Lávový koláčik so slaným karamelom
Na 5 porcií potrebujeme:
Cesto: 200 g vajec, 100 g masla, 100 g čokolády, 75 g cukru, 100 g polohrubej múky
Karamel: 75 g cukru, 75 g masla, 250 g smotany (33%), 15 g soli
Postup:
1. Nad parou roztopíme čokoládu a maslo. Do robota dáme vajcia, cukor a vymiešame dopenista. Potom začneme do zmesi opatrne nalievať čokoládu a stále miešame. Pridáme múku a zľahka ešte miešame ručne. Potom cesto prelejeme do cukrárskeho vrecka.
2. Do hrnca dáme cukor a roztopíme ho na karamel. Do karamelu pridáme maslo a smotanu, redukujeme kým nezhustne. Pred koncom osolíme, nech je sladko-slaný.
3. Silikónové formy vymastíme maslom a nastriekame do nich cesto až po okraj. Pečieme pri 200 stupňoch asi 8 minút. Upečený koláčik opatrne preklopíme na tanier a polejeme slaným karamelom.
Čítajte aj Špargľa ako hlavné jedlo aj ako príloha! Ale koľko jej kúpiť pre celú rodinu? Tu sú presné množstvá na porciuRavioly plnené dubákmi, cibuľový kompótik a stonkový zeler na orieškovom masle
Na 5 porcií potrebujeme:
Cesto: 150 g polohrubej múky, 200 g vajec, soľ, voda podľa potreby
Plnka: 250 g masla, 150 g šalotky, 50 g cesnaku, 200 g dubákov, 15 g petržlenovej vňate, 5 g mletého čierneho korenia, soľ
Kompót: 250 g červenej cibule, 150 g kryštálového cukru, 500 ml červeného vína, soľ
Zeler: 200 g stonkového zeleru, 250 g masla
Postup:
1. Pripravíme plnku: nakrájame najemno šalotku a cesnak, dáme ich do panvice spolu s maslom a restujeme dozlatista. Potom pridáme dubáky nakrájané na malé kocky, a restujeme, nech pustia chuť a vôňu. Ochutíme petržlenom, soľou a korením. Necháme vychladnúť, aby sme mohli naplniť cesto.
2. Cesto: zmiešame múku, vajcia, soľ a vodu. Vypracujeme hladké cesto a rozvaľkáme na tenký plát. Vykrajujeme kruhy a naplníme ich plnkou. Preložíme a na krajoch stlačíme, aby plnka zostala pri varení vnútri. Uvaríme v slanej vode.
3. Cibuľový kompót: Cibuľu nakrájame na tenké plátky. Do hrnca nasypeme kryštálový cukor a urobíme z neho karamel. Pridáme červenú cibuľu a zalejeme červeným vínom. Necháme podusiť 3 minúty, pridáme maslo na zjemnenie a dochutíme.
4. Stonkový zeler nakrájame na pásiky. Na panvicu dáme maslo a necháme ho trocha vyškvariť, kým necítime orieškovú vôňu. Potom pridáme nakrájaný zeler odstavíme z ohňa.
Recepty pripravil Patrik Stupňan, šéfkuchár Wellness hotela Lesná v Starej Lesnej.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Dubáky na smotane na Varecha.sk