Čo všetko špargľa obsahuje? Provitamín A (pre sliznice, zrak a ochranu buniek), tiamín (B1 pre nervovú sústavu), riboflavín (B2 pre metabolizmus, energiu buniek, kožu, vlasy, oči), pyridoxín (B6 pre mentálnu sviežosť a metabolizmus bielkovín), biotín (vitamín krásy pre pružnú pleť a bohaté vlasy), niacín (B3 pre bunkovú energiu, pocit radosti a spánok), kyselinu pantoténovú (pre vitalitu a farbu vlasov).
Špargľa s vajcom a lahodným dresingom
Potrebujeme: pre 2 osoby
- 1/2 červenej cibule
- 4 vajcia
- 350 g špargle
- 2 ČL dijonskej horčice
- vínny ocot
- olivový olej
Ako na to?
- Ošúpeme červenú cibuľu, nakrájame ju na drobno a dáme do misy. Cibuľu zalejeme štyrmi polievkovými lyžicami červeného vínneho octu a dochutíme soľou. Necháme odstáť.
- Vajcia varíme šesť minút v hrnci s vriacou vodou. Odstránime drevnaté konce špargle, vložíme do sitka či cedníka a necháme dusiť na pare nad vriacou vodou, v ktorej varíme vajcia. Prikryjeme pokrievkou.
- V čistej miske vyšľaháme dijonskú horčicu so šiestimi lyžicami olivového oleja. Cibuľovo-octovú zmes pretlačíme cez sitko a tekutinu pomaly vmiešame do horčice s olejom. Dresing dochutíme soľou a korením.
- Po uvarení vajíčok dusenú špargľu rozdelíme na dva taniere. Vajcia opláchneme studenou vodou, ošúpeme a prekrojíme na polovice.
- Vajcia rozložíme na špargľu a posypte listami estragónu a cibuľou. Každý tanier pokvapkáme pripraveným dresingom.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Sezónny špargľový šalát na Varecha.sk