Poznáte fakty o liečivej sile citrónovej vody?

Módny výstrelok alebo skutočná pomoc nášmu zdraviu. Odborníci v tom majú jasno. Voda s citrónovou šťavou sa jednoznačne podpisuje pod kvalitu trávenia či zdravie pokožky. Ocenia ho aj ľudia, ktorým príliš „nevonia“ pitná voda a potrebujú ju na hydratáciu.

11.07.2022 12:02
mäta, limonáda, citrón, Foto:
Citróny patria do skupiny ovocia s vysokým obsahom ovocných kyselín a vitamínu C.
debata

Nie je dôležitá teplota vody

Jednoduchý nápoj, ktorý si nachádza svoje miesto nielen na stoloch v domácnostiach, ale aj v reštauráciách. Do pitnej vody či jemne sýtenej minerálky sa pridáva šťava z citróna. Samozrejme v takom pomere, na aký máme práve chuť. Takzvanú citrónovú vodu si môžeme vylepšiť aj plátkami citróna, zázvorom, mätou, ale aj uhorkami či kurkumou. Na verejnosti sa objavujú protichodné informácie o tom, či zdraviu pomáha viac vlažná alebo studená citrónová voda. Odborníci nemajú na tieto otázky rovnakú odpoveď. Vysvetľujú, že rozdiel v teplote vody nie je podstatný.

Mizivé množstvo kalórií

Citróny patria do skupiny ovocia s vysokým obsahom ovocných kyselín a vitamínu C. Nemajú žiadny cholesterol, tuk a aj nízky obsah kalórií. Keďže v citrónoch je minimum cukru, obsah energie sa pohybuje pod hranicou 17 kcal na 100 g ovocia. Oceňujú ho aj ľudia, ktorým robí problém lepok a sodík. Naopak, chvália sa obsahom vlákniny a takzvaných fytonutrientov. Hlavnou úlohou tohto osviežujúceho nápoja je hydratácia organizmu a dodanie základných živín, ktoré povzbudzujú telo. Pitie chutných drinkov navyše zvyšuje celkový prísun tekutín do tela. Blysne sa totiž najmä u ľudí, ktorí nemajú radi neutrálnu chuť pitnej vody a zároveň sa obávajú pitia veľkého množstva minerálnych vôd. Hydratácia je kľúčová pre správne fungovanie metabolizmu, bojuje proti únave a udržiava správne trávenie.

Nápoju dominuje céčko

Vitamín C, ktorým sa pýšia citróny patrí k popredným antioxidantom. Ide o látky, ktoré bojujú proti voľným radikálom a tie sú zodpovedné za vznik rôznych chorôb vrátane rakoviny. Jediný kus citróna obsahuje takmer 35 mg vitamínu C, čo je až polovica dennej odporúčanej dávky. Horná hranica užívania „céčka“ nie je takmer obmedzená. Tento druh vo vode rozpustného vitamínu môžeme prijímať až do dávky 1000 mg. Dvojnásobná dávka nám už môže narobiť ťažkosti pri zažívaní, napríklad v podobe hnačky. Vitamín C pomáha aj v boji proti infekčným ochoreniam a skrášľuje aj náš úsmev, pretože zlepšuje stav ďasien.

deti, leto, melón Čítajte aj 2 + 5 tipov pre letný žalúdok - toto by ste mali vedieť kvôli línii aj zdraviu!

Lepšia pleť? Áno

Citróny majú aj protizápalové účinky a chránia kardiovaskulárny systém. Zaujímavý je najmä vplyv citrónovej vody na kvalitu pokožky. Vitamín C totiž podporuje tvorbu kolagénu. Ide o dobre známu bielkovinu, ktorej účinky oceňujú najmä ženy. Kolagén totiž zabezpečuje pružnosť pokožky. Jeho hladina prirodzene klesá po dosiahnutí dvadsiateho piateho roku života a ovplyvňuje ho aj horší životný štýl, fajčenie a pitie alkoholu. Keďže spomínaný nápoj obsahuje aj kyselinu citrónovú, pomáha aj pri trávení ťažších jedál. Navyše, pitie väčšieho množstva citrónovej vody bráni zápche a upravuje vyprázdňovanie.

Ako je to s nadváhou a týmto nápojom?

Odborníci sa dušujú, že pravidelné pitie citrónovej vody vraj pomáha pri rozpúšťaní obličkových kameňov. To však nie je všetko. Chutný, osviežujúci nápoj môže napomôcť aj pri chudnutí. Nejde však o všeliek nadváhy či obezity. Citrónová voda zaberá najmä vtedy, ak ňou nahradíme pitie sladených nápojov, džúsov a sladených čajov. V takomto prípade dochádza k celkovej redukcii kalórií, čo znamená, že telo si neukladá nadbytok energie do tukových zásob.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #antioxidanty #citrón #citrónová voda #citróny #hydratácia pleti

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...