Pijete pivo? Dobrá správa pre ženy, horšia pre mužov

Zatiaľ čo jedno pohlavie sa teší, to druhé zostáva prekvapené. Podľa výskumov obsahuje pivo látky, ktoré sú prospešné pre ženy. Inak však tieto živiny pôsobia na mužské telo. Nová štúdia varuje, že zlatý mok môže súvisieť s rastom pŕs u mužov. A nejde pritom o nárast svalov na hrudi.

20.07.2022 09:00
chmeľ Foto:
Chmeľ môže narobiť ťažkosti až pri nadmernom užívaní.
debata (3)

Lahodné, iskrivé a osviežujúce

Pivo ide na dračku najmä v letnom období, keď sa dostáva do pitného režimu nejedného labužníka. Hoci ide o nápoj s obsahom alkoholu, pre jeho horkú chuť ho obľubujú obidve pohlavia. O pive sa šíria rôzne klebety, ale aj pravdivé informácie. Zatiaľ čo jedna skupina ľudí ospravedlňuje jeho nadmerné pitie obsahom vitamínov skupiny B, ďalšia si chváli jeho pozitívne účinky na močové ústrojenstvo. Či už je dôvod konzumácie zlatého moku akýkoľvek, vedci predsa len upozorňujú na zvláštny paradox. Pivo vraj podľa nich narobí viacej problémov mužom než ženám.

Problém je v rastline?

Odborníci sa v tomto prípade nevenovali účinkom alkoholu, ale inej, rastlinnej zložke piva. Zamerali sa na chmeľ, ktorý tvorí podstatnú súčasť osviežujúceho nápoja. Tvrdenia na jeho adresu nie sú príliš lichotivé. Výskumníci sa nechali počuť, že chlapi môžu mať z piva takzvané ženské prsia. Chmeľ obyčajný totiž obsahuje vysoké množstvo fytoestrogénov. Ide o napodobeniny ženských pohlavných hormónov. Opakom týchto látok sú mužské pohlavné hormóny, napríklad testosterón.

Opatrne u mužov

Niektoré štúdie varujú, že časté užívanie chmeľu môže mať estrogénny účinok na mužské telo. Pre organizmus chlapov sú typické fyzické a psychické črty ako napríklad ochlpenie, množstvo svalovej hmoty, agresivita. Pri nedostatku telu vlastných pohlavných hormónov dochádza k úbytku sily, vitality a zvyknú sa objavovať depresie. Napodobeniny estrogénu tak môžu mať na mužské telo viacero negatívnych účinkov v podobe nedostatku energie, plačlivosti, podráždenosti. Najnovšie si vraj treba dávať pozor aj na zdurenie prsného tkaniva, ktoré vytvára u mužov dojem dámskeho poprsia (gynekomastia) a odstrániť sa nedá diétou ani cvičením, ale len operáciou.

zázvor, ďumbier Čítajte aj Jedlá a nápoje, vďaka ktorým sa nadúvanie stane minulosťou

Ocenia ho najmä dámy

Pivo si však údajne môžu pochvaľovať práve ženy. Fytoestrogény posilňujú ich vlastné pohlavné hormóny. Zvlášť užitočné sú v období menopauzy, kedy dochádza k ich prudkému poklesu. Klimaktérium sa prejavuje návalmi horúčavy, nočným potením, zmenami nálady a vaginálnou suchosťou. Fytoestrogény pomáhajú zmierniť tieto príznaky a ženám uľahčujú ľahšie prežiť obdobie takzvaného prechodu.

Všestranný a dokonca liek

Aj v tomto prípade platí staré známe – všetko s mierou. Chmeľ môže narobiť ťažkosti až pri nadmernom užívaní. Pochváliť však treba aj jeho pozitívne účinky. Často je súčasťou výživových doplnkov či liekov na nespavosť a na problémy s močením. Hovorí sa dokonca, že chmeľ povzbudzuje tvorbu materského mlieka a u mužov lieči bolestivé, dlhotrvajúce erekcie.

Pivo sa nepije také horúce, ako sa navarí

Zaujímavé je, že k účinkom piva na mužské telo sa vyjadrili aj niektorí výrobcovia piva. Buster Grant, ktorý predsedá britskej spoločnosti nezávislých pivovarníkov zdôraznil, že chlapi môžu mať gynekomastiu skôr z nedostatku pohybu ako z piva. Zdôraznil tiež, že „ženské prsia“ u mužov môžu súvisieť len s niektorými odrodami chmeľu. Podľa Granta by sa spomínané účinky teoreticky mohli objaviť pri nekontrolovanom pití piva. „Museli by ste sa v ňom takpovediac utopiť, kým by sa dostavil nejaký účinok. Chmeľ je len dochucovadlom piva,“ uzatvára šéf pivárov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #zdravý životný štýl #Chmel #hormóny #konzumácia alkoholu #fytoestrogény

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....