Pomáha znižovať cukrovku 2. typu
Stredomorská strava bohatá na olivový olej podľa jednej španielskej štúdie znižuje riziko cukrovky 2. typu takmer o 50 percent v porovnaní s bežnou nízkotučnou diétou. Olivový olej je totiž tuk, ale rozhodne prospieva a ani sa z neho nepriberá.
Chudnete
Tuky sa obvykle považujú za dôvod priberania. Avšak olivový olej úplnou absolútnou výnimkou. Dodá vám pocit sýtosti. Skupina olivového oleja vyvolávala vyššiu koncentráciu hormónu sýtosti serotonínu v krvi. Z jedla, ktorého súčasťou bude olivový olej budete sýtejší. A to znamená menej kalórií, ktoré prijmete počas dňa.
Zdravšie srdce
Olivový olej je mazivom zdravého srdca. Konzumácia olivového oleja, konkrétne extra panenského druhu, je spojená so zníženým rizikom kardiovaskulárnych ochorení a úmrtnosťou na srdcovocievne ochorenia. Vyššia spotreba olivového oleja v rodinách bola spojená so znížením rizika kardiovaskulárnej úmrtností o 48 %. A to sa už oplatí staviť na panenský olej.

Pevnejšie a zdravšie kosti
Ľudia, ktorí konzumujú olivový olej, majú podľa dvojročnej akademickej štúdie vyššiu hladinu proteínu osteokalcínu, ktorý má ochranný účinok na kosti. A to je skvelá správa hlavne pre ženy, ktoré takto vedia svoje kosti uchrániť aj počas klimaktéria a nemusí sa u nich rozvinúť ani osteoporóza.
Znižuje depresiu
V španielskej štúdii sa zistilo, že ľudia, ktorí pravidelne konzumovali trans-tuky, mali o 48 percent vyššie riziko vzniku depresie v porovnaní s tými, ktorí konzumovali olivový olej. To znamená, že ak si dáte maslo, alebo holdujete jedlám smaženým na bežnom oleji, napríklad vo fast foodoch, máte vyššie riziko psychických problémov, ako pri stávke na „oliváč“.
Obnovuje krásne vlasy
Olivový olej podporuje krásne vlasy nielen tým, že ho budete konzumovať. Môžete si z neho použiť aj masku alebo z neho spraviť prírodný kondicionér. Avšak aj samotná lyžica olivového oleja denne pomáha vlasom, pretože olej je bohatý na vitamíny A, B-1, B-2, C, D, E, K a železo. Všetko, čo zdravé vlasy vyžadujú.
VIDEO: S renomovanými šéfkuchármi Jaroslavom Žídekom a Petrom Duranským sme sa zhovárali o slovenskej gastronómii, slovenskom zákazníkovi a jeho plusoch, ale aj chybách či potrebe väčšej propagácie domácej gastroscény vo svete.