6 krokov, ako si doma vytvoriť z varenia dokonalý zážitok

Varenie nemusí byť úmornou povinnosťou a nemusíte ani navštíviť zážitkový kurz varenia s hviezdnym šéfkuchárom. Radostnú atmosféru si môžete vytvoriť aj sami doma, možno už pri veľkonočnom pečení, keď vyskúšate niektoré z našich tipov.

22.04.2022 00:00
Knauf, pr, nepouzivat Foto:

Určite poznáte domácich kuchárov, ktorých varenie či pečenie prirodzene a doslova napĺňa. Niektorí si zas recept na pohodové varenie našli postupom času. Tých, ktorým dobrý pocit z kulinárskeho varenia stále niečo kazí, možno už na Veľkú noc inšpiruje náš malý manuál, ako z varenia urobiť šťastnú udalosť.

1. Vyberte si recept a pomocníkov

Ak má byť proces varenia či pečenia príjemný, na začiatku si treba nájsť postup, v ktorom všetkým krokom skutočne rozumiete. Flambovanie, vykosťovanie či zložité úkony si nechajte na obdobie, keď budete na experimentovanie pripravení. Jednoduché jedlá bývajú často tie najlepšie. A nezabúdajte, že pri zážitkovom varení nie je dôležité bombastické menu, cieľom je cesta k nemu. Ak patríte ku kuchárom, ktorí si lepšie užívajú nerušenú prácu v pokoji, zavrite sa do kuchyne sami. Keď vás však baví svoje zážitky zdieľať, skúste si k tomu zavolať blízkych, na ktorých pomoc sa môžete spoľahnúť. Určite s nimi príde do kuchyne aj dobrá nálada.

Foto: Dreamstime
Knauf, pr, nepouzivat

2. Umenie si žiada priestor

Názory na správny „kuchynský trojuholník“ sa líšia, no pri pohodlnom varení ide v podstate o to, aby tri najdôležitejšie uzly kuchyne, teda pracovná plocha na prípravu potravín, umývacie a varné centrum, neboli od seba príliš ďaleko. Keď si ich predstavíte ako vrcholy trojuholníka, súčet dĺžok všetkých strán by mal byť 3 až 6 metrov, ináč sa pri príprave jedla príliš nachodíte. V malej kuchyni sa to dá dosiahnuť ľahko, dôležité však je, aby pracovné plochy boli aj voľné pre všetky úkony. Pripravte si ich preto vopred tak, aby vám nič zbytočné nezavadzalo – odložte z nich nepotrebné a citlivé predmety a nachystajte si všetky suroviny a pomôcky. Veľa ovplyvní aj tvar kuchynskej linky – optimálny trojuholník sa dá vytvoriť v rámci liniek v tvare L alebo U, ale aj pri dvojstrannej linke. Veľmi praktický je aj kuchynský ostrovček, ak ho nemáte, určite pomôže aj mobilný príručný stolík. Je už len na vás, či vám pasujú skôr otvorené police alebo radšej zásuvky. V malej kuchyni sa vždy hodí mobilný nábytok, kuchynský ostrovček na kolieskach môžete odpratať, keď ho práve nepoužívate. Menší ostrovček má aj primeranú dostupnú cenu.

Foto: wayfair.com
Knauf, pr, nepouzivat

3. Vytvorte si zvukovú bublinu

Pre kuchynskú pohodu je veľkým prínosom, keď nás nerušia nežiaduce zvuky z iných miestností. Keď sa sústreďujeme na kulinársky výkon, nepotrebujeme počuť víťazné výkriky futbalových fanúšikov ani hádky ratolestí. Najťažšie je dosiahnuť túto integritu v otvorených priestoroch spojených s obývačkou. V súčasnosti však nájdeme rôzne riešenia v podobe zaťahovacích bariér, akými sú posuvné či zhrňovacie dvere, ktoré zadržia zvuky a sú aj estetické. Pri varení by sme však mali dbať, aby sme ani my hlukom nerušili ostatných členov domácnosti či susedov. Tento problém je typický hlavne pre život v bytovom dome. Projekty bytových domov totiž neriešia prenos vibrácií z kuchynskej pracovnej dosky na stenu, na ktorej je pripevnená. Prenosu hluku môžeme najjednoduchšie zabrániť, keď odizolujeme pracovnú dosku mäkkým izolačným pásikom od steny. Optimálnym spôsobom, ktorý sa osvedčil pri inštalácii kuchynských liniek, je však predsadená sadrokartónová stena s šírkou približne 10 cm vyplnená minerálnou vlnou, ktorá je výborným akustickým izolantom. Ak má tesniacimi pásikmi odizolované všetky zvukové mosty, akustická izolácia je takmer dokonalá.

Foto: Knauf Insulation
Knauf, pr, nepouzivat

4. Užívajte si vône, nie zápach

V kuchyni sa má šíriť vôňa pripravovaných dobrôt, je to príjemné, tak to má byť. Všetci však vieme, že v praxi sa to môže aj zvrhnúť, hlavne pri otvorených kuchyniach. Smaženie cibuľky dokáže „aromatizovať“ celý byt a keď náhodou niečo prihorí, ťažko sa zápachu zbavujeme. Preto je dobré mať účinné vetranie a odsávanie pár. Ak váš digestor nemá dostatočný výkon, do Veľkej noci ho už vymeniť nestihnete a vetranie bude treba zabezpečiť oknom. Kuchyňa, kde sa skutočne pravidelne varí, si však kvalitný digestor vyžaduje a mali by ste naň myslieť do budúcna. Vstavané digestory sú nenáročné na priestor a tak sa hodia do menších kuchýň, majú však zvyčajne slabší výkon, môžete ich však nahradiť výkonnejším teleskopickým digestorom alebo nenápadným odsávačom pár zabudovaným vo varnej doske. Do stredných a väčších kuchýň sa hodia aj komínové a ostrovčekové. Pri výbere digestora je však dôležité aj to, či môžete napojiť odťah pár na komín či potrubie. Ak túto možnosť nemáte, poslúži aj recirkulačný. V každom prípade je dobré mať špeciálny uhlíkový filter, ktorý najlepšie pohlcuje nepríjemné pachy vznikajúce pri varení.

Foto: Electrolux
Knauf, pr, nepouzivat

5. Pustite si obľúbenú hudbu

Nič nevytvorí lepšiu pohodu, ako obľúbené pesničky na želanie. Svoj vlastný playlist si môžete púšťať z mobilu, ale určite vás poteší malý bluetooth reproduktor, ktorý si inokedy môžete preniesť aj do kúpeľne alebo do spálne. Pre náladovú hudobnú kulisu vám postačí aj výkon do 10 wattov, takýto bezdrôtový reproduktor dostanete doslova za pár eur a výsledok je na nezaplatenie.

Foto: JBL
Knauf, pr, nepouzivat

6. Veľa ochutnávajte

Najsilnejšie zážitky sú tie, ktoré pôsobia na všetky naše senzory. Keď už máte voňavú kuchyňu a príjemnú zvukovú kulisu, nezabudnite si vychutnávať aj všetky chute, ktoré vám príprava jedla poskytne. Pokojne oblizujte varešky a krémy, degustujte stav pečeného mäska a k tomu si nalejte aj pohár dobrého vína či piva. K dokonalému zážitku to predsa patrí.

Foto: Dreamstime
Knauf, pr, nepouzivat
chyba

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...