Gulášová polievka
Na 6 porcií potrebujeme:
500 g hovädzieho pliecka, 500 g miešanej zeleniny, 500 g zemiakov, 1 cibuľa, rasca, čerstvá feferónka alebo feferónky podľa chuti, 1 paradajka, paprikový krém podľa chuti, gulášové korenie, soľ, korenie, olej alebo iný tuk, mletá sladká paprika, 2 cesnaky
Postup:
1. Mäso a zemiaky nakrájame na rovnaké kocky, zeleninu na kolieska.
2. Na rozohriatom tuku speníme očistenú nakrájanú cibuľu, pridáme rascu a potom mäso. Dusíme pod pokrievkou 15–20 minút, potom prisypeme mletú červenú papriku, premiešame a zalejeme takým množstvom vody, aby bola asi 5 cm nad mäsom. Pridáme soľ, korenie a varíme pri nízkej teplote na miernom ohni do polomäkka.
3. Keď je mäso uvarené do polomäkka, pridáme zemiaky, zeleninu, feferónku, roztlačený cesnak, koreniace zmesi, zalejeme potrebným množstvom vody, aby bolo všetko dobre prikryté, a dovaríme. Vareškov tip: Toto je originálna gulášová polievka, nie guláš, ako sa pripravuje u nás. V Maďarsku sa na rozdiel od našej verzie dáva do polievky veľa zeleniny, zemiaky a cibuľa s mäsom nie sú v pomere 1:1. Do maďarskej gulášovej polievky sa niekedy pridávajú aj rezance.
Čítajte aj Tvaroh vždy inak. A je aj pre tých, ktorí si chcú udržať líniuLečo so strateným vajcom
Na 6 porcií potrebujeme:
400 g paradajok, 800 g papriky, 2 cibule, 50 g údenej slaniny, 2 PL oleja, 1 PL mletej papriky, soľ, 6 vajec
Postup:
1. Na lečo paradajky blanšírujeme, ošúpeme a nakrájame. Papriku umyjeme, zbavíme stredu a semien a nakrájame na kolieska hrubé ako prst. Cibuľu ošúpeme a jemne nakrájame. Slaninu nakrájame na malé kocky.
2. Na olej dáme slaninu a na miernom ohni opečieme tak, aby pustila tuk. Opečieme na nej cibuľku, potom ju stiahneme z ohňa, posypeme červenou paprikou, dáme na ňu paradajky a podľa chuti osolíme. Dáme späť na oheň a bez pokrievky necháme zovrieť.
3. Vmiešame papriky a napoly prikryté varíme na miernom ohni 15 minút. Nakoniec ochutnáme a podľa potreby ešte raz osolíme. Podávame s čerstvým alebo s opečeným chlebom.
4. Ak chceme sýtejšiu verziu leča, môžeme k nemu pripraviť stratené vajíčko. Vajce rozbijeme do malého pohára. Do vody pridáme trochu octu a necháme zovrieť. Keď začne vrieť, urobíme vo vode lyžicou vír a opatrne vlejeme vajce. Varíme 5 minút, opatrne vyberieme, aby odkvapkala z neho voda, posolíme podávame k leču.
Vareškov tip: Toto je verzia bez klobásy. V budapeštianskej reštaurácii Gundel k leču pridávajú klobásu z mangalice. Vajce sa podáva osobitne, nevmieša sa do leča ako niekedy u nás.
Reštaurácia ako inštitúcia maďarskej kuchyne
Za vlajkovú loď tradičnej maďarskej kuchyne je považovaná budapeštianska reštaurácia Gundel Café Patisserie Restaurant. Funguje už 127 rokov a založila ju v Maďarsku legendárna rodina Gundelovcov, ktorej príslušníci vymysleli aj množstvo jedál – napríklad Palócz polievku, ale najznámejšie sú ich Gundel palacinky, ktorých originálny recept sa doteraz prísne stráži.
Základ jedálneho lístka Gundelu je aj v súčasnosti taký istý ako pred 80 rokmi, keď ho pripravil šéfkuchár Károly Gundel. Nájdete v ňom husaciu pečeň, gulášovú polievku, paprikáš. Aj súčasný šéfkuchár Viktor Moldován hovorí, že najväčšou inšpiráciou je preňho kuchyňa jeho mamy, aj keď strávil niekoľko rokov v Japonsku. Recepty si stráži a neuverejňuje. A na otázku, ako môžete urobiť doma taký výborný paprikáš, ako pripravuje on, odpovedal, že na to treba v prvom rade veľa času – on mäso pripravuje metódou sous vide 48 hodín.
Reštaurácia patrila voľakedy medzi najnoblesnejšie a najdrahšie v Maďarsku, bola vyslovene pre horných desaťtisíc a navštívila ju každá hviezda politiky či šoubiznisu, ktorá Maďarsko navštívila – od Brada Pitta až po Jána Pavla II. Po zmene majiteľov a znovuotvorení v decembri 2021 zmenila cenovú politiku, hlavné jedlá stoja od 16 eur.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Segedínsky guláš na Varecha.sk