Poznáte super účinky bylinných čajov? Zídu sa vám nielen počas zimy

S jesennou rovnodennosťou prichádza obdobie čajov. Orosené studené nápoje vymieňame za tie teplé. Prečo si teda v šálke vychutnávať len niečo chutné, ak môžete každým dúškom robiť aj niečo pre svoje zdravie? Preto smelo dajte zovrieť vodu a prečítajte si, čo sa oplatí vysypať do šálky.

09.10.2022 00:00
prechladnutie, čaj, citrón, chrípka Foto:
S jesennou rovnodennosťou prichádza obdobie čajov.
debata

Ibištekový čaj

Úžasne chutný a súčasne aj liečivý nápoj. Ibištek znižuje úzkosť a upokojuje nervový systém. Môže tiež podporovať chudnutie tým, že znižuje schopnosť tela absorbovať cukor. Je kyselkavo chutný a nemá kofeín, preto si ho môžete vychutnať pokojne aj každý večer. Nie je to bylina, ktorú je nutné nejako obmedzovať. Skutočne vám pred spaním veľmi uľaví a spraví dobrú náladu na príjemné sny.

Harmančekový čaj

Ďalší super čajík na jeseň a zimu, na obed aj k večeri. Tento výnimočný čaj pomáha znižovať stres a úzkosť. Už jedna šálka dokáže zázraky v podobe upokojenia parasympatického nervového systému. Veľmi dobrá je šálka aj po ťažkom jedle. Dokáže totiž upokojiť žalúdok a pomáha aj pri dlhodobejších poruchách trávenia.

Rooibos

Nejde síce o čaj ani bylinu v pravom zmysle slova. Je to v podstate krík, ale keď ho zalejete horúcou vodou, dostanete unikátny a viacúčelový čajový nápoj. Zlepšuje krvný tlak a krvný obeh. Je tiež známe, že udržuje vlasy silné a pokožku zdravú. Rooibos môže tiež podporiť chudnutie. Čo viac si treba pre zdravie a krásu priať ako zopár šálok?

zázvor, ďumbier Čítajte aj Ako skladovať odrezaný zázvor? Ak to urobíte správne, vydrží dlho

Zázvorový čaj

Na jeseň a zimu je ideálne zásobiť sa dostatkom zázvoru. Štipľavý a korenistý zázvor pomáha uvoľniť črevá v prípade syndrómu dráždivého čreva. Môže pomôcť predchádzať nevoľnosti a je tiež účinný pri prevencii pálenia záhy. V zime zahrieva, pomáha pri bolestiach hrdla, urýchľuje liečbu sezónnych ochorení. Je to jednoducho pán čajík, ktorý sa oplatí popíjať naozaj denne. Hlavne keď vypukne sezóna kýchania.

Šalviový čaj

Šalvia sa používa pri tráviacich problémoch, vrátane straty chuti do jedla, bolesti žalúdka a hnačky. Môže pôsobiť aj protizápalovo. Šalviový čaj sa nedá popíjať dlhodobo, ale patrí k čajom ktoré pomáhajú ženám udržiavať hormonálnu rovnováhu. Výsledok je lepšia menštruácia aj nálada.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čaj #jeseň #šalvia #bylinkový čaj #nachladnutie #harmanček #rooibos #zázvorový čaj #ibištekový čaj

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...