Nádchovník. Skvelá bylinka, ktorá uľaví nielen pri alergii

Podľa názvu by nás mohlo spliesť, že ide o klasickú slovenskú rastlinu, no pravda je taká, že pochádza až z ďalekej Austrálie. V našich zemepisných šírkach ho príliš nenájdete, zato na balkónoch, parapetoch aj v skleníkoch sa stáva čoraz obľúbenejšou rastlinou. A nielen okrasnou.

05.05.2022 15:32
žena, prechladnutie, nádcha, chrípka, teplota,... Foto:
Nádchovník sa využíva pri alergii, nádche, ale aj ochoreniach dýchacích ciest.
debata

Okrasná aj funkčná rastlina

Nádchovník je známy aj pod pojmami kubánske oregano alebo grécky eukalyptus. Aj z týchto pomenovaní už možno vyčítať, že sa po svete stal známy pre jeho chuťové aj aromatické účinky. Veľkou výhodou je, že si jeho prínos môžete užívať doma a vypestujete ho aj bez väčších znalostí botaniky. Prakticky prežije každému. Stačí mu len trochu slnka, vody a priepustná pôda. Čiže klasická hlina na zelené rastliny s trochou piesku. Skvelé je, že nádchovník veľmi dobre rozmnožíte odrezkami. Stačí zakoreniť a môžete si rastlinky vypestovať koľko sa vám len hodí.

Malý zelený poklad

Stačí list nádchovníka jemne pomrviť medzi prstami a už budete vnímať jeho príjemnú vôňu. Okrem silíc nádchovník obsahuje aj vitamíny a omenga-6 mastné kyseliny. Preto je možné ho pridávať napríklad do šalátov, ako zdravú pochúťku a čaj z neho je podobne lahodný ako ten mätový. Nádchovník stačí ovoňať a už vám prečistí nos. Využíva sa pri alergii, nádche, ale aj ochoreniach dýchacích ciest. Obklady sa používajú aj na uštipnutia a ekzémy.

Uplatnenie nájde pri horúčke a uľavuje pri bolestiach hlavy. Dokonca čaj z nádchovníka pomôže znížiť tlak a súčasne pomáha pri ťažkostiach s trávením. Jednoducho je taká malá domáca lekárnička, ktorú si oberiete aj u vás na parapete.

rebarbora, jarná zelenina Čítajte aj Práve nastal čas ochutnať rebarboru! Kalórií sa báť nemusíte

Nádchovník v kuchyni

Lístky stačí odtrhnúť, umyť a pokrájať do šalátu, alebo ho môžete priložiť k hovädziemu mäsu, ochutí ho lepšie ako rozmarín. Sušené listy sú skvelou náhradou za oregano a dokážu skvele ochutiť zeleninový, ale aj ovocný šalát. Skvelé je aj pár listov popučiť, zaliať studenou vodou a pridať pár plátkov citróna. Máte skvelý, zdravý a osviežujúci nápoj na leto.

Pokojne aj na čaj

Príprava čaju z nádchovníka je veľmi jednoduchá. Stačia dva až tri listy nádchovníka na šálku horúcej vody. Lístky nádchovníka pred zaliatím vodou poprelamujte, aby ste mohli využiť čo najviac silíc. Potom ho nechajte aspoň 10 minút lúhovať. Pokojne si ho dochuťte citrónom a medom. Horúci je skvelý pri nachladnutí, ale dá sa piť aj ako ľadový čaj, ktorý osvieži, a pritom posilní imunitu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nádcha #bolesť hlavy #horúčka #silice #eukalyptus #upchatý nos #kubánske oregano #aromatické účinky

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...