Pečieme na Veľkú noc (2): Jahodové veterníky či mandľová roláda

Veľká noc je predo dvermi, tak prinášame ďalšiu porciu receptov. Od prastarých a zabudnutých, až po moderné, čo je mandľová roláda, vhodná aj pre ľudí s neznášanlivosťou lepku.

16.04.2022 07:00
Jahodové veterníky, varecha, Foto:
Jahodové veterníky z odpaľovaného cesta.
debata

Jahodové veterníky z odpaľovaného cesta

Na 30 kusov potrebujeme:

Cesto: 200 ml vody, 100 g masla, 100 g polohrubej múky, 2 celé vajcia, 1 žĺtok, 1/2 čl soli

Plnka: 200 g jahôd, 250 g krémového tvarohu, 250 ml šľahačky, 100 g masla (nemusí byť), 80 g práškového cukru

Poleva: 1 PL citrónovej šťavy, 1 bielok, 150 g práškového cukru

Postup:

1. Vodu, maslo a soľ dáme do hrnca a zahrievame, kým sa maslo neroztopí a zmes nezačne vrieť. Stíšime oheň. Do vriacej zmesi nasypeme múku a začneme ju varechou hneď miešať. Miešame, kým sa všetky ingrediencie dobre prepoja a vznikne lepkavá guľa cesta. Odstavíme ho z ohňa a necháme ho vychladnúť. Do vychladnutého cesta po jednom zašľaháme vajcia. Zmes naplníme do zdobiaceho vrecka s hviezdicovou špičkou. Na plech s papierom na pečenie nanášame venčeky – začíname v strede, postupne tvoríme venček smerom von a potom sa vrátime späť do stredu.

2. Venčeky pofŕkame vodou a dáme ich piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme ich asi 35–40 minút do zlatohneda. Rúru počas pečenia neotvárame. Po upečení necháme venčeky úplne vychladnúť.

3. Na plnku najprv povaríme jahody s lyžicou cukru. Rozvarené ich rozmixujeme, necháme vychladnúť a potom z nich odoberieme 2 PL, ktoré použijeme na polevu. Mäkké maslo vymiešame do krémova s práškovým cukrom (ak maslo do plnky nepoužijeme, tento krok vynecháme a cukor pridáme priamo do tvarohu). Tvaroh, 100 ml šľahačky a maslo s cukrom spolu vyšľaháme a potom do tejto zmesi pridáme vychladnuté jahody. Ešte dobre premiešame, aby vznikol hustejší krém.

4. Zvyšnú šľahačku vyšľaháme dotuha. Z bielku, preosiateho práškového cukru, citrónovej šťavy a odložených 2 lyžíc jahodovej omáčky vyšľaháme hustejšiu polevu. Venčeky prekrojíme vodorovne na polovicu. Hornú polovicu veterníkov namočíme do pripravenej polevy a necháme v teple uschnúť. Na spodnú časť nanesieme najprv jahodovú plnku a na ňu vyšľahanú šľahačku. Prikryjeme hornou polovicou a môžeme podávať.

Veľkonočný baranček, Mária Čírová Čítajte aj Veľkonočný baranček Márie Čírovej
Slovenské tradície Veľkej noci

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

Mandľová roláda s plnkou

Na 12 kusov potrebujeme:

Cesto: 200 g mletých mandlí, 200 g cukru (môže byť aj trstinový), 9 vajec, 2 zarovnané čl kypriaceho prášku, štipka soli

Plnka: kyslý džem na potretie cesta (napríklad domáci citrónový džem), 400 g jemného tvarohu, 200 ml šľahačky, 100 g práškového cukru, kôra z 1 citróna, 6 plátkov želatíny

Postup:

1. Mleté mandle premiešame s kypriacim práškom a so soľou. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do penista a varechou k nim primiešame mandľovú zmes. Bielky vyšľaháme dotuha a opatrne, ale dôkladne ich vmiešame do žĺtkov s mandľami. Cesto nalejeme na väčší plech s papierom na pečenie (asi 35 × 45 cm) a pečieme ho pri 180 stupňoch asi 18–20 minút. Po dopečení ho necháme vychladnúť, nerolujeme ho, lebo by popraskalo.

2. Medzitým pripravíme plnku. Plátky želatíny namočíme do studenej vody a necháme ich aspoň 10 minút napučať. Tvaroh, cukor, citrónovú kôru a šľahačku dáme do misy a spolu ich vymiešame. Z tvarohovej zmesi odoberieme asi 3 PL, dáme ich do kastrólika, pridáme napučanú a vyžmýkanú želatínu a všetko spolu zahrievame a miešame, kým sa želatína nerozpustí. Nevaríme.

3. Takto pripravenú želatínu vlejeme do veľkej misy s tvarohovou plnkou a dôkladne ju v nej rozmiešame. Plnku dáme do chladničky aspoň na 10–15 minút. Keď začne tuhnúť, je pripravená na nanášanie.

4. Mandľové cesto potrieme citrónovým džemom, nanesieme naň plnku a cesto veľmi opatrne – lebo je krehké – zrolujeme, resp. preložíme do tvaru ako na našej fotografii. Dáme na 2–3 hodiny do chladničky, aby plnka riadne stuhla. Roládu podávame posypanú práškovým cukrom.

Recepty pripravila Michaela Smolková, majiteľka Sisters Bakery a autorka kuchárskych kníh.

Video
Výborné makové uzlíky z kysnutého cesta si podľa tohto receptu môžete upiecť aj vy.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Makové uzlíky na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #dezert #jahody #mandle #Veľká noc #veľkonočný recept #magazín Varecha

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...