Najlepšou šéfkuchárkou sveta sa stala táto Kolumbijčanka! Pozrite si jej výtvory, do jedál pridáva larvy aj koku

Najlepšou šéfkuchárkou sveta vyhlásil pre tento rok britský gastronomický sprievodca Kolumbijčanku Leonor Espinosaovú.

18.05.2022 13:54
leonor Foto:
Najlepšou šéfkuchárkou sveta vyhlásil pre tento rok britský gastronomický sprievodca Kolumbijčanku Leonor Espinosaovú.
debata

Táto 59-ročná ekonómka zaraďuje na menu svojej reštaurácie aj tradičnú kuchyňu domorodých národov, v ktorej sa objavujú aj mravce, larvy a ryby z Amazónie, aby podporila miestne komunity. Informoval o tom denník El País.

Espinosaová, ktorá svoju prvú reštauráciu otvorila pred 15 rokmi, je presvedčená, že gastronómiou sa dá zmeniť svet. „Gastronómia môže prispieť k zmierneniu ekonomických a sociálnych konfliktov. Výberom jedálnička kuchár ovplyvňuje produkciu potravín a vo svojom dôsledku aj klimatické zmeny či odlesňovanie,“ povedala v rozhovore s kolumbijským rozhlasom šéfkuchárka, ktorej všetci hovoria Leo.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Leonor Espinosa (@leoescocina)

Svoju gastronomickú filozofiu, ktorú nazvala Ciclo-Bioma, sa snaží presadzovať aj pomocou nadácie Funleo. Tú založila so svojou dcérou Laurou a jej prostredníctvom sa snaží podporovať sociálny a ekonomický rozvoj domorodých komunít.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Leonor Espinosa (@leoescocina)

Na jedálničku kolumbijskej šéfkuchárky nechýbajú ani lístky koky, čo jej pred niekoľkými mesiacmi spôsobilo nepríjemnosti s nemenovaným americkým diplomatom, napísal denník El País. Diplomatovi sa nepáčilo, že má na tanieri fermentované lístky koky. „Zdá sa, že nepozná mnohé blahodárne účinky koky využívané domorodými národmi. Koka nie je kokaín,“ zdôraznila Leonor.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Leonor Espinosa (@leoescocina)

Listy koky sa používajú na výrobu drog, sú však tiež viac než tisíc rokov súčasťou jedálnička obyvateľov vysokohorských oblastí Ánd. Koka pomáha proti vysokohorskej chorobe, pomáha zaháňať únavu a hlad a niektorí ju používajú proti bolestiam hlavy či na upokojenie žalúdka.

Aj v predchádzajúcich rokoch sa najlepšou šéfkuchárkou britského rebríčka, ktorý patrí k hlavným konkurentom gastronomického sprievodcu Michelin, stali ženy z Latinskej Ameriky – vlani to bola Peruánka Pía Leónová a v roku 2019 Mexičanka Daniela Sotová-Innesová.

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #kuchárka

+ Zabudnite na adrenalínovú jazdu autom, riskujete životy spolujazdcov.
Budete cítiť veľkú nespravodlivosť voči...

+ Pobyt na čerstvom vzduchu zlepší vaše dýchanie a psychickú rovnováhu.
Všetko vopred premyslite, aby ste nakoniec...