Veľká noc naľahko: Váha nemusí dostať zabrať

Veľkonočné sviatky sú spolu s Vianocami obdobím, keď sa v rodinách opulentne je a pije. Trávenie aj váha dostávajú zabrať - ale nemusí to byť tak. Ponúkame niekoľko alternatív ku klasickému veľkonočnému hodovaniu, ktoré sú chutné a nebudete mať po nich "ťažký" žalúdok.

17.04.2022 06:00
duet z rýb s domácou hriankou, varecha, Foto: ,
Duet rýb s domácou hriankou a s chrenovým gélom.
debata

Duet rýb s domácou hriankou a s chrenovým gélom

Na 5 porcií potrebujeme:

250 g pstruha dúhového, 250 g zubáča, soľ, 250 g sendviča tramezzino, alebo normálneho sendviča, 25 g chrenu, 50 g mlieka, trochu želatíny, 30 g tapioky, 50 g citróna 20 g lecitínu

Postup:

1. Pstruha a zubáča vyfiletujeme, vykostíme, osolíme. Udusíme v pare. Schladíme a nakrájame. Sendvič nakrájame na toasty a opečieme na grile.

2. Chren rozmixujeme s mliekom a prepasírujeme, pridáme soľ, želatínu. Tapioku uvaríme, aby bola priesvitná, a premyjeme v studenej vode, presypeme do citrónovej šťavy dochutíme práškovým cukrom.

3. Kôpor rozmixujeme s vodou a pridáme lecitín, dochutíme soľou a prepasírujeme. Rozmixujeme a vznikne pena. Servírujeme všetko pekne naukladané na sendviči.

Jahodové veterníky, varecha, Čítajte viac Pečieme na Veľkú noc (2): Jahodové veterníky či mandľová roláda

Kurací vývar s mikrozeleninou a s tymianovými rezancami

Na 5 porcií potrebujeme:

1 sliepka, 600 g koreňovej zeleniny, 50 g byliniek, 3 g celého korenia, soľ, 100 g cibule Rezance: 500 g polohrubej múky, 3 vajcia, tymian

Postup:

1. Sliepku, cibuľu a koreňovú zeleninu dáme do hrnca, napustíme studenú vodu a na malom plameni varíme 6 hodín. Dochutíme korením a bylinkami. Časť zeleniny odložíme.

2. Múku a vajcia s nakrájaným tymianom a soľou zmiešame, vyvaľkáme na tenký plát a necháme vysušiť. Potom cesto nakrájame na pláty, navrstvíme na seba a nakrájame na tenké rezance. Uvaríme.

3. Zo surovej koreňovej zeleniny vykrajujeme pomocou krájača guľôčky, ktoré blanšírujeme a pridáme spolu s rezancami do polievky.

Vareškov tip: Blanšírovanú zeleninu pridávame do polievky preto, aby v nej bolo niečo chrumkavé.

Recepty pripravil Patrik Stupňan, šéfkuchár wellness hotela Lesná v Starej Lesnej.

Rybacia polievka pripravená Martinom Repaským, viceprezidentom organizácie Kuchári bez hraníc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ryba #pstruh #Veľká noc #veľkonočné menu #zubáč #kurací vývar #vývar #magazín Varecha
Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy

+ Teplotné rozdiely vám budú spôsobovať nepríjemnosti, pozor na klimatizáciu.
Nevzdávajte sa svojich snov,...

+ Zabúdate na raňajky, radšej si ráno privstaňte a zdravo sa najedzte.
Šéfovi prekáža, že sa neviete prejaviť,...