Jahňacie mäso: Na čo sa ktoré časti jahňaťa najlepšie hodia

Jahňacie mäso je ozajstná delikatesa a aj keď voľakedy patrili ovce a jahňatá neodmysliteľne v hornatejším častiach k obrazu Slovenska, posledné desaťročia sa v našich kuchyniach prakticky nevyskytuje.

25.05.2022 11:00
jahnacie, varecha, Foto:
Ak sa s ponukou jahňaciny niekde stretnete, platí, že čím svetlejšie mäso, tým mladšie zviera.
debata

Zdá sa, že sa to začína meniť, jahňacina sa občas dostane do ponuky nielen v špecializovaných obchodoch alebo u chovateľov, ale aj v supermarketoch. Ak sa s ponukou jahňaciny niekde stretnete, platí, že čím svetlejšie mäso, tým mladšie zviera (za jahňacie môže byť považované mäso zo zvierať mladších ako jeden rok).

Nie každý má však odvahu ju kúpiť – nie je lacná, a najmä mnohí nevedia, ako toto mäso pripravovať. Prinášame stručný prehľad, na čo sa ktoré časti jahňaťa najlepšie hodia.

Na guláš aj na mletie

Jahňací krk sa tiahne od spodnej časti hlavy až začiatok chrbta a hrude a táto časť sa nazýva niekedy aj jahňací hrebienok. Mäso je obzvlášť šťavnaté, pretože je mramorované bielym tukom. Najlepšie sa hodí na dusenie a šetrným varením získava maslovú jemnosť. Z tohto mäsa sa pripravuje aj výdatný jahňací guláš, ale aj polievky a dusené mäso.

Jahňacia hruď leží tesne pod krkom a prednými končatinami v prednej časti brucha. Mäso je tučnejšie a mramorované a je vhodné na dusenie aj na plnenie. Z tohto mäsa sa s obľubou robí aj mleté jahňacie mäso, pretože má primeraný obsah tuku. Mleté jahňacie mäso sa v Turecku používa na výrobu tradičnej špeciality köfte.

Jahňacie pliecko sa hodí na prípravu šťavnatého jahňacieho guláša, duseného jahňacieho mäsa a jahňacieho karí, ale aj na prípravu peknej rolovanej jahňacej pečienky. Nakrájané na kúsky a napichané na ihlicu alebo špajdľu s paprikou a cibuľou je ideálnym jahňacím špízom, ktorý sa môže bez váhania použiť na grilovanie.

Najjemnejšia časť

Ďalšou časťou je kotleta. Tento veľmi aromatický a mimoriadne jemný kus mäsa je podobný hovädziemu mäsu entrecôte. Je to jemný kus mäsa s kosťou, ktorý sa naporciovaný veľmi ľahko opečie na panvici. Ak je kotleta vcelku, je ideálna na marinovanie a na grilovanie.

Jahňací chrbát je pravdepodobne najvyhľadávanejší kus jahňacieho mäsa. Zadná časť chrbta, karé, je obzvlášť jemná a chutná a je vhodná na opekanie. Dá sa z nej robiť aj plnené jahňacie – saltimbocca. Pod chrbtom, t. j. na vnútornej strane hrudného koša, sa nachádza sviečkovica. Vzhľadom na veľkosť jahňaťa ide o pomerne malý kus mäsa, a preto je o to drahšie. Tento obzvlášť jemný a chudý kúsok by sa mal smažiť len krátko, inak sa vysuší, čo by bolo viac ako škoda.

steak, varecha, Čítajte aj Pochúťka s kosťou: Čo je T-bone steak?

Možno z neho robiť napríklad filetu: rúru predhrejte na 60 stupňov, sviečkovicu vyberte z chladničky, aby mala izbovú teplotu, a krátko ju opečte z oboch strán na rozpálenom tuku na panvici. Panvicu vložte do predhriatej rúry a nechajte v nej mäso 15 minút. Dochuťte soľou a korením a podávajte s vhodnými prílohami.

Aj bez prílohy

Jahňacie stehno je veľmi obľúbené na klasickú jahňacinu pečenú v rúre a je určite najobľúbenejším jahňacím mäsom. Z jahňaťa sa dajú použiť aj kolienka. Majú výraznú arómu a hodia sa na dusenie. Dlhým dusením pri nízkej teplote sa stávajú maslovo jemnými a šťavnatými. Jahňacie kolienko v omáčke z červeného vína je delikatesa. Na rozdiel od bravčového kolena by ste ho mali dávať do rúry dobre podliate, pretože inak by bolo tvrdé a suché, pretože nemá dostatok tuku.

Použiť sa dá aj mäso z brušnej časti, hodí sa napríklad na rolády, pečenie, ale tiež do guláša alebo do receptov a mletým mäsom.

Ako prílohu k jahňacine možno podávať zeleninu vo všetkých podobách, ale aj všetky ostatné klasické prílohy. Keď si však chceme naozaj vychutnať delikátnosť a jemnosť tohto mäsa, odporúčame ho jesť bez prílohy.

Video
Nekrúťte nosom nad baraním a jahňacím mäsom. Patrí medzi najzdravšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jahňacina #Varecha.sk #jahňacie mäso #guláš #jahňa #magazín Varecha #jahňacie rebierka

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...