Tipy, triky a nápady: Farbenie vajíčok inak

Čo by to bolo za Veľkú noc bez farbenia vajíčok? Namiesto umelých farieb môžete na farbenie použiť prírodné produkty.

16.04.2022 09:00
varecha, farbenie vajicok, Foto:
Vďaka čučoriedkam sú vajcia modré, vďaka mrkve oranžové, vďaka červenej cibuli červené, vďaka špenátu zelené, vďaka červenej repe ružové a vďaka kurkume žlté.
debata

Vďaka čučoriedkam sú vajcia modré, vďaka mrkve oranžové, vďaka červenej cibuli červené, vďaka špenátu zelené, vďaka červenej repe ružové a vďaka kurkume žlté. Zeleninu jednoducho nakrájajte, nechajte zovrieť vo veľkom hrnci s vodou a varte 20 až 50 minút. Keď je voda dobre zafarbená, odstráňte kúsky zeleniny a vajcia uvarte v zafarbenej vode natvrdo. Pridajte lyžicu octu, aby farba lepšie držala. Ak chcete dosiahnuť ešte intenzívnejší výsledok, môžete vajcia po uvarení nechať namočené vo vychladnutom vývare.

Veľkonočné mafiny

Obľúbeným mafinom možno dať veľkonočný šmrnc jednoduchou úpravou. Po upečení a vychladnutí každý dekorujeme „volským okom“. Bielok urobíme z vanilkového pudingu a kyslej smotany alebo zo šľahačky vyšľahanej so stužovačom. Ako žĺtok poslúžia polovice zavarených marhúľ. Takéto mafiny nielen pekne vyzerajú, ale marhule im aj dodajú šťavnatosť.

Jahodové veterníky, varecha, Čítajte aj Pečieme na Veľkú noc (2): Jahodové veterníky či mandľová roláda

Medvedí cesnak zmrazte

Sezóna medvedieho cesnaku trvá každoročne len pár týždňov a ďalší bude až o rok. Ako ju predĺžiť? Najobľúbenejším spôsobom, ako medvedí cesnak uchovať, je urobiť pesto alebo ho naložiť do oleja. Takto sa však nedá použiť na všetky jedlá. Šéfkuchár Peter Ďurčo z TOP Restaurant Žilina a executive chef hotela Lesná v Starej Lesnej preto odporúča cesnakové listy zmraziť. Potom ich len jednoducho rozmixovať a pridať do jedla.

Najdivnejšie veľkonočné tradície vo svete

Čo so zvyškami vajec

Pri veľkonočnom pečení často zostávajú zvyšky bielkov či žĺtkov. Ak ich nespotrebujete, v chladničke vydržia približne tri dni. Pre dlhšiu trvanlivosť sa obidva druhy dajú aj zmraziť a používať bez váhania najmenej desať mesiacov. Rozmrazené bielky alebo žĺtky však používajte len v jedlách, ktoré sa počas prípravy dobre zohrejú. Bielky sa dajú využiť v rôznych sladkostiach – bielkovo-orechovom chlebe, amarettini, makrónkach, Pavlovovej, ale aj pisco sour, čo je koktail, kde sa používajú bielky. Žĺtky možno využiť pri príprave špagiet carbonara, holandskej omáčky, majonézy, vanilkového pudingu, vaječného likéru či crčme brűlée alebo tiramisu či zmrzliny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triky do kuchyne #vajíčka #muffiny #medvedí cesnak #kraslice #Veľká noc #farbenie #magazín Varecha #tipy do kuchyne

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...