Oslaďte si leto - jednoduché koláče, ak sa vám nechce zložito vypekať

Chuť na koláče nezávisí od ročného obdobia, len v teplom počasí sa nám veľmi vypekať zložité kreácie nechce. Ponúkame alternatívu – koláče, ktoré sú jednoduché na prípravu a určite si na nich pochutíte.

07.08.2022 08:25
ceresnovy kolac, Castel Mierovo, varecha,... Foto: ,
Čerešňová bublanina.
debata

Čerešňová bublanina

Na 12 kusov potrebujeme:

Cesto: 215 g hladkej múky, 1 čl práškového cukru, 120 g masla, 1 vajce

Plnka: 500 g čerešní, 3 vajcia, 300 ml smotany na šľahanie

Forma s priemerom 25 cm

Postup:

1. Pripravíme cesto: v stredne veľkej miske vidličkou premiešame múku s cukrom. Pridáme maslo. V šálke vidličkou rozšľaháme vajce a vidličkou ho zapracujeme do sypkého cesta. Vypracujeme, zabalíme a dáme na hodinu do chladničky.

2. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na okrúhly plát. Dáme ho do formy a rovnomerne uhladíme. Rúru vyhrejeme na 220 stupňov a pečieme 20 minút.

3. Pripravíme plnku: čerešne odkôstkujeme, do veľkej misy dáme vajcia, smotanu na šľahanie, cukor a ručným šľahačom vyšľaháme. Na upečené cesto kruhovito poukladáme čerešne, pomaly zalejeme vaječnou hmotou. Bublaninu pečieme asi 30 minút a potom necháme na mriežke mierne vychladnúť.

orechová tortička s mascarpone, varecha, Čítajte aj Sladký víkend s nenáročným dezertom

Letný ovocný koláč

Na 12 kusov potrebujeme:

Cesto: 225 g hladkej múky, 1 PL práškového cukru, 120 g masla, 40 g blanšírovaných a drobno posekaných mandlí, 1 vajce

Ovocná plnka: 300 g mrazených čučoriedok, 30 g práškového cukru, 1 PL kukuričnej múky

Plnka z bielej čokolády: 200 g bielej čokolády, 200 ml smotany na šľahanie

Postup:

1. Pripravíme cesto: vo veľkej mise vidličkou zmiešame múku s cukrom. Pridáme zmäknuté maslo a ručne spracujeme sypké cesto. Pridáme mandle a vajce. Rúru vyhrejeme na 220 stupňov. Cesto vo forme urovnáme, prikryjeme alobalom a zaťažíme napríklad fazuľou. Pečieme 15 minút. Potom alobal s fazuľou odstránime a pečieme ešte 3–4 minúty.

2. Pripravíme ovocnú plnku. V stredne veľkej mise zmiešame cukor, kukuričnú múku a ovocie. Zahrievame na miernom ohni, vareškou ovocie roztlačíme a miešame, kým zmes nezhustne.

3. Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu. Vyšľaháme hustú šľahačku a pridáme do bielej čokoládovej hmoty. Na vychladnuté cesto rovnomerne rozotrieme ovocnú plnku. Potom dáme vrstvu bielej čokoládovej plnky a ozdobíme sezónnym ovocím.

Vareškov tip: Namiesto kukuričnej múky môžeme použiť aj kukuričný škrob.

Recepty pripravila Annamaria Wurster-Nagy, šéfcukrárka Castel Mierovo Pension & Restaurant v Mierove.

Spolu s Anežkou Kvietkovou sme v štúdiu TV Varecha upiekli vynikajúci šťavnatý koláč s jablkovo-makovou plnkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čučoriedky #čerešne #Varecha.sk #koláče #letné dezerty #bublanina #magazín Varecha
Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy

+ Nevyraďujte zo svojho jedálnička mäso, postačí ak ho len obmedzíte.
Pravda vždy vyjde na povrch, nepatríte...

+ Zabudnite na biely cukor, naučte sa sladiť trstinovým alebo medom.
Podnikanie si vyžaduje celého človeka,...