Delikatesy pre zdravie: Pár inšpirácií z domácich surovín

Variť v zime len z miestnych surovín tak, aby to bolo chutné, pestré a podľa možnosti aj zdravé, je výzva. Nie je to však nemysliteľné. Samozrejme, občas niečo, čo u nás nerastie, treba použiť, ale snažím sa variť najmä z toho, čo pochádza z našich končín. Tu je zopár inšpirácií.

02.05.2022 15:00
Lávový koláčik so slaným karamelom, varecha, Foto: ,
Lávový koláčik so slaným karamelom.
debata

Lávový koláčik so slaným karamelom

Na 5 porcií potrebujeme:

Cesto: 200 g vajec, 100 g masla, 100 g čokolády, 75 g cukru, 100 g polohrubej múky

Karamel: 75 g cukru, 75 g masla, 250 g smotany (33%), 15 g soli

Postup:

1. Nad parou roztopíme čokoládu a maslo. Do robota dáme vajcia, cukor a vymiešame dopenista. Potom začneme do zmesi opatrne nalievať čokoládu a stále miešame. Pridáme múku a zľahka ešte miešame ručne. Potom cesto prelejeme do cukrárskeho vrecka.

2. Do hrnca dáme cukor a roztopíme ho na karamel. Do karamelu pridáme maslo a smotanu, redukujeme kým nezhustne. Pred koncom osolíme, nech je sladko-slaný.

3. Silikónové formy vymastíme maslom a nastriekame do nich cesto až po okraj. Pečieme pri 200 stupňoch asi 8 minút. Upečený koláčik opatrne preklopíme na tanier a polejeme slaným karamelom.

zelená špargľa Čítajte aj Špargľa ako hlavné jedlo aj ako príloha! Ale koľko jej kúpiť pre celú rodinu? Tu sú presné množstvá na porciu

Ravioly plnené dubákmi, cibuľový kompótik a stonkový zeler na orieškovom masle

Na 5 porcií potrebujeme:

Cesto: 150 g polohrubej múky, 200 g vajec, soľ, voda podľa potreby

Plnka: 250 g masla, 150 g šalotky, 50 g cesnaku, 200 g dubákov, 15 g petržlenovej vňate, 5 g mletého čierneho korenia, soľ

Kompót: 250 g červenej cibule, 150 g kryštálového cukru, 500 ml červeného vína, soľ

Zeler: 200 g stonkového zeleru, 250 g masla

Postup:

1. Pripravíme plnku: nakrájame najemno šalotku a cesnak, dáme ich do panvice spolu s maslom a restujeme dozlatista. Potom pridáme dubáky nakrájané na malé kocky, a restujeme, nech pustia chuť a vôňu. Ochutíme petržlenom, soľou a korením. Necháme vychladnúť, aby sme mohli naplniť cesto.

2. Cesto: zmiešame múku, vajcia, soľ a vodu. Vypracujeme hladké cesto a rozvaľkáme na tenký plát. Vykrajujeme kruhy a naplníme ich plnkou. Preložíme a na krajoch stlačíme, aby plnka zostala pri varení vnútri. Uvaríme v slanej vode.

3. Cibuľový kompót: Cibuľu nakrájame na tenké plátky. Do hrnca nasypeme kryštálový cukor a urobíme z neho karamel. Pridáme červenú cibuľu a zalejeme červeným vínom. Necháme podusiť 3 minúty, pridáme maslo na zjemnenie a dochutíme.

4. Stonkový zeler nakrájame na pásiky. Na panvicu dáme maslo a necháme ho trocha vyškvariť, kým necítime orieškovú vôňu. Potom pridáme nakrájaný zeler odstavíme z ohňa.

Recepty pripravil Patrik Stupňan, šéfkuchár Wellness hotela Lesná v Starej Lesnej.

Video
Jemná smotanová omáčka s dubákmi, ktorá poteší každého milovníka húb.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Dubáky na smotane na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #čokoláda #Varecha.sk #karamel #magazín Varecha #TV Varecha #ravioly #dubáky

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...