Fileta zo pstruha s listovým šalátom, s chrumkavým vajíčkom a so špargľou
Na 2 porcie potrebujeme:
2 vykostené filety zo pstruha (1 pstruh), 100 g zmesi listových šalátov, 3 vajcia, 100 g panko strúhanky, 100 g múky, 200 ml oleja na vyprážanie, 100 g prepusteného masla, soľ, olivový olej, citrónová šťava, cesnak, bylinky, med, čierne korenie
Postup:
1. Dve vajíčka opatrne vložíme do vriacej osolenej vody na 6 minút, potom ich vyberieme, schladíme v studenej vode a opatrne ošúpeme. Obalíme ich v trojobale z múky, vajíčka a panko strúhanky. Vajíčka vypražíme v oleji dozlatista.
2. Zelenú špargľu očistíme, blanšírujeme a opražíme asi na polovici množstva prepusteného masla. Zmes listových šalátov ochutíme dresingom, ktorý urobíme zmiešaním trošky olivového oleja, citrónovej šťavy, pretlačeného cesnaku, byliniek a medu.
3. Filety zo pstruha osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Na zvyšnom prepustenom masle opečieme filety zo pstruha, najskôr na koži asi 2–3 minúty, potom z druhej strany asi 2 minúty. Filety servírujeme na šaláte spolu s chrumkavým vajíčkom a so špargľou.
Čítajte aj Ideálne jedlá počas horúčav. Osviežia vás aj hydratujúKrémová kuracia polievka
Na 4 porcie potrebujeme:
450 g kuracích stehien, cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 300 g ľubovoľnej koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), 80 g brokolice, 1l vývaru, 150 ml smotany, petržlenová vňať, olej, soľ, korenie, 1/2 čl kurkumy, voliteľné cestoviny do polievky
Postup:
1. Na oleji opečieme kuracie stehná a keď sú zatiahnuté, vyberieme ich von. Vo výpeku orestujeme cibuľu nakrájanú nadrobno, strúčiky cesnaku a koreňovú zeleninu. Pridáme soľ, korenie a kurkumu, zalejeme kuracím vývarom.
2. Do vývaru vložíme kuracie stehná a varíme domäkka. Uvarené stehná a časť koreňovej zeleniny vyberieme, stehná vyberieme. Zvyšné ingrediencie rozmixujeme dohladka.
3. Polievku zjemníme smotanou, dochutíme soľou a ako vložku použijeme blanšírovanú brokolicu, kuracie mäso, koreňovú zeleninu, prípadne domácu cestovinu. Dozdobíme petržlenovou vňaťou alebo bylinkovým olejom.
Recepty pripravil šéfkuchár Radovan Budzák, šéfkuchár Moment bistro & ubytovanie v Batizovciach.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Pstruh na bielom víne s krevetami podľa Juraja Baču na Varecha.sk