Sladkému svetu sa upísali pred štrnástimi rokmi! Manželia Ďuraiovci už majú vlastné receptúry čokolády

Manželia Peter a Miriam Ďuraiovci zo Žiliny sa do výroby čokolády pustili bez skúseností, ale s veľkým odhodlaním. Veľa sa učili od skutočných majstrov vo svete, experimentovali a postupne sa dopracovali k vlastným receptúram a výrobkom. Hlava rodiny hovorí, že jedným z tajomstiev ich úspechu je spojenie zručnosti s modernými technológiami.

17.06.2022 09:30
čokoláda Foto:
debata

Odkedy sa venujete výrobe čokoládových dobrôt?

Sladkému svetu sme sa upísali pred štrnástimi rokmi. V čase ekonomickej krízy sme začali rozmýšľať, ktorým smerom sa vyberieme, keďže predošlé podnikanie začalo v tom čase strácať perspektívu. Vždy sme boli veľkými milovníkmi čokolády a nie vždy nám vyhovovala kvalita výrobkov na trhu. To bol asi najväčší podnet, prečo sme sa rozhodli robiť to trošku inak.

Čo všetko je dôležité vedieť, aby ste vyrobili kvalitnú čokoládu?

Čokoláda je pomerne komplikovaná surovina a je nesmierne dôležité zvládnuť technológiu jej spracovania. To bolo na začiatku veľmi dôležité a zároveň aj najnáročnejšie. Textúra a chuť, hladkosť a tuhosť náplne sú podstatné. Kladieme dôraz na to, aby sa chute jednotlivých ingrediencií uvoľňovali v správnom poradí a v správnom čase. Jedine tak môže byť chuť v dokonalej harmónii. Dnes môžeme už s odstupom času povedať, že práve hra s ingredienciami nás veľmi baví.

Čokolatier Peter Ďurai získal viaceré ocenenia... Foto: Archív PD Chocolate
peter ďurai Čokolatier Peter Ďurai získal viaceré ocenenia na medzinárodných súťažiach.

Aké suroviny používate?

Surovín, ktoré používame pri výrobe našich produktov, je veľmi veľa, základom je, samozrejme, kvalitná čokoláda a rovnako musia byť kvalitné aj ostatné suroviny – orechy, smotana, ovocie a ďalšie. Pokiaľ je to možné, radi podporíme slovenských dodávateľov, no je aj dosť surovín, ktoré dovážame zo zahraničia.

Kde beriete inšpiráciu na nové produkty?

Kdekoľvek. Na svete je nesmierne množstvo rozmanitých chutí, stačí len nájsť tú správnu kombináciu. Držíme sa zásady – menej je viac. Nekombinujeme v jednom výrobku príliš veľa rôznych príchutí. Vždy premýšľame nad tým, aby sme konkrétnu surovinu zľahka podfarbili inou chuťou. Najdôležitejšia je totiž v konečnom dôsledku harmónia.

Foto: Archív PD Chocolate
čokoláda

Kto z vás je ten, kto povie – toto je skvelé, to budeme robiť?

Čo sa týka nových produktov, je to dlhodobý proces, ktorý niekedy trvá aj niekoľko mesiacov. Je do toho zapojená celá rodina, ja s manželkou, dcéra, syn a v niektorých prípadoch aj celá čokoládovňa. Hlavným tvorcom čokoládovej časti som ja ako hlavný čokolatier. K našej práci ale patrí aj obal, tiež je veľmi dôležitý, a pri ňom má hlavné slovo dcéra Lucka.

Na aké príležitosti si zákazníci objednávajú dobroty? Máte aj stálych fajnšmekrov?

Príležitostí je habadej. Od rôznych osláv, firemných eventov, svadieb, plesov, až po bežný deň, ktorý si chcú spríjemniť. Máme, samozrejme, aj stálych zákazníkov, ktorí, ako hovoria, nedajú na naše výrobky dopustiť, za čo sme naozaj vďační. To je pre nás najväčšie uznanie.

Foto: Archív PD Chocolate
vns-cukrar-bonboniera

Aké bežné jedlo vám chutí doma, keď ste stále v prostredí čokoládových dobrôt?

Možno vás odpoveďou prekvapím, ale aj keď sme každý deň v kontakte so sladkým, prevláda stále sladké nad slaným. A hoci čokoládu jeme každý deň, stále nám nelezie hore krkom. Samozrejme, všetko s mierou.

Sú Slováci maškrtní?

Z nášho pohľadu určite. V posledných rokoch sme si začali všímať, a máme z toho veľkú radosť, že si čoraz viac potrpia na kvalitu a vyhľadávajú ju.

Čo pre vás znamená kvalitný výrobok?

Kvalita našich výrobkov je priamo závislá od kvality surovín, preto si na ich výbere dávame naozaj záležať. Ak má byť niečo višňové, vyrobíme to z višní, ak má byť niečo orechové, musia tam byť orechy. Vychádzame zo základných surovín, nepoužívame polotovary a aromatické látky, preto je chuť výrazná a autentická. Niektoré naše produkty ocenili aj na súťaži Grate Taste. Tejto svetovej súťaže sme sa zúčastnili zo zvedavosti, chceli sme vedieť, či naše produkty spĺňajú vysoký kvalitatívny štandard a či môžeme konkurovať iným čokolatierom vo svete. Ocenenia si vážime, no oveľa dôležitejšie sú pre nás postrehy a hodnotenia zákazníkov, to je pre nás pravé zrkadlo.

Takže neľutujete, že ste sa vybrali po sladkej ceste?

Určite nie, je to naša láska aj hobby.

Foto: Archív PD Chocolate
čokolada

3 body pre čokoládu

1. Rastie na strome

  • zatiaľ sa nikomu nepodarilo vyšľachtiť odrodu, ktorá by pod listami ukrývala tabuľky čokolády, musíme si vystačiť s kakaovými bôbmi, ktoré sa na ňu premenia spracovaním. Rastú na strome Theobroma cacao, čo je kakaovník pravý. Rastie len v trópoch a môže dosahovať výšku až 15 metrov. Na jednom strome rozkvitne až 6 000 kvetov, z ktorých dozreje iba okolo 20 – 30 plodov, čiže kakaových bôbov. Pre priemyselnú výrobu sa pestuje najmä na plantážach, ale kakaové bôby používané na výrobu prémiových produktov sa nechávajú rásť priamo v pralese.

2. Je zdravá

  • kvalitná horká čokoláda obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú telu zvládať oxidačný stres a pomáhajú znižovať riziko cukrovky. Horčík, meď, draslík a vápnik zasa prispievajú k znižovaniu vysokého krvného tlaku.

3. Prináša šťastie

  • horčík obsiahnutý v čokoláde pomáha naštartovať metabolizmus a znižovať stres. Psychológ David Lewis dokonca publikoval pred rokmi výskum, v ktorom poukazoval na to, že dobrá čokoláda je lepšia ako bozkávanie, pretože nám v tele blažený pocit ostane dlhšie. Na svedomí to má alkaloid fenyletylamín, ktorý zvyšuje hladinu hormónov šťastia, endorfínov.

Zdroj: svetplodu.cz

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #vyrobené na Slovensku

+ Bolesť hlavy sa vytratí ak pôjdete na dlhú prechádzku do prírody.
Dnes sa vám bude dariť vo všetkom, môžete sa...

+ Pravidelne kontroluje zvýšený tlak, zmeny konzultujte s lekárom.
Za peniaze si lásku nekúpite, ste na veľkom...