Stačí za lyžicu na krásu i proti chorobám

Nevšedný olej, ktorý si svojou chuťou a výživou hodnotou podmaňuje čoraz viac ľudí. Mastný extrakt z vlašských orechov chráni pred zápalmi, spomaľuje starnutie, podporuje zdravie a krásu pokožky, čo ocení každý kto chce spomaliť nekompromisné plynutie času.

04.10.2022 06:00
orechy - vlašské orechy Foto:
Orechy dokážu v tele iniciovať a podporiť množstvo ozdravných procesov.
debata

Čo všetko obsahuje?

Sezóna orechov prináša so sebou veľa možností. Okrem ich sušenia a používania do koláčov sa z nich pripravuje chutná tekutá pochúťka. Olej z vlašských orechov má výraznú arómu a získava sa lisovaním plodov za studena. Jeho hlavnou výhodou je, že obsahuje maximum kvalitných tukov. Ide predovšetkým o zdravé tuky. Do tejto kategórie patria mononenasýtené, polynenasýtené a omega-3 mastné tuky. Postačí len jediná polievková lyžica a naše telo dostane všetky potrebné zdravé tuky. Dymovú príchuť dodá oleju jemné praženie vlašských orechov pred lisovaním. Tekutý výrobok sa používa najmä za studena, ale vykazuje vysokú stabilitu aj pri zahrievaní.

Pri diéte opatrne, ale je dovolený

Ak túžite po štíhlej línii, so spomínanou maškrtou to netreba preháňať. Lyžica oleja totiž obsahuje 14 g tukov čo zodpovedá energetickej hodnote na úrovni 120 kilokalórií. Olej neobsahuje žiadne bielkoviny, ktoré by mohli spôsobovať rôzne druhy alergií. Okrem toho sa v ňom nenachádzajú ani žiadne zbytočne cukry. Zo spomínanej štrnásťgramovej nálože zdravých tukov patrí asi poldruha gramu omega-3 mastným kyselinám. Dospelé ženy potrebujú asi 1 g týchto tukov denne, muži až o polovicu viac.

Niečo pre krvný tlak a najmä pre krásu

Olej z vlašských orechov sa pýši aj obsahom kvalitných vitamínov. Napríklad o 3 % dennej potreby vitamínu K sa postará polievková lyžica voňavej maškrty. Okrem toho sa v nej nachádza aj vitamín E, čo na spomínané množstvo predstavuje asi 1 % dennej odporúčanej potreby. Vitamín K je kľúčovou látkou, ktorá je potrebná pre správnu zrážanlivosť krvi a jeho súrodenec označený písmenom E ochraňuje srdce, mozog, ale najmä pokožku, ktorej dodáva pružný a jemný vzhľad. Okrem tejto dvojice mikroživín zdravie srdca podporia aj spomínané omega-3 tuky, ktoré sa postarajú o znižovanie zlého (LDL) cholesterolu v krvi. Polyfenoly, ktoré má olej z vlašských orechov požehnane zase prospievajú kardiovaskulárnemu systému iným spôsobom. Pri pravidelnej konzumácii znižujú krvný tlak.

omega-3 mastné kyseliny, losos, zdravá strava, avokádo, rybí tuk Čítajte aj Tuky, vďaka ktorým naozaj schudnete

Na svoje si prídu aj diabetici

Nedávna štúdia naznačuje, že používanie za studena lisovaného oleja pomáha znižovať hladinu cukru v krvi u ľudí s cukrovkou 2. typu. Vedci sa domnievajú, že tento účinok dosahuje najmä vďaka pôsobeniu vysoko koncentrovaného množstva antioxidantov a polyfenolov. Rovnako sa ukazuje, že polynenasýtené tuky, ktoré tvoria viac ako 60 % všetkého oleja vo vlašských orechoch, zvyšujú citlivosť na inzulín. Ide o hormón, ktorý je potrebný na správne štiepenie cukrov. Netreba zabúdať, že zmienené tuky majú skvelé účinky aj pri znižovaní chronických zápalov. Vo všeobecnosti je totiž známe, že dlhotrvajúce zápaly v tele vedú k rôznym zdravotným problémom, najmä k ochoreniam kardiovaskulárneho systému, rakovine, zápalovým ochoreniam kože a psoriáze. Pridávanie orechového oleja do niektorých druhov jedál pomáha zmierňovať spomínané ťažkosti.

Ako sa skladuje?

Skladovanie olejov je kľúčové pre zachovanie ich vlastností. Olej z vlašských orechov by sa mal uchovávať na chladnom a tmavom mieste. Ak chceme predĺžiť jeho trvanlivosť po otvorení, skladovať ho treba v chladničke. Olej z vlašských orechov je skvelou náhradou masla alebo rastlinného tuku najmä pri pečení. Dochucovať sa ním môžu aj zeleninové, ovocné šaláty či polievky. V prípade nesprávneho skladovanie olej mení chuť, farbu a telu viac škodí ako pomáha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #omega-3 mastné kyseliny #cholesterol #vitamín E #antioxidanty #vlašské orechy #polyfenoly #za studena lisovaný olej

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....