Tipy, triky a nápady: Makové tipy

Mak do koláčov možno používať mletý aj nemletý a pre jeho výraznejšiu chuť ho možno opražiť na panvici bez pridania tuku.

07.06.2022 11:00
mak, varecha, Foto:
Čerstvo pomletý mak je najlepšie vzduchotesne zabaliť a skladovať v chlade a tme.
debata

Opekáme, než začne voňať a vysypeme z panvice. Dôležité je dbať na správnu teplotu, pretože citlivé zrnká neznášajú príliš vysokú teplotu a horknú. Makovú náplň môžete pripraviť aj vopred. Zavarte vodu alebo mlieko s trochou medu a masla a pridajte mak. K tomu trochu jablkového pyré, aby bola náplň šťavnatá. Zmes môžete skladovať v čistých pohároch na džem v chladničke až 2 mesiace. Čerstvo pomletý mak je najlepšie vzduchotesne zabaliť a skladovať v chlade a tme. Takto zabalený sa môže používať tri až štyri týždne. Mletý mak sa dá aj zmraziť: potom sa môže používať na prípravu sladkých a slaných pochúťok až tri mesiace.

Maslo či margarín?

Používať do koláčov maslo či margarín? Je to otázka chuti a nákladov, pretože margarín je lacnejší ako maslo. Margarín sa dá dobre použiť na prípravu treného cesta, na prípravu krehkého pečiva je potrebné uprednostniť maslo, taktiež na prípravu lístkového cesta. Keďže maslo je mliečny tuk, rastlinné tuky sú nenahraditeľné pri vegánskom pečení. Maslo a margarín sa dajú nahradiť repkovým alebo slnečnicovým olejom. Dobrou alternatívou je aj kokosový olej. Časť tuku možno nahradiť aj avokádovým pyré. Pečenie bez masla a margarínu funguje pri niektorých receptoch aj s arašidovým maslom alebo mandľovou pastou.

víno, ženy, kamarátky, oslava, žena, alkohol Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Ako skladovať víno

Pivný punč

Špecialitou na chladné počasie, ktoré vo februári ešte stále je, je pivný punč. Dajte cukor a pivo do hrnca, pridajte škoricu a citrónovú kôru a nechajte zovrieť. Stále miešajte, aby sa pivo nepenilo. Potom zmes nechajte variť na miernom ohni asi 2 minúty. V miske dobre vymiešajte smotanu, rum a žĺtok a vmiešajte ich do horúcej pivnej zmesi – tiež stále miešajte, kým nevznikne pena. Odstráňte škoricovú tyčinku, nalejte pivný punč do pohárov alebo hrnčekov a podávajte horúci. Na tri porcie sú potrebné 3 žĺtky, 1 škorica, 200 ml rumu, 200 ml šľahačky, 250 ml piva (akéhokoľvek), trochu citrónovej kôry, 100 g cukru.

Aby sa lazane vydarili

Pri príprave obľúbeného talianskeho jedla, lazaní, sa môže vyskytnúť zopár problémov. Napríklad sa môžu rozpadať. To sa deje vtedy, ak sú jednotlivé vrstvy cesta príliš nahusto. Naopak, keď nestuhnú a zostávajú tekuté, treba nabudúce použiť menej bešamelovej omáčky. Keď sa začnú počas pečenia zvrchu pripaľovať, treba znížiť teplotu a prikryť ich. Ak sa predsa len pripália, treba dať spálenú vrstvu preč, posypať syrom a dať na 10 minút zapiecť. Ak sa vám „podarí“ omáčka do nich príliš slaná, treba pridať do nej viac paradajok. Alebo ešte lepšie, nastrúhaný zemiak. Ak vám zostanú a chcete ich prihriať, aby neboli tvrdé, treba ich poliať tekutinou, napríklad zriedeným paradajkovým pretlakom alebo šťavou, prípadne smotanou. Prihrievajte prikryté.

Video
Výborné makové uzlíky z kysnutého cesta si podľa tohto receptu môžete upiecť aj vy.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Makové uzlíky na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triky do kuchyne #punč #mak #margarín #maslo #magazín Varecha #lazane #tipy do kuchyne #pivný punč

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...