Niečo chutné na víkend

Varenie môže byť zábavné a kreatívne - jedlá, ktoré sú klasikou, napríklad paprikáš, môžete urobiť trochu inak. Tiež spojiť zdanlivo nespojiteľné, ako mafin a hamburger. Ak máte chuť na varenie, ale nie na predprípravu a potom na umývanie riadu, môžete prísť navariť k nám do reštaurácie, kde to radi urobíme za vás.

24.07.2022 09:56
Makery Restaurant, Varecha, Foto: ,
Zapečené jablká a hrušky so syrom.
debata

Zapečené jablká a hrušky so syrom

Pre 4 osoby potrebujeme:

80 g čedaru, 40 g arašidov, 160 g listov šalátu (druh podľa preferencií), 60 g pomaranča, 20 g medu, 4 g ružového korenia, 80 g syra s modrou plesňou, 60 g vlašských orechov, 60 g sušených brusníc, 140 g mascarpone, 4 polovice jabĺk, 4 polovice hrušiek, 4 g rozmarínu a tymianu

Postup:

1. Čedar nastrúhame, pridáme polovicu mascarpone. Druhú polovicu zmiešame so syrom s modrou plesňou. Osolíme a okoreníme. Do obidvoch zmesí pridáme bylinky (rozmarín a tymian), vlašské orechy, arašidy a zamiešame.

2. Hrušky a jablká prekrojíme na polovice, dužinu vydlabeme a naplníme syrovo-orechovou zmesou. Do jabĺk dáme čedar a do hrušiek syr s modrou plesňou. Jablká posypeme brusnicami a arašidmi, hrušky vlašskými orechmi. Dáme zapiecť na 15 minút pri teplote 200 stupňov.

3. Ružové korenie zmiešame s pomarančovou šťavou, medom, do toho dáme marinovať brusnice. Listy šalátu dáme na tanier a zalejeme pomarančovo-brusnicovým dresingom. Na každý tanier dáme zapečenú polovicu hrušky a jablka a polejeme zvyškom dresingu. Posypeme tymianom.

grilovany ananas, varecha, Čítajte aj Exotika na sladko

Špízy z rozmarínového lososa so slaninkou a s cuketou

Na 4 porcie potrebujeme:

40 g cesnaku, 4 g citrónového korenia, 8 vetvičiek rozmarínu, 400 g cukety, 12 g tymianu, 240 g bagety, 160 g limetky, 600 g lososa, 60 ml olivového oleja, 160 g červenej cibule, 4 g čili vločiek, 4 g koriandru, 320 g plátkov anglickej slaniny, 120 g cherry paradajok

Posup:

1. Lososa nakrájame na kocky, osolíme a okoreníme. Zalejeme polovicou olivového oleja, premiešame. Lístky rozmarínu otrháme z vetvičiek a zmiešame s lososom. Bagetu nakrájame na kolieska, aj cibuľu a limetky. Z rozmarínových vetvičiek urobíme špízy, a to tak, že na ne napichujeme striedavo lososa, bagetu, cibuľu a plátky limetky. Osolíme, okoreníme.

2. Obalíme do tenkých plátkov slaniny a dáme piecť na 15 minút pri 200 stupňoch.

3. Cukinu ošúpeme a škrabkou z nej urobíme tenké plátky. Pridáme tymian a olej, zamiešame. Pridáme nakrájané cherry paradajky, citrónové korenie, soľ, nakrájaný cesnak a dáme do zapekacej misky vyloženej papierom na pečenie. Tú dáme na plech k špízom (alebo ak máme teplovzdušnú rúru, dáme osobitne na rošt pod alebo nad plech so špízmi) a pečieme spolu ešte 10 minút. Upečenú cukinu posypeme koriandrom a čili vločkami. Na jeden tanier dáme dva špízy. Ako prílohu podávame cukinu.

Vareškov tip: Citrónové korenie je väčšinou zmes klasického mletého korenia, citrónovej kôry a zo sušenej zeleniny. Dostať ho v predajniach, ktoré sú špecializované aj na koreniny, alebo v e-shopoch.

Recepty pripravil Róbert Kirth, šéfkuchár Makery Restaurant v Bratislave.

Video
Rýchlo, moderne a zdravo. Dnes sme v našom štúdiu pripravili šťavnatého a voňavého lososa s bylinkovým kabátikom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jablká #losos #rozmarín #Varecha.sk #cuketa #magazín Varecha #zapekanie #TV Varecha

+ Nezabúdajte ani na preventívne prehliadky, je to dôležité.
Opatrnosť pri výdavkoch sa vyplatí, ušetrite pre...

+ Osviežujúce prechádzky na čerstvom vzduchu obohatia dušu i telo.
Nestrácajte nádej, všetko nakoniec výborne...