Čo budeme nakupovať a variť: Naozaj je trendom menej mäsa?

Čo budeme tento rok, ale aj ďalšie, nakupovať, variť a mať na tanieroch? Odborníci na stravovanie každoročne skúmajú spotrebiteľské trendy, ktoré ovplyvňujú výrobu potravín a to, čo sa ocitne v regáloch predajní.

04.06.2022 06:00
Vegan Buddha miska, varecha, Foto:
Čoraz dôležitejším kritériom nákupu bude pre čoraz viac ľudí aj faktor kvality.
debata

Samozrejme, neskôr v našich hrncoch a na tanieroch.

Jedným z najvplyvnejších výskumov v tejto oblasti je každoročne správa Food Report od Hanni Rützlerovej, autorky a odborníčky na trendy v oblasti potravín, výživy a gastronómie budúcnosti. Tá predikuje, ako sa mení kultúra stravovania, čomu sa musia prispôsobiť aj producenti a predajcovia potravín. Správa je každoročne zostavená na základe megatrendov, ktoré sa objavujú vo všetkých sociálnych a hospodárskych oblastiach.

Čo sa zmenilo

Správa o potravinách 2022 jasne ukazuje niekoľko trendov, ktoré sa začínali prejavovať už v minulosti, ale pandémia koronavírusu ich zvýraznila. Ponuku v supermarketoch asi zatiaľ úplne nezmenia, ale do istej miery ich budú musieť producenti, výrobcovia a predajcovia zohľadňovať.

Prvým z nich je smerovanie k nákupu a konzumovaniu zdravých a udržateľných potravín. Okrem iného to znamená, že čoraz dôležitejším kritériom nákupu bude pre čoraz viac ľudí aj faktor kvality. Tá sa bude chápať komplexnejšie – bude zahŕňať nielen kvalitu z hľadiska tovaroznalectva, ako ju vnímame dnes, ale aj etické, ekologické a sociálne aspekty. Teda za akých okolností bola potravina vyprodukovaná, resp. vyrobená.

Hnacou silou tohto vývoja je najmä mladšia generácia. Tá si, zdá sa, uvedomuje vlastnú zodpovednosť a chce prispieť k zdravému životnému prostrediu tým, že bude nakupovať, variť a jesť udržateľným spôsobom.

Želmíra Komorechová, Laura Takácsová, bábovka Čítajte aj Proteínová bezlepková bábovka

Lokálna exotika aj zero waste

Lockdowny a zatváranie hraníc ukázali na význam miestnej produkcie potravín. Zároveň by si však ľudia, keďže cestovanie do exotických destinácií je stále oproti minulosti komplikované, radi dopriali exotiku aspoň na tanieri. Preto mnohí producenti začínajú skúšať pestovať rastliny a chovať zvieratá, ktoré nie sú v našich končinách bežné. Záujem produkovať exotickejšie potraviny a skúšať nové veci sa ukazoval už v minulosti a pandémia ho len zosilnila.

Ďalším trendom, ktorý je čoraz výraznejší a dôležitejší, je zero waste, teda nulový odpad pri nakupovaní a v kuchyni. Potravinový odpad je z ekologického hľadiska veľmi problematický, preto by sa mal recyklovať alebo v lepšom prípade by nemal vôbec vznikať. Plytvanie potravinami má aj negatívne sociálne a ekonomické dôsledky. Aj v tomto prípade pandémia korony prispela k tomu, že čoraz viac ľudí sa snaží lepšie zužitkovávať v kuchyni všetko a menej plytvať potravinami.

Menej mäsa

Ďalším zjavným trendom je, že pribúda ľudí, ktorí znižujú svoju spotrebu mäsa – či už je to zo zdravotných, alebo z etických dôvodov. Pri etických hrá čoraz väčšiu úlohu snaha prispieť aj takto k ochrane životného prostredia, keďže sa vie, že živočíšna výroba zanecháva značnú uhlíkovú stopu. Teda aj keď sú všežravci, pribúda ľudí, ktorí sú otvorení novým potravinovým technológiám. Takže sú ochotní skúšať najnovšie výdobytky výskumu: od mäsa zo skúmavky cez produkty, ktorých základ tvoria napríklad riasy alebo v hmyz, ale, samozrejme, že sa na jedno ani na druhé nepodobajú.

Pri konzumácii mäsa dbajú aj na to, aby sa skonzumovalo celé zviera a nič nevyšlo nazmar. Trend „od pysku (rypáka) po chvost“ je v gastronómii zrejmý už niekoľko rokov, ale začína sa prenášať aj do kuchýň bežných spotrebiteľov. Tí najotvorenejší novým trendom sú hnacou silou rozvoja gastronómie aj potravinárskeho priemyslu a posúvajú hranice našich stravovacích návykov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #životné prostredie #lokálne poraviny #plytvanie potravinami #biologický odpad #udržateľné potraviny #náhrady mäsa

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...