Jahody v horúčavách osviežia pleť, dokážu však omnoho viac

Drobné chutné ovocie s veľkým prínosom pre zdravie človeka. Jahody sa zvlášť hodia do jedálneho lístka letných dní. Pomáhajú totiž omladzovať pokožku a riešia nedokonalosti pleti.

23.07.2022 07:00
shutterstock jahody Foto:
Chutné jahody skrývajú mnoho tajomstiev.
debata

Všestranné použitie

Jahody na tanieri, ale aj v podobe pleťovej masky či peelingu. Šťavnaté ovocie môžeme použiť viacerými spôsobmi. Pre zdravie pokožky je prínosom nielen ich konzumácia, ale aj príprava rôznych domácky vyrobených kozmetických prípravkov. Jahody sa považujú za druh ovocia, ktoré pozitívne ovplyvňuje lesk pokožky. Odstraňuje nadbytočnú mastnotu, a naopak, v prípade potreby ju kvalitne hydratuje.

Kľúčová je vláknina

Spomínaná svieža maškrta sa chváli vysokým obsahom vlákniny. Hlavnou úlohou tejto látky je odstraňovanie škodlivých toxínov z ľudského tela. Okrem toho reguluje pohyby čriev, čím predchádza zápche. Pri problémoch so zažívaním a vyprázdňovaním sa totiž sekundárne objavujú ťažkosti v podobe horšej kvality pleti, pričom najviac viditeľné sú najmä vyrážky. Denná spotreba vlákniny klesá najmä v čase, keď si pochutnávame na polotovaroch, rýchlom občerstvení a sladkostiach. V prípade konzumácie ovocia, jahody nevynímajúc, má naše telo dostatočné množstvo vlákniny.

jahoda, čips, pečenie, ovocie, sušenie, jahody Čítajte aj Ako chutí leto? Ako jahodové čipsy! Ak máte prebytok ovocia, neváhajte

Omladzujúce vitamíny

Netreba zabúdať, že kvalitu pleti ovplyvňujú antioxidanty. Patria do skupiny látok, ktoré bojujú proti takzvaným voľným radikálom. Bunky poškodzujú práve voľné radikály a antioxidanty im v tom účinne bránia. Výborným antioxidantom, ktorý sa nachádza v jahodách je vitamín C. Ide o mikroživinu, ktorú nemôžeme vynechávať v rámci starostlivosti o pleť. Okrem toho sa podieľa na produkcii kolagénu. Ide o bielkovinu, ktorá zabezpečuje elasticitu a pružnosť pokožky. Kolagén sa tvorí v ľudskom tele a jeho produkcia prirodzene klesá po dosiahnutí dvadsiateho piateho roku života. K vitamínu C sa pridáva aj kyselina listová. O tomto vitamíne zo skupiny B platí, že sa nachádza najmä v zelenine. Jahody však nie sú výnimkou. Kyselina listová má skvelú vlastnosť regenerovať poškodené a produkovať nové bunky.

Proti starnutiu kože

Ak hľadáme potravinu s výrazným anti-aging efektom, tak výber jahôd je tou správnou voľbou. Červené ovocie s malými jadierkami obsahuje kyselinu elagovú, ktorá je skvelým pomocníkom kolagénu. Zistilo sa, že spomínaná látka chráni kolagén pred rozpadom, čo je v konečnom dôsledku benefitom pre našu pleť. Dobrou správou je, že má aj ochranný účinok pred UV žiarením, čím potláča produkciu enzýmov, ktoré rozkladajú kolagén. Aj vďaka tomu je pleť pevná, pružná a svieža.

Komplexné ovocie

Jahody majú nielen vnútorné, ale aj vonkajšie „použitie“. Nápadov na prípravu pleťových masiek či peelingov je mnoho. Výživnú pleťovú masku si môžeme pripraviť napríklad z jednej lyžice medu, dvoch čajových lyžičiek smotany a jahôd. Prísady rozmixujeme a pastu natrieme na tvár, dekolt a necháme pôsobiť niekoľko minút. Jahody sú skvelým pomocníkom aj pre ženy, ktoré majú tmavé pery. Chutné ovocie ich mierne rozjasní a dodá potrebné množstvo vitamínov i minerálov. Ak chceme jahody použiť na odstraňovanie odumretých buniek z pokožky či jej šupinatého vzhľadu, môžeme si z nich pripraviť kvalitný peeling a jemne ním masírovať pokožku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #pleť #jahody #antioxidanty #kyselina listová #kolagén #rozjasnenie

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...