Exotika na sladko

Máte chuť na šťavnatý ovocný dezert? Čo tak vyskúšať niečo z exotiky? Banány, ananás, mango alebo kokos sú najlepšou voľbou.

05.06.2022 13:00
grilovany ananas, varecha, Foto:
Grilovaný ananás s vanilkovou zmrzlinou
debata

Grilovaný ananás s vanilkovou zmrzlinou

Na 4 porcie potrebujeme:

1 veľký ananás, 2 PL medu, 1 čl nastrúhaného zázvoru, 2 PL citrónovej šťavy, 1 PL masla, 1 PL citrónovej kôry, 1 PL ružového korenia, 1 žĺtok, 50 g práškového trstinového cukru, 50 ml koňaku, 4 kopčeky vanilkovej zmrzliny

Postup:

1. Ananás ošúpeme, odstránime stopku a dužinu nakrájame na 8 koliesok. Med zmiešame s nastrúhaným zázvorom a citrónovou šťavou a potrieme ním plátky ananásu.

2. Pečieme ich na rozpálenom masle na grilovacej panvici z každej strany 3–5 minút. Posypeme citrónovou kôrou a korením. Panvicu odložíme bokom.

3. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a koňakom nad horúcim vodným kúpeľom. Na taniere naaranžujeme plátky ananásu, pokvapkáme ich koňakovým krémom a na každý dáme kopček zmrzliny.

avokádo, toast, tatarák, Čítajte aj Milujete avokádo? Vyvarujte sa týchto 3 chýb pri jeho konzumácii

Čokoládovo-mangové košíčky

Na 12 kusov potrebujeme:

Čokoládové košíčky: 2 žĺtky, 1/4 čl vanilkového extraktu, 100 g práškového cukru, 100 g masla (zmäknutého), 165 g hladkej múky, 30 g kakaového prášku, štipka soli

Mangová náplň: 5 vajec, 175 g práškového cukru, 125 ml šľahačky, jemne nastrúhaná kôra z 2 citrónov, 1 prepasírované mango (aby vzniklo približne 150 g pyré)

Na zdobenie: 2 manga ošúpané a nakrájané na plátky

Postup:

1. Na cesto zmiešame v miske žĺtky, vanilkový extrakt a cukor. Pridáme maslo a premiešame. Potom pridáme múku, kakaový prášok a soľ, vypracujeme cesto. Vytvarujeme z neho guľu a zabalíme do potravinovej fólie. Chladíme 30 minút.

2. Cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 3 mm. Povykrajujeme krúžky a dáme do dobre vymastených formičiek. Chladíme ešte 15 minút. Ak si chceme prácu zjednodušiť, nepoužijeme formičky, ale okrúhlu formu s priemerom 24 cm. Na cesto dáme papier na pečenie, zaťažíme fazuľou a pečieme 20 minút pri 180 stupňoch. Potom papier s fazuľou odstránime a pečieme ešte 10 minút. Necháme vo formičkách alebo vo forme 15 minút vychladnúť.

3. Na mangovú náplň vyšľaháme vajcia s cukrom v miske dopenista. Pridáme smotanu, citrónovú kôru, mangové pyré a dobre premiešame. Náplň nalejeme do vychladnutých košíčkov a pečieme 25 – 30 minút, alebo kým nie je plnka takmer pevná.

4. Necháme vychladnúť vo formičkách, potom z nich vyberieme a ozdobíme plátkami manga do tvaru ružičiek.

Vareškov tip: Ak chcete mať tenké a rovnomerne rozvaľkané cesto, skúste ho rozvaľkať medzi dvoma fóliami.

Video
Jednoduchý recept na flambovaný ananás. Obsahuje alkohol!

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Flambovaný ananás na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #čokoláda #grilovanie #Mango #ananás #exotické ovocie #magazín Varecha

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...