Ktorá zelenina sa hodí do diéty a na omladenie pleti?

Podceňovaná zelenina, nad ktorou často neprávom ohŕňame nosom. Kapusta v sebe spája viacero výhod, napríklad trojicu zdravotných benefitov. Pomáha chudnúť, posilňuje imunitu a skrášľuje pleť. Aj z týchto dôvodov sa jej oplatí venovať viac pozornosti.

03.10.2022 09:00
kapusta, krájanie, nôž Foto:
Kapusta je zaujímavou surovinou.
debata

Vitamínový zázrak

Cenovo dostupný a najmä lacný prírodný liek, ktorý má množstvo výživných látok. Kapusta, či už má bielu alebo červenú farbu, sa pýši obsahom vitamínu C, beta-karoténu a vlákniny. Vitamín C pomáha pri vyplavovaní toxínov z ľudského tela a posilňuje imunitný systém. Ak máme v organizme priveľa toxínov, počítať môžeme so zápalmi, kožnými ochoreniami a artritídou. Prívlastok prírodná medicína nemá kapusta len tak náhodou, keďže sa jej pripisuje schopnosť znižovať riziko niektorých foriem rakoviny, napríklad hrubého čreva a konečníka.

Skladovanie nie je problém

Kapusta je zaujímavou surovinou. Na rozdiel od iných druhov zeleniny vydrží v chladničke omnoho dlhšie. Ak ju správne skladujeme, počítať s ňou môžeme aj viac než tri týždne. V prípade uschovávania v pivnici sa tento čas predlžuje na niekoľko mesiacov. Spomínaná zelenina neprekvapuje cenou, je dostupná a nedováža sa zo zahraničia. Napriek tomu patrí do prvej desiatky potravín s najväčším obsahom vitamínu C. Netreba zabúdať, že dostatočné množstvo „céčka“ poskytuje nielen v surovom, ale aj vo fermentovanom sta­ve.

Chudnutie je s kapustou o čosi ľahšie

Určite ste už počuli o „tukožravej“ polievke. Hlavnú úlohu v nej zohráva kapusta a údajne sa podieľa na spaľovaní telesných tukov. Pravdou je, že kapusta má minimálne množstvo energie. Šálka nakrájanej zeleniny má približne 30 kcal, žiaden tuk a vysoký obsah vlákniny. Posledná spomínaná látka zbavuje telo toxínov, ale pomáha aj pri zažívaní. Navyše poskytuje na dlhšiu dobu pocit zasýtenia, čím znižuje chuť na nezdravé mastné jedlo alebo sladké maškrty. Pre nízky obsah kalórií sa hodí ako doplnok do rôznych diét.

šalát, vajce, zelenina, avokádo Čítajte aj Pripravte si šalát, po ktorom len tak nevyhladnete!

Keď pleť zažiari

Ani pokožka sa nemôže sťažovať na blahodarné účinky tejto zeleniny. Kapusta má na ňu ozdravný vplyv. Vitamín C, antioxidanty a beta-karotén sa postarajú o jej lepšiu farbu, pevnosť a pružnosť. Antioxidanty sú látky, ktoré bránia tvorbe takzvaných voľných radikálov. Ak je v tele priveľa voľných radikálov, dochádza k tvorbe zápalov a chronických ochorení. Trpí celé telo, aj pokožka. Na koži sa objavujú vyrážky, vrásky, stráca farbu a elasticitu. Antioxidanty potláčajú zápal a priamo vplývajú na mladistvý vzhľad pleti. Zaujímavý je aj účinok beta-karoténu. Ide o provitamín A, ktorý chráni kožu pred poškodením, ale pomáha aj zraku.

V dobrej a zdravej spoločnosti

Kapusta patrí do rodiny zeleniny, akou je brokolica, karfiol či ružičkový kel. Jej pôvod siaha až dvetisíc rokov do minulosti a kultivovanú kapustu majú na svedomí Európania. Používa sa viacerými spôsobmi. Najčastejšie varením, pečením s mäsom alebo fermentovaním (kvasená kapusta). Výbornú chuť má aj v surovej forme. Kapuste sa neprávom pripisuje zápach pri varení. Ak to totiž s touto formou tepelnej úpravy preženieme, zvykne vyvolať známy nepríjemný zápach. Variť ju stačí krátko, domäkka. Neodporúča sa variť v starých hliníkových, ale skôr nerezových hrncoch.

Môžeme si ju aj upiecť

Chuť kapusty skvele dotvoríme trochou octu. Podobne je to aj s dusením kapusty, ktorú zjemníme pridaním masla, soli a čierneho korenia. Niekedy sa do dusenej kapusty pridáva aj nastrúhaný tvrdý syr. Kapustu si môžeme aj upiecť. Očistená surovina sa nakrája na kolieska, pokvapká olivovým olejom, osolí a pečie v rúre pokým nezíska jemnú karamelovú chuť. Výborným doplnkom tejto zeleniny je cibuľa, paprika, ale aj čili papričky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #vitamín C #vláknina #kapusta #kyslá kapusta #antioxidanty #betakarotén #skladovanie zeleniny

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....