Hovorí sa, že v tomto období je lepšie jesť ich mrazené ako čerstvé, lebo mrazené si zachovávajú viac vitamínov ako tie, ktoré sú síce čerstvé ale leteli sem napríklad z Peru alebo Čile. Ak by ste chceli mraziť jablká alebo hrušky, treba ich najprv rozvariť na pyré. Dokonca aj citrusy sa dajú zmraziť, z tých však len šťava, tú treba vytlačiť a dať ju do nádobiek na ľad.

Domáca vegeta
Dochucovadlo do polievky nemusí byť kupované, dá sa pripraviť aj doma zo zvyškov zeleniny. Napríklad z mrkvy, zeleru, petržlenu (aj s vňaťou), cesnaku, cibule a byliniek podľa chuti. Všetko treba rozmixovať a pridať soľ, ktorá tvorí asi 20 percent hmotnosti zeleniny, a zamiešať. Potom sa zmes suší pri nízkej teplote na panvici asi 2 hodiny, občas ju treba premiešať. Keď sa voda odparí, zmes sa vysype na plech s papierom na pečenie a nechá sa v rúre 75 minút sušiť pri teplote 150 stupňov. Potom sa vysype, nechá vychladnúť, rozmixuje a odloží v dobre uzatvorenej nádobe na tmavé miesto.
Čo je stir-fry
Možno ste sa niekde stretli s pojmom stir-fry. Je to ázijská technika rýchlej prípravy zeleniny či mäsa. Suroviny sa nakrájajú na malé kúsky a na panvici sa opekajú na malom množstve oleja. Opeká sa na silnom ohni či pri vysokej teplote a zmes treba stále miešať. Táto metóda je vhodná, ak máte zvyšky mäsa alebo zeleniny, ktoré inde neviete využiť. Podáva sa samotné, s cestovinami alebo ryžou, alebo zelenina ako príloha k mäsu.
Dresing zo zvyškov majonézy
Zo zvyškov majonézy sa dá urobiť výborný dresing. Do pohára so zvyškami majonézy pridáme 4 lyžice olivového oleja, 7 lyžíc nálevu z uhoriek alebo 3 PL citrónovej šťavy, 1 strúčik pretlačeného cesnaku, 1 malú cibuľu nakrájanú nadrobno, soľ a korenie. Dobre uzatvoríme a pretrepeme – a dresing je hotový.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Krémové šošovicové pepitky s makom a jablkami na Varecha.sk