Čerešňová bublanina
Na 12 kusov potrebujeme:
Cesto: 215 g hladkej múky, 1 čl práškového cukru, 120 g masla, 1 vajce
Plnka: 500 g čerešní, 3 vajcia, 300 ml smotany na šľahanie
Forma s priemerom 25 cm
Postup:
1. Pripravíme cesto: v stredne veľkej miske vidličkou premiešame múku s cukrom. Pridáme maslo. V šálke vidličkou rozšľaháme vajce a vidličkou ho zapracujeme do sypkého cesta. Vypracujeme, zabalíme a dáme na hodinu do chladničky.
2. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na okrúhly plát. Dáme ho do formy a rovnomerne uhladíme. Rúru vyhrejeme na 220 stupňov a pečieme 20 minút.
3. Pripravíme plnku: čerešne odkôstkujeme, do veľkej misy dáme vajcia, smotanu na šľahanie, cukor a ručným šľahačom vyšľaháme. Na upečené cesto kruhovito poukladáme čerešne, pomaly zalejeme vaječnou hmotou. Bublaninu pečieme asi 30 minút a potom necháme na mriežke mierne vychladnúť.
Čítajte aj Sladký víkend s nenáročným dezertomLetný ovocný koláč
Na 12 kusov potrebujeme:
Cesto: 225 g hladkej múky, 1 PL práškového cukru, 120 g masla, 40 g blanšírovaných a drobno posekaných mandlí, 1 vajce
Ovocná plnka: 300 g mrazených čučoriedok, 30 g práškového cukru, 1 PL kukuričnej múky
Plnka z bielej čokolády: 200 g bielej čokolády, 200 ml smotany na šľahanie
Postup:
1. Pripravíme cesto: vo veľkej mise vidličkou zmiešame múku s cukrom. Pridáme zmäknuté maslo a ručne spracujeme sypké cesto. Pridáme mandle a vajce. Rúru vyhrejeme na 220 stupňov. Cesto vo forme urovnáme, prikryjeme alobalom a zaťažíme napríklad fazuľou. Pečieme 15 minút. Potom alobal s fazuľou odstránime a pečieme ešte 3–4 minúty.
2. Pripravíme ovocnú plnku. V stredne veľkej mise zmiešame cukor, kukuričnú múku a ovocie. Zahrievame na miernom ohni, vareškou ovocie roztlačíme a miešame, kým zmes nezhustne.
3. Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu. Vyšľaháme hustú šľahačku a pridáme do bielej čokoládovej hmoty. Na vychladnuté cesto rovnomerne rozotrieme ovocnú plnku. Potom dáme vrstvu bielej čokoládovej plnky a ozdobíme sezónnym ovocím.
Vareškov tip: Namiesto kukuričnej múky môžeme použiť aj kukuričný škrob.
Recepty pripravila Annamaria Wurster-Nagy, šéfcukrárka Castel Mierovo Pension & Restaurant v Mierove.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Jablkovo-makový koláč starej mamy na Varecha.sk