Čokoládová torta s malinami
Na 8 – 10 porcií potrebujeme:
Na korpus: 90 g masla, 6 vajec, 175 g cukru, 150 g polohrubej múky, 100 g čokolády
Na krém: 120 g zmäknutého masla, 60 g práškového cukru, 240 g krémového syra Philadelphia, 30 ml vaječného likéru, 300 g malín
Na polevu: 400 g čokolády, 80 ml 30 % šľahačky, 20 g masla
Tuk a múka na vymazanie formy
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 180 °C, oddelíme žĺtky od bielkov, roztopíme maslo a nastrúhame čokoládu. Tortovú formu vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Žĺtky s cukrom šľaháme, kým nezhustnú. Bielky vyšľaháme dotuha. Do žĺtkovej zmesi preosejeme múku a pridáme maslo. Potom pridáme tretinu snehu a spojíme. Vmiešame nastrúhanú čokoládu a veľmi opatrne primiešame zvyšok snehu. Pečieme asi 35 minút. Okraj torty uvoľníme nožom a korpus vyklopíme. Necháme úplne vychladnúť na mriežke.
2. Na krém vyšľaháme maslo s cukrom dopenista. Potom po troškách zašľaháme krémový syr, Nakoniec vmiešame vaječný likér a 2/3 malín. Korpus prekrojíme a naplníme krémom, dáme do chladničky-
3. Na polevu vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, vmiešame smotanu a maslo a miešame, kým je poleva hladká. Necháme takmer vychladnúť a ešte tekutú čokoládovú zmes nalejeme navrch a na boky torty a uhladíme. Potom ozdobíme zvyšnými malinami..
Čítajte aj Maliny. Ovocie, ktoré nielen chutí. Skvele vám nakopne aj zdravieTvarohovo-ovocná torta so želé
Na 8–10 porcií potrebujeme:
Korpus: 4 vajcia, 80 g kryštálového cukru, 20 g vanilkového cukru, 4 PL slnečnicového oleja, 120 g hladkej múky, štipka soli
Plnka: 250 g jemného krémového tvarohu, 250 g mascarpone, sladené kondenzované mlieko podľa chuti
Okrem toho: 400 g čerstvého alebo mrazeného ovocia, 2 bal. tortového želé, sirup, voda
Postup:
1. Korpus: Bielky vyšľaháme so štipkou soli do polotuha. Pridáme cukor a poriadne došľahám na pevnú penu. Do tejto peny metličkou vmiešame po jednom žĺtky, striedavo s olejom. Nakoniec jemne stierkou vmiešame preosiatu múku, postupne na 3– či 4-krát. Na spodok tortovej formy s priemerom 23 cm zacvikneme papier na pečenie. Boky potriem maslom. Formu naplníme cestom. Pečieme 40 minút pri 150 °C na ohreve zhora a zdola bez ventilátora.
2. Plnka: Všetky suroviny prešľaháme. Salko pridávame podľa chuti, približne 1/3 konzervy. Upečený a vychladnutý korpus prerežeme horizontálne na dve časti. Spodnú časť necháme na papieri a vrátime späť obruč. Na reznej strane pokvapkáme obidve časti korpusu sirupovou vodou. Naplníme rovnomerne plnkou a priložím druhú časť korpusu, reznou stranou dolu.
3. Aj vrch torty môžeme trocha pokvapkať, najmä ak máme čerstvé ovocie. Tortové želé pripravíme zo sirupovej vody, cukor už nepridávame. Tekutiny dávame o niečo menej, ako je v návode na prípravu, aby želé dobre držalo. Mrazené ovocie polievame len mierne vychladnutým želé. Pri čerstvom ovocí ho treba nechať vychladnúť trocha viac. Tortu uložíme najlepšie na noc do chladničky. Ale celkom dobre drží tvar už po 3–4 hodinách.
Tip: Na tortu možno použiť šťavu z ananásového kompótu a kúsky ananásu, ktoré dáme medzi ovocie.
Nick: violeta Všetky recepty od @ violeta nájdete na www.varecha.sk/violeta
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Orechovo-gaštanová torta na Varecha.sk