Nadýchaná praženica, ktorá nemá konkurenciu? Stačí ovládať pár trikov

Praženica je jedno z najtradičnejších jedál. Či už ide o raňajky, alebo v momentoch, keď zlyháva naša fantázia a potrebujeme sa zasýtiť.

07.09.2022 14:00
praženica, vajcia Foto:
Praženica - nemusí byť len obyčajným jedlom, skúste jej chuť vylepšiť.
debata (1)

Chutné jedlo s miešanými vajíčkami však nemusí byť len „záplatou“ na náš hladný žalúdok. Práve naopak – chutná praženica je jedno z najlepších a veľmi jednoduchých jedál, s ktorými skvelo odštartujeme deň, prípadne ho zavŕšime.

Základom pre dobrú praženicu je správna konzistencia. Aj v tomto prípade síce platí, že každému podľa chuti a preferencie. Platí však tiež, že asi nikto neodmietne praženicu s jemnou nadýchanou chuťou vajíčok. Stačí pritom naozaj málo. Buď môžete ku vajíčkam pridať lyžicu plnotučného mlieka (na 4 vajíčka jedna polievková lyžica) alebo šľahačkovej smotany, niektorí kuchári odporúčajú tiež lyžicu bublinkovej minerálky.

vajcia, praženica, omeleta, vajce Čítajte viac Ak milujete praženicu so syrom, potom do nej pridávajte tieto tri druhy

Samozrejme, názory sa aj v tomto smere líšia. Existujú aj také, ktoré absolútne zatracujú pridávanie mlieka či smotany do praženice – o jednom sme písali pred časom. Zdá sa však, že keby prišlo na lámanie chleba, praženicová bitka by navždy mala dva tábory. Jedno však platí asi pre oba.

Praženicu by ste nemali robiť na prudkom ohni, dobrá praženica si pýta čas a strednú teplotu (ak máte napríklad elektrický sporák so stupňami od 1 po 6, ideálna je trojka). Vajíčkam nezabudnite pridať štipku soli, niekto ešte pred vyliatím na panvicu ochutí vajíčka aj korením či bylinkami. Rozhodnutie je na vás.

Hoci Slováci sú zvyknutí najmä na dobre „premiešanú“ praženicu, prístup konzumentov, ale aj kuchárov za hranicami sa v tomto smere trochu líši. Mnohí radia vajíčka nemiešať, ale len ich vareškou smerom k sebe a od seba odškrabovať z panvice, kým sa celá masa neprepojí a nemá požadovanú konzistenciu. Vajíčka si zachovajú hutnejšiu textúru.

Video
Nechajte sa inšpirovať receptom na prípravu dobrôt, pri ktorom využijete tradičné suroviny slovenskej kuchyne, akými sú vajíčka a bryndza.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #recept #vajíčka #praženica

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...