Spoznajte sladké drievko. Významného pomocníka zdravia

Je známe z chuti pelendrekov. Má špecifickú chuť, ktorú niektorí milujú a iní nenávidia. Účinky sladkého drievka však prinášajú osoh každému organizmu. Ak sa konzumuje s mierou, môže vás zbaviť mnohých problémov.

03.06.2022 06:00
koreniny, varecha, Foto:
Sladké drievko existuje už tisícročia a dôkazy o využívaní tejto rastliny sa našli v starovekých egyptských, čínskych, gréckych, rímskych a hinduistických civilizáciách.
debata

Stovky rokov na zdravotnej scéne

Sladké drievko existuje už tisícročia a dôkazy o využívaní tejto rastliny sa našli v starovekých egyptských, čínskych, gréckych, rímskych a hinduistických civilizáciách. Záznam zaznamenaný okolo roku 2300 pred Kristom v Sheng-nung Pen-ts'ao Ching, najstaršej čínskej knihe materia medica, spomína sladké drievko ako magickú rastlinu, ktorá omladzuje starnúcich.

Pomáhalo najznámejším v histórii

Okrem Tutanchamona si sladké drievko našlo priazeň u Alexandra Veľkého, ktorý svojim vojakom nariadil, aby žuvali korene, kvôli zdraviu a hydratácii. Ďalším fanúšikom bol zrejme Július Caesar, rovnako ako Napoleon Bonaparte, ktorý používal koreň na čistenie zubov.

Obľúbený ako čaj na upokojenie trávenia

Primárnou účinnou látkou v koreni sladkého drievka je glycyrrhizín, ktorý je zodpovedný za sladkú chuť koreňa, ako aj za jeho antioxidačné, protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti.

Šťava zo sladkého drievka sa stala populárnou ako rekreačný nápoj, ale aj ako liečebný elixír. Skutočne dokáže prakticky na počkanie upokojiť žalúdok a pomáha aj pri problémoch s dýchaním.

orechová tortička s mascarpone, varecha, Čítajte aj Sladký víkend s nenáročným dezertom

Hasí požiar v žalúdku aj ústach

Sladké drievko uľaví rýchlo od pálenia záhy a má výrazný protizápalový, antibakteriálny a antiparazitárny vplyv na celý organizmus. Vrátane žalúdka aj ústnej dutiny, kde zabraňuje vzniku zubného povlaku a zubného kazu. Dokonca potláča zápach z úst.

Pozor na riziká

Tak ako nič nemá len kladné vlastnosti, tak to platí do bodky aj o sladkom drievku. Nadmerná konzumácia glycyrizínu môže vyvolať vysoký krvný tlak, znížiť hladinu draslíka, oslabiť svaly a vyvolať abnormálny srdcový rytmus. Môže tiež spôsobiť vážne poruchy rovnováhy tekutín a elektrolytov. preto je vhodné nepreháňať to s ním a dodržať dávkovanie na úrovni maximálne tri šálky čaju denne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #antioxidanty #zápaly #upokojenie #žaludočné problémy #sladké drievko #protizápalový účinok

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...