Tipy, triky a nápady: Zelenina ako hlavná hviezda grilovania

Zelenina sa pri grilovaní podáva väčšinou ako príloha. Aj zelenina však môže byť hlavnou hviezdou grilovania, ak vyberiete tú správnu a správne ju pripravíte.

05.08.2022 11:00
grilovana zelenina, varecha, Foto:
Ak sa griluje niekoľko druhov zeleniny spolu, treba zohľadniť rôzne body tepelnej úpravy.
debata

Aj zelenina sa dá podobne ako mäso nakladať alebo marinovať. Na marinovanie zeleniny je dôležité používať oleje, ktoré vydržia veľmi vysoké teploty. To platí napríklad pre olivový a slnečnicový olej, ale vynikajúci a veľmi aromatický je aj olej z vlašských orechov a arašidový olej. Ak sa griluje niekoľko druhov zeleniny spolu, treba zohľadniť rôzne body tepelnej úpravy. Zeleninu s dlhým časom prípravy by ste mali dať na gril skôr alebo ju vopred blanšírovať. Pri grilovaní je rozhodujúca správna teplota, aby sa nestratili vitamíny a živiny. Ideálna teplota je 160–175 stupňov.

Bowle pre deti

Bowle je obľúbeným nápojom letných párty a posedení. Pochutiť si na ňom chcú aj deti a existuje množstvo možností, ako im vyhovieť. Napríklad liter čerešňového nektáru doplniť litrom perlivej vody, pridať ľubovoľné nakrájané ovocie. Tip, ktorý určite zaberie, je namiesto kociek ľadu pridať kocky zmrazeného ovocného džúsu alebo nektáru.

varecha, remulada, Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Pripravte si remuládu

Korenie do chleba

Dobre zvolené korenie dá domácemu chlebu ten správny šmrnc. Základom chlebového korenia je aníz, fenikel, rasca alebo koriander, pridať, samozrejme, možno aj ľubovoľné ďalšie, fantázii sa medze nekladú. Optimálnu chuť dosiahnete len vtedy, ak použijete celé korenie a ak chcete získať ďalšiu extra chuť, môžete celé zrná krátko nasucho opiecť na panvici. Takto sa vôňa ešte viac zintenzívni. Do chleba sa, samozrejme, dáva drvené, rozdrvte a zmiešajte ho až tesne pred pridaním do cesta. Na pol kila múky sa dávajú 1–2 polievkové lyžice, ktoré sa pridajú priamo do múky.

Ako variť romanesco

Možno ste sa už niekde stretli s touto zvláštnou, ale estetickou zeleninou. Romanesco je druh karfiolu, ktorý sa v zahraničí často používa ako jeho alternatíva a má jemnejšiu chuť. Jeho spracovanie a príprava sú rovnako jednoduché ako v prípade karfiolu. Mladé romanesco sa môže používať aj ako surová zelenina. Jemné ružičky sú chrumkavé a dobre chutia v šaláte spolu s ďalšími prísadami, ako sú paradajky, uhorka, paprika a šunka alebo mozzarella. Z octu, oleja, trochy citrónovej šťavy, soli a korenia sa dá rýchlo pripraviť dresing. Ďalším spôsobom prípravy je blanšírovanie alebo príprava v pare. Celá hlavička je hotová za 20 minút, rozobratá na ružičky za 7 minút.

Video
Cvikla, ktorá môže byť netradičnou prílohou k mäsu alebo ľahkou večerou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triky do kuchyne #korenie #fenikel #grilovaná zelenina #aníz #tipy do kuchyne #romanesco

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...