Bylinky ako ich nepoznáte: Levanduľa je ideálna do sladkostí a zmrzliny

Sú bylinky, ktoré sú v kuchyni notoricky známe a pridávajú sa do mnohých jedál. A potom sú tie, ktoré majú v našich mysliach presne určené použitie, napríklad na čaj, prípadne na sirup a iné použitie si nevieme predstaviť, čo je škoda. Medzi ne patria napríklad levanduľa, ktorá práve kvitne, či medovka, ktorá je teraz najlepšia.

24.07.2022 13:00
levandula, varecha, Foto:
Z levandule je výborná aj limonáda.
debata

Levanduľa

Levanduľa je ideálna do kuchyne, najmä do sladkostí, ako sú sušienky, koláče, pudingy, krémy a zmrzlina. Sušená levanduľa dodá vášmu dezertu letný nádych. Posypte letné šaláty alebo polievky niekoľkými čerstvými levanduľovými kvetmi alebo nimi ochuťte zeleninu a jahňacie mäso. Pri varení a pečení ju však používajte veľmi striedmo, pretože esenciálne oleje môžu rýchlo získať príliš dominantnú chuť.

Z levandule si môžete ľahko pripraviť čaj, ktorý vám pomôže zaspať a bojovať proti stresu. Na jednu šálku zalejte jednu čajovú lyžičku sušených levanduľových kvetov 200 mililitrami vriacej vody a nechajte 10 minút lúhovať. Potom všetko preceďte a podľa potreby oslaďte medom. Mimochodom, čaj je účinný nielen pri problémoch so spánkom a celkovou nervozitou, ale pomáha aj proti žalúdočným a črevným ťažkostiam, ako aj proti bolestiam brucha (napríklad počas menštruácie).

Levanduľu možno pridať aj do oleja alebo do octu a používať do šalátov alebo na dochutenie omáčok a polievok. Mimochodom, kvety majú najsilnejšiu arómu ešte pred úplným rozkvitnutím.

Z levandule je výborná aj limonáda. Recept je veľmi jednoduchý: najprv zvarte 1/2 l vody, 1–2 polievkové lyžice cukru a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Pridajte 6 čerstvých levanduľových kvetov, odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť. Potom zmes cez sito prelejte do džbánu. Doplňte 1/2 litra studenej vody a 150 mililitrov čerstvo vylisovanej limetkovej alebo citrónovej šťavy. Ak máte radi sladké, pridajte ešte podľa chuti cukor a vychlaďte. Keď je limonáda vychladená, opäť ju premiešajte a nalejte do pohárov. Do každého pridajte kocky ľadu a jeden kvet levandule a podávajte.

Grilovanie môže mať aj zdravšie verzie Čítajte aj Ako správne ugrilovať steak, čo servírovať ako prílohu? Odborník radí, robte to takto

Medovka lekárska

Medovka lekárska, často nazývaná jednoducho medovka, je jednou z najdôležitejších a najstarších bylín v histórii ľudstva. Už v 1. storočí n. l. rímsky učenec Plínius chválil jej mnohé pozitívne vlastnosti, Arabi ju pestovali ako okrasnú, liečivú a koreninovú rastlinu. Medovka má u nás tiež dlhú tradíciu a už v ranom stredoveku rástla v každej kláštornej záhrade.

U nás sa z medovky varí najmä čaj. Pri nespavosti a nervovom nepokoji môže chutný čaj z medovky pomôcť minimálne rovnako dobre ako obľúbené mlieko s medom – má však podstatne menej kalórií.

Jej použitie je však širšie. Listy najprv dôkladne umyte a dobre osušte a potom ich v závislosti od receptu ručne natrhajte na malé kúsky alebo ich ostrým nožom nakrájajte na pásiky.

Medovka je nevyhnutnou súčasťou bylinkovej zmesi do slávnej frankfurtskej zelenej omáčky, čo je omáčka z kyslej smotany, byliniek, oleja a natvrdo uvarených vajec (všetko sa spolu rozmixuje), ktorá sa podáva k zemiakom alebo k vajciam vareným natvrdo. Svoje pevné miesto má však medovka aj v mnohých ďalších receptoch z jarnej a letnej kuchyne. Svieža citrónová chuť je ideálna pre ľahké pochúťky. Či už ako jedlá dekorácia dezertov, zmrzliny, tort a koláčov, alebo do zeleninových jedál, studených a teplých omáčok, jemných polievok, do smoothies alebo koktailov: medovkou môžete ochutiť takmer všetko. Pravidlo: najlepšie chutí všade tam, kde je citrón.

Video
Recept na zdravú domácu zmrzlinu s jahôdkami

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Domáca jahodová zmrzlina na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čaj #bylinky #medovka #levanduľa #sirup #omáčky #limonáda #medovka lekárska

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...