Jedlá a nápoje, vďaka ktorým sa nadúvanie stane minulosťou

Na jednej strane jedálneho lístka sú potraviny, ktoré nadúvanie vyvolávajú. No našťastie všetko v prírode má aj svoju druhú stranu. No a ňou sú práve jedlá, ktoré zabránia nadúvaniu a pocitu nafúknutého brucha. ak je to váš častý problém, nebojte sa po nich siahnuť.

08.06.2022 09:00
zázvor, ďumbier Foto:
Zázvor si vie poradiť s pokazeným žalúdkom, rozhodeným trávením a významne redukuje nadúvanie.
debata

Sladké zemiaky

Ľudovo nazývané aj batáty. Sú chutné, zdravé a bohaté na draslík. Práve tieto dva prvky bojujú proti zadržiavaniu vody spôsobenej sodíkom, a preto sú výbornou potravinou proti nadúvaniu. Ďalším benefitom je, že obsahujú antioxidant betakarotén, ktorý podporuje zrak a zdravie orgánov aj pokožky. Sú preto skvelou prílohou k jedlám, ak cítite nafukovanie práve po jedle.

Citrónová voda

O jej prínose sa popísali doslova učebnice. Už sa vie, že síce nie je zázrak, ani všeliek, ale čo sa týka čriev, tak je takým partizánom proti nadúvaniu. Citrónová voda totiž pomáha odplaviť prebytočný sodík z vášho tela, a tým splošťuje bruško, bráni nadúvaniu a upokojuje váš tráviaci systém, čo z neho robí dokonalý nápoj pre každého, kto zápasí s plynatosťou.

citrón Čítajte aj Citrónová voda nie je len nápoj. Takto telu pomáha

Zelený čaj

Vie s trávením robiť doslova divy. Zelený čaj je zázrak na nadúvanie. Je známy svojimi protizápalovými vlastnosťami, pomôže vyrovnať vaše bruško, upokojiť trávenie a navodiť prijemný pocit v črevách. Je to nápoj, ktorý vás dokonca aj počas leta povzbudí a príjemne osvieži. Má pritom aj mnoho ďalších pozitív súvisiacich s trávením. Napríklad pomáha s chudnutím.

Jablko

Traduje sa, že jedno jablko denne udrží lekára od vás v dostatočnej vzdialenosti. No ak aj nie naveky, tak čo sa týka nadúvania, je to istota. Nedávna štúdia zistila, že vďaka vláknine vám jablko pred jedlom pomôže zjesť menej jedla, ale súčasne zabrániť tomu, aby vás po jedle nafukovalo. To je dokonalá kombinácia pre každú ženu.

Zázvor

Jeden z najstarších prírodných liekov na svete. Má protizápalové vlastnosti a je to doslova zázrak na trávenie. Vie si poradiť s pokazeným žalúdkom, rozhodeným trávením a významne redukuje nadúvanie. Vychutnajte si ho ako osviežujúci zázvorový čaj.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zázvor #jablko #zelený čaj #citrónová voda #nadúvanie #sladké zemiaky #bataty

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...