existuje mnoho kulinárskych úprav nasladko aj naslano. Tiež sa z nej dá urobiť niekoľkochodové menu. Od polievky, cez šaláty, hlavný chod a použiť ju možno aj do dezertov. Dokonca sa z nej dajú pripraviť aj čipsy a zmrzlina. Koláč odporúčame pripraviť s pekanovými orechmi, šalát s fetou a vlašskými orechmi. Zaujímavými tipom je aj tekvicové maslo – to sa pripravuje z pyré z pečenej tekvice, ktoré sa zmieša so zmäknutým maslom a dochutí sa mletou škoricou, zázvorom a badiánom.

Ako využiť bazalku

Bazalka rastie na vhodných miestach celé leto, na jeseň je lepšie ju ostrihať pri zemi skôr, ako ju poškodia prípadné prízemné mrazíky. Čo s ňou, ak jej máme väčšie množstvo? Existuje niekoľko spôsobov použitia: napríklad zmraziť s vodou a vzniknú kocky, ktoré možno pridať do polievky. Výborná je na dochutenie cestovín a do šalátov a, samozrejme, dá sa z nej pripraviť výborné pesto. Zmiešajte hrsť nasekanej bazalky s jedným strúčikom cesnaku, jednou plnou lyžicou píniových orieškov, so štipkou morskej soli a so 6 lyžicami olivového oleja. Tiež z nej môžete pripraviť bazalkové maslo alebo ju pridať do smoothies – výborná je zmes jablka, baby špenátu a bazalky alebo kiwi, banánu a bazalky. Menej známe je, že sa z nej dá urobiť aj čaj, ktorý pôsobí proti migréne – 250 ml horúcej vody zalejte lyžicou bazalkových listov a nechajte lúhovať asi 7 minút.

Video
Úžasná dobrota, ktorou potešíte každého milovníka dobrého jedla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triky do kuchyne #bazalka #pizza #tekvice #tekvica #červená šošovica #tipy do kuchyne

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...