Tipy, triky a nápady: Ako mraziť ovocie

Väčšina ovocia nie je príliš vhodná na mrazenie, najvhodnejšie je bobuľové – maliny, čučoriedky a jahody, pretože tie v chladničke rýchlo splesnivejú.

31.05.2022 13:00
varecha, napady, mrazenie, ovocie, Foto:
Väčšina ovocia nie je príliš vhodná na mrazenie, najvhodnejšie je bobuľové.
debata

Hovorí sa, že v tomto období je lepšie jesť ich mrazené ako čerstvé, lebo mrazené si zachovávajú viac vitamínov ako tie, ktoré sú síce čerstvé ale leteli sem napríklad z Peru alebo Čile. Ak by ste chceli mraziť jablká alebo hrušky, treba ich najprv rozvariť na pyré. Dokonca aj citrusy sa dajú zmraziť, z tých však len šťava, tú treba vytlačiť a dať ju do nádobiek na ľad.

rebarbora, jarná zelenina Čítajte aj Práve nastal čas ochutnať rebarboru! Kalórií sa báť nemusíte

Domáca vegeta

Dochucovadlo do polievky nemusí byť kupované, dá sa pripraviť aj doma zo zvyškov zeleniny. Napríklad z mrkvy, zeleru, petržlenu (aj s vňaťou), cesnaku, cibule a byliniek podľa chuti. Všetko treba rozmixovať a pridať soľ, ktorá tvorí asi 20 percent hmotnosti zeleniny, a zamiešať. Potom sa zmes suší pri nízkej teplote na panvici asi 2 hodiny, občas ju treba premiešať. Keď sa voda odparí, zmes sa vysype na plech s papierom na pečenie a nechá sa v rúre 75 minút sušiť pri teplote 150 stupňov. Potom sa vysype, nechá vychladnúť, rozmixuje a odloží v dobre uzatvorenej nádobe na tmavé miesto.

Čo je stir-fry

Možno ste sa niekde stretli s pojmom stir-fry. Je to ázijská technika rýchlej prípravy zeleniny či mäsa. Suroviny sa nakrájajú na malé kúsky a na panvici sa opekajú na malom množstve oleja. Opeká sa na silnom ohni či pri vysokej teplote a zmes treba stále miešať. Táto metóda je vhodná, ak máte zvyšky mäsa alebo zeleniny, ktoré inde neviete využiť. Podáva sa samotné, s cestovinami alebo ryžou, alebo zelenina ako príloha k mäsu.

Dresing zo zvyškov majonézy

Zo zvyškov majonézy sa dá urobiť výborný dresing. Do pohára so zvyškami majonézy pridáme 4 lyžice olivového oleja, 7 lyžíc nálevu z uhoriek alebo 3 PL citrónovej šťavy, 1 strúčik pretlačeného cesnaku, 1 malú cibuľu nakrájanú nadrobno, soľ a korenie. Dobre uzatvoríme a pretrepeme – a dresing je hotový.

Video
Jedinečná dobrota, ktorá je vhodná aj ako súčasť bezlepkovej diéty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #triky do kuchyne #majonéza #dresing #mrazenie potravín #magazín Varecha #tipy do kuchyne #vegeta #stir-fry

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...