Čaro zmrzliny: Aká má byť, aby bola naozaj kvalitná?

Leto patrí zmrzline, aj keď, samozrejme, už dlhé roky si túto pochúťku nespájame len s teplým obdobím roka.

06.08.2022 13:00
varecha, zmrzlina, Foto:
Zmrzlinu si, samozrejme, možno pripraviť bez problémov aj doma.
debata

Prvá zmrzlina bola pravdepodobne vyrobená v starovekej Číne, zmrzlina, ktorá sa podobala sorbetu, však bola známa aj v starovekej Európe. Grécky básnik Simonides z Keosu ju opisuje ako ľadový sneh s prísadami, ako je ovocie, med či ružová voda. Existujú aj dôkazy že zakladateľ modernej medicíny Hippokrates dokonca predpisoval vtedajšiu zmrzlinu svojim pacientom ako liek proti bolesti.

Aká má byť?

Odvtedy prešli stáročia, lekári zmrzlinu už ako liek nepredpisujú, jej popularita je však nesmierna. Existuje množstvo druhov aj značiek a vyznať sa v nich nie je vždy jednoduché. Čo všetko má mať kvalitná kúpená zmrzlina? Má byť vyrobená z pravej živočíšnej smotany, prípadne z tvarohu a podľa príchuti z veľkého množstva zrelého ovocia, kvalitnej čokolády vyrobenej z kakaa z udržateľných zdrojov s certifikáciou. Rovnako dôležitým parametrom je veľkosť „nášľahu“ v zmrzline. Najpoctivejšie zmrzliny sa vyznačujú nízkym „nášľahom“, to znamená, že do zmesi je zapracované iba najnutnejšie množstvo vzduchu.

Len z čerstvých prísad

Zmrzlinu si, samozrejme, možno pripraviť bez problémov aj doma. Treba mať však na pamäti, že prísady na domácu zmrzlinu by mali byť vždy úplne čerstvé. To platí najmä pre vaječné žĺtky, ktoré sú na jej prípravu potrebné. Ovocie musí byť aromatické a zrelé, preto na prípravu zmrzliny používajte sezónne ovocie. Do zmrzliny nikdy nepoužívajte poškodené ovocie. Pri smotanovej zmrzline by ste mali dbať na kvalitu smotany a mlieka. Tuk je dôležitým nositeľom chuti a robí zmrzlinu ešte krémovejšou. Používajte radšej plnotučné mliečne výrobky ako polotučné.

shutterstock jahody Čítajte aj Jahody v horúčavách osviežia pleť, dokážu však omnoho viac

Konzistenciu hotovej zmrzliny ovplyvňuje aj cukor. Na krémovú jemnú zmrzlinu je najlepšie použiť len veľmi jemne mletý cukor alebo špeciálny práškový cukor. Sorbety sa najlepšie pripravujú z cukrového sirupu.

Základný recept: 4 suroviny

Základný recept pre domácu smotanovú zmrzlinu: 250 ml sladkej smotany (33 %), 250 ml plnotučného mlieka (3,8 %), 100 g cukru a 3 vajcia. Zmiešajte studenú smotanu a studené mlieko, vmiešajte cukor. Žĺtky intenzívne vmiešajte do zmesi smotany a mlieka a zmes vložte do zmrzlinovača. Mrazte približne 45 minút, kým zmrzlina nezíska krémovú konzistenciu. Hotovú zmrzlinu ihneď podávajte. Toto množstvo stačí pre dve – tri osoby a možno z nej pridaním rôznych prísad vyrobiť rôzne príchute.

Zvyšok čerstvo vyrobenej zmrzliny môžete skladovať v mrazničke pri teplote –18 °C alebo nižšej, ale stratí svoju krémovosť. Pred ďalším použitím sa odporúča nechať ju rozmraziť aspoň 15 minút. Ak chcete predĺžiť v mrazničke životnosť zmrzliny, je vhodné dať navrch vrstvu papiera na pečenie, vďaka ktorému sa zabráni vzniku ľadových kryštálikov. Do mraziaceho boxu nikdy nevkladajte roztopenú zmrzlinu, pretože sa premení na kus ľadu a z pôvodnej nič nezostane.

Video
Recept na zdravú domácu zmrzlinu s jahôdkami

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Domáca jahodová zmrzlina na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #ovocie #Varecha.sk #zmrzlina #smotana #magazín Varecha #domáca zmrzlina #výroba zmrzliny

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju nevyhnutne potrebuje.
Dôležité rozhodnutia prinesú očakávané zisky....

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....